Scrisoare deschisă: Solicităm PNL să condamne asocierea primarului Timișoarei cu Noua Dreaptă

Stimate domnule Președinte Crin Antonescu,
Stimate domnule Prim-vicepreședinte Klaus Werner Iohannis,
Stimate domnule Secretar General Eduard Hellvig,
Organizațiile membre ale Coaliției Antidiscriminare doresc să vă atragă atenția asupra includerii de către primarul Timișoarei, Nicolae Robu, membru al Partidului Național Liberal, a liderilor mișcării naționaliste și extremiste Noua Dreaptă în Board-ul Președinților Partidelor Politice, organism consultativ creat cu scopul susținerii candidaturii municipiului Timișoara la titlul de Capitală Culturală Europeană.
Mișcarea Noua Dreaptă, care nu este partid politic, a organizat anual marșul dedicat memoriei liderului legionar Corneliu Zelea Codreanu, precum și numeroase alte marșuri, manifestații și contramanifestații homofobe și xenofobe, manifestările acesteia găsindu-se de multe ori la limita libertății de exprimare. Mai mult, printre obiectivele mișcării, așa cum sunt ele enunțate pe site-ul acesteia, se găsesc unele care sunt în contradicție cu drepturile omului şi cu valorile democratice:
•Protejarea familiei tradiţionale şi combaterea iniţiativelor ce vizează legalizarea căsătoriilor şi adopţiilor homosexuale.
•Stoparea ofensivei sectelor.
•Reincriminarea defăimării Țării și a Națiunii.
Pe lângă acestea, Mișcarea Noua Dreaptă s-a evidențiat printr-un discurs anti-romi de factură extremistă și prin faptul că a devenit o referință constantă în rapoartele anuale privind drepturile omului realizate de Departamentul de Stat American referitoare la România, unde această mișcare este asociată ideologic cu Garda de Fier.
Considerăm că demersul primarului Nicolae Robu este de natură nu numai să creeze o asociere de imagine între Partidul Național Liberal și mișcarea Noua Dreaptă dar și să contribuie la notorietatea acesteia și-i validează moral acțiunile extremiste.
Prin urmare, organizațiile semnatare solicită delimitarea publică a Partidului Național Liberal de gestul primarului Nicolae Robu și sancționarea acestuia pe linie de partid.
Cu deosebită considerație,
Coaliția Antidiscriminare:
ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei
Asociația ACCEPT
ECPI-Centrul Euroregional pentru Initiative Publice
Centrul Parteneriat pentru Egalitate
Liga Pro Europa
Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen Filia
Romani CRISS – Centrul Romilor pentru Intervenție Socială și Studii
Institutul pentru Politici Publice
Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH)
Fundația Roma Education Fund România

Leave a Comment