Sentinţă definitivă în cazul anestezistului Ioan Costinaş

Medicul anestezist Ioan Costinaş, fost angajat al Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, a fost condamnat definitiv de către magistraţii Curţii de Apel Cluj.
În luna octombrie a anului trecut, anestezistul fusese găsit vinovat de către judecătorii zălăuani de uciderea din culpă a unui pacient şi condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de patru ani.
Toate părţile implicate în dosar – de la inculpat, la rudele celui decedat şi la Spitalul Judeţean – parte responsabilă civilmente – au făcut apel la soluţia Judecătoriei Zalău, însă fără succes. Curtea de Apel Cluj a respins ca nefondate apelurile declarate împotriva sentinţei penale din 5 octombrie 2016 şi i-a obligat pe apelanţi să plătească în favoarea statului câte 200 de lei reprezentând cheltuieli judiciare.
Anestezistul sălăjean a fost obligat să plătească în solidar cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău daune morale în valoare totală de 47.000 de euro către rudele celui decedat. Astfel, fiica acestuia ar urma să primească 20.000 de euro, mama şi tatăl, câte 10.000 de euro, iar sora lui, medicul diabetolog Daniela Zaharie, 7.000 de euro. Decizia instanţei clujene este definitivă.
Decesul pacientului Ioan Zaharie – nimeni altul decât fratele medicului diabetolog Daniela Zaharie, colegă, la acea dată cu medicul acuzat – s-a produs în 2012, în timp ce bărbatul se afla pe masa de operaţie şi înainte ca intervenţia chirurgicală să înceapă. Cercetările au scos la iveală că decesul a survenit din cauza anesteziei efectuate de către Costinaş.

Leave a Comment