O nouă apariţie editorială: “Cealăii lumii. Basme/povești, snoave, legende, bancuri”

În colecția “Ethnos” a Editurii “Caiete Silvane” a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj a apărut o nouă carte semnată de soții Maria și Grigorie Croitoru, “Cealăii lumii. Basme/povești, snoave, legende, bancuri (Culese din Aluniş de-a lungul anilor)”.
Cu această culegere de proză populară din satul Aluniş, cei doi îşi încheie acţiunea de cercetare etnofolclorică a acestei vechi localităţi de pe Someş, aflată la graniţa dintre judeţele Sălaj şi Maramureş. “Cercetarea noastră s-a întins pe o lungă perioadă de timp, începând în jurul anului 1960 şi până în prezent. Bucuria noastră a fost imensă, descoperind un adevărat tezaur artistic, pe care ne-am angajat, fără rezerve şi fără să precupeţim eforturile, să-l scoatem la iveală, să-l tezaurizăm şi, pe cât va fi posibil, să-l repunem în circulaţie prin intermediul formaţiilor artistice înfiinţate tot de noi în anul 1968”, susţin autorii.
Activitatea pe care soţii Croitoru au întreprins-o în satul sălăjean s-a concretizat în apariţia mai multor cărţi de valoare. Mai întâi, în cartea etnologului Augustin Mocanu, intitulată “Pe cel deal cu dorurile – folclor poetic din judeţele Maramureş şi Sălaj”, apărută la Editura “Caiete Silvane”, în 2001, au fost incluse peste 450 de creaţii folclorice în versuri, culese din sat. Au urmat cărţile semnate de Maria și Grigorie Croitoru, “Pe unde umblă doru. Folclor literar din Aluniş” (Editura “Caiete Silvane”, 2004), “Nume de oameni, nume de animale, nume de locuri în satul Aluniş” (Ed. “Caiete Silvane”, 2005), “Obiceiul de a chiui şi chiuiturile din satul Aluniş”, (Ed. “Caiete Silvane”, 2007), “Meşteşug şi artă populară în satul Aluniş (Ed. “Caiete Silvane”, 2008), “Din folclorul copiilor şi al tinerilor din satul Aluniş” (Ed. “Caiete Silvane”, 2008), “Glosar de cuvinte regionale aparţinând graiului vorbit în satul Aluniş” (ediţia I, Ed. EDU, Târgu-Mureş, 2009), “Din datinile, eresurile şi practicile magice ale alunişenilor la începutul mileniului al treilea”, eseu (Ed. “Caiete Silvane”, 2010), “Glosar de cuvinte regionale aparţinând graiului vorbit în satul Aluniş”, ediţia a II-a (Ed. “Caiete Silvane”, 2011), “Obiceiul de a colinda şi colindele din Aluniş” (Ed. “Eikon”, Cluj-Napoca, 2013).
“Aceste cărţi constituie şi prinosul nostru de recunoştinţă adusă acestor oameni harnici şi talentaţi, trăitori pe aceste meleaguri de multe veacuri, pentru modul în care au ştiut să-şi păstreze nealterată limba, în ciuda năpastelor care s-au abătut asupra lor, portul, obiceiurile şi tradiţiile strămoşeşti”, mai spun autorii.

Leave a Comment