Primitivism reconfirmat

Nu vi se pare cunoscut fenomenul potrivit căruia interesele personale şi de partid triumfă în dauna interesului naţional şi a bunei guvernări?
Seara de 25 februarie va rămâne în istoria României ca o pată pe obrazul nostru, a tuturor celor care încă mai credeam în dezideratul bunului simţ. Dezmembrarea USL a reconfirmat ceea ce bănuiam cu toţii, şi anume că actuala clasă politică nu mai are nicio posibilitate de a se reinventa pentru binele naţional. În acea seară ne-am reîntors la primitivism, cel puţin din punct de vedere politico-ideologic, pentru că oricum am întoarce-o, şi la capitolul politic, suntem mai mult decât balcanici, suntem înapoiaţi.
Ruperea USL va aduce, în perioada următoare, un lung şi obositor şir de bătălii în tabăra Puterii, în cea a Opoziţiei şi, evident, între cele două părţi. În tabăra guvernării, deja a început concurenţa pentru demnităţi, posturi şi funcţii. La cum salivează băieţii de la UDMR, este foarte clar pentru toată lumea că ciolanul mai are suficientă carne pe el. Însă, hai să fim serioşi, cine nu tânjeşte după avantajele pe care le ţi le oferă Puterea? Atâta tot că, din 1990 încoace, reprezentanţii UDMR nu se mai satură de curvusărie politică. Şi nici nu dau vreun semn că le-ar pica greu la stomac grăsimea de pe ciolan.
Urmează Guvernul Ponta 3 şi o majoritate parlamentară USD, am putea spune destul de fragilă. Tocmai de aceea, unele voci prevestesc nori negri deasupra Palatului Victoria. Cu liberalii trecuţi în opoziţie, într-un an cu două cicluri electorale şi cu foarte multe dosare fierbinţi pe rolul instanţelor, usediştii îşi vor face de cap fără pic de jenă. Cu toate acestea, PSD nu-şi permite riscul politic de a forţa o nouă trecere a legii amnistiei prin Parlament. S-ar isca astfel un imens scandal public, care ar avea grave repercusiuni exclusiv asupra imaginii premierului Ponta. Nici măcar 100 de Antene n-ar fi în stare să explice electoratului de ce premierul ţine cu tot dinadinsul să elibereze câteva mii de infractori. Însă, de astăzi înainte, aşa cum de altfel a făcut-o şi până acum, PSD va miza pe rolul oştilor şi pe fidelizarea comandaţilor oportunişti, ceea ce s-ar putea să-i reuşească atâta timp cât ciolanul va mai avea ceva de oferit.
În tabăra Opoziţiei, războiul va fi mult mai aprig. Astăzi, linia dintre dreapta şi stânga politică delimitează, de altfel, Opoziţia de Puterea. Teoretic, este o situaţie absolut firească după cei 25 de ani de pseudo democraţie. Nu însă şi în România. Din păcate, această stare de fapt va favoriza doar anumite entităţi politice. Dacă PSD se va combina cu UNPR şi PC la Putere, în Opoziţie, PNL, PDL, PPDD şi PMP vor merge la concurenţă pe acelaşi culoar. Însă, după europarlamentare, cred că dreapta se va reseta cu adevărat. Intenţionat am exclus UDMR din ecuaţia de mai sus, nu pentru că ar da dovadă de idiferenţă în raport cu interesele a peste 5 la sută din electorat, ci pentru motivul că reprezentanţii minorităţii maghiare sunt cameleonii politicii româneşti. Ei pot fi de dreapta, de mijloc sau de stânga, în acelaşi timp. Totodată, ei pot fi în Opoziţie, la Putere sau nicăieri, desigur, dacă interesele o cer.
Până la urmă, într-un fel sau altul, panarama de la Guvern şi de pe televiziunile de ştiri se va încheia. Asta dacă nu s-a şi terminat la ora când citiţi aceste rânduri. Chiar dacă suntem tentaţi să facem asemănări de tot genul, România este altfel decât Ucraina, Bulgaria sau Grecia. La noi, atunci când ceva pare că s-a terminat, surpriză!, lucrurile sunt doar la început. În cazul de faţă, acel ceva se traduce în lăcomie, tupeu şi nesimţire.

9 Thoughts to “Primitivism reconfirmat”

  1. Poporul Salajan

    ….Si uite asa, cand se subtiaza carnea pe ciolan, se isca si cearta intre cumetrii intaiul PSD-ist si intaiul PNL-ist al tarii–si de aici si divortul lor..Carnavalul PSD-PNL-faza cu Divortul cu nabadai…Cine a mancat ciolanul !!!

  2. Anonim

    editorial mediocru , cu limbaj pe masura

  3. Sandor

    La fel, ca si indolentul de Paul Gorgan. Asta este nivelul de Zalau. Draga Olivian si Paul Gorgan. Ati face un serviciu societatii, daca v-ati angaja la AVE Zalau. Dar, cred, ca nici acolo nu va angajeaza, cu acest limbaj de scursura.

  4. Anonim

    Prea santeti rai.

  5. AVE CORUPTIA

    Mai Sandor, adevarul ustura, iar tu esti otravit de neputinta si obtuzitate.

  6. Anonim

    S-a reconfirmat primitivismul lui Vadan,precum si ura lui impotriva minoritatii maghiare si reprezentantii sai legitimi.

  7. TREZNEA

    Nu am nimic cu cetatenii maghiari de rand din Slaj si din Romania, dar pentru cei din UDMR care fac orice pentru a ajunge la putere si pentru a invrajbi maghiarii de rand cu romanii de rand am un mesaj … doar pentru ei, sa facem diferenta va rog. din pacate nu ne este permis sa facem astfel de comentarii asa ca inainte de youtube va rog sa scrieti de trei ori w si .
    youtube.com/watch?v=6fx40dFCFYg

  8. APOLITIC

    Felicitari pentru material. Bravo domnule Olivian Vadan. De foarta multa vreme nu am vazut un material scris de catre dvs atat de bine. Scurt si la obiec! Bravo. Se pare ca mai exista totusi presa care nu este subjugate puterii. Cred ca si maghiarii s-au saturat de cameleonii de la UDMR. Ce nu pot sa inteleg la alegatori este de ce nu se reorienteaza. Au alternative. Din cate stiu anumite personae sunt speriate din cauza santajelor. Greu de crezut ca un maghiar ameninta un maghiar, dar este adevarat. Daca nu cu numele macar cu un nickname sau pseudonim trebuie sa se spuna de catre maghiari de ce si de catre cine sunt amenintati.

Leave a Comment