Zeci de copii cu autism primesc asistenţă gratuită

Peste 20 de copii cu autism, cu vârste cuprinse între 4 şi 16 ani, beneficiază de asistenţă de specialitate gratuită din partea psihologilor şi psihopedagogilor din cadrul Centrului de consiliere şi asistenţă pentru persoane cu autism din Sălaj. În prezent, specialiştii îşi oferă gratuit serviciile tuturor persoanelor cu autism din judeţ, precum şi familiile acestora care le solicită ajutorul.

Centrul de consiliere şi asistenţă pentru persoane cu autism din Sălaj a fost înfiinţat de Fundaţia Romanian Angel Appeal în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj, prin proiectul „Şi ei trebuie să aibă o şansă!, program de sprijin pentru integrarea socială şi profesională a persoanelor cu tulburări de spectru autist”.
Potrivit reprezentantului Fundaţiei Romanian Angel Appeal, Costinela Caraene, centrul funcţionează în judeţul nostru din luna martie a anului trecut şi oferă gratuit intervenţii personalizate fiecărui beneficiar, în funcţie de vârstă, felul specific în care a fost afectat de această tulburare şi disponibilitatea sa şi a familiei sale de a participa la sesiunile de lucru. „Centrul este deservit de personal specializat format din psihologi şi psihopedagogi instruiţi în lucrul cu persoane cu autism. Aceştia evaluează fiecare caz nou în parte şi, împreună cu familia, realizează un plan de intervenţie, pe termen mediu sau lung, în funcţie de nevoile fiecăruia. Sesiunile de lucru sunt, după caz, atât individuale cât şi de grup. Psihologii fac, de asemenea, recomandări pentru servicii conexe şi oferă consiliere părinţilor şi familiilor persoanelor cu autism”, a declarat .
La această dată sunt înscrişi la centru 23 de copii, cu vârste cuprinse între 4 şi 16 de ani, care beneficiază de asistenţă din partea personalului specializat. „În cazul copiilor mici, verificăm dacă au contact vizual, dacă răspund la nume şi cum interacţionează cu obiectele din jur. La tineri, ne concentrăm asupra altor aspecte, încercăm să-i ajutăm să se descurce singuri în societate şi să comunice mai uşor. Fiecare activitate desfăşurată în cadrul sesiunilor are un rol anume, iar noi ne străduim să-i ajutăm cât mai mult, astfel încât părinţii şi copii să plece bucuroşi de la terapie”, a declarat Sorina Chiş, psiholog în cadrul centrului.
Centrul funcţionează în localitatea Zalău, Str. Salcâmilor, nr. 1, în sediul Complexului de Servicii Comunitare pentru Copii cu Handicap.

Simptomele copiilor cu autism

În tulburările de spectru autist (TSA), terapia este de lungă durată şi gradul său de eficienţă este crescut atunci când afecţiunea este diagnosticată timpuriu, în jurul vârstei de 2 ani, şi copilul începe, cât mai din vreme, o formă de intervenţie specializată. Din acest motiv, este esenţial ca părinţii să-şi observe foarte bine copilul şi să fie atenţi la orice comportament neobişnuit al acestuia, încă din primele luni de viaţă.
Copiii cu autism pot prezenta simptome diverse: par că nu aud şi nu răspund niciodată la nume, nu observă persoanele din jur şi nu sunt interesaţi de jocul altor copii ori par că nu ştiu să se joace cu jucăriile. De asemenea, copiii cu autism au alte comportamente specifice tulburării printre care mişcări repetitive sau ataşament neobişnuit faţă de obiecte.
În cazul în care au suspiciuni, părinţii trebuie să i le semnaleze medicului de familie şi să solicite un consult de specialitate neuropsihiatric pentru copilul lor. Numai medicul neuropsihiatru poate pune diagnosticul de certitudine.

Sute de copii asistaţi la nivel naţional

Centrul de consiliere şi asistenţă pentru persoane cu autism din Sălaj face parte dintr-o reţea naţională de 40 de centre aflate în 35 de judeţe ale ţării şi în municipiul Bucureşti. Centrele au fost înfiinţate prin proiectul „Şi ei trebuie să aibă o şansă!”, desfăşurat de Fundaţia Romanian Angel Appeal în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice – Direcţia Protecţia Copilului şi cu Asociaţia de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România.
De la înfiinţarea celor 40 de centre şi până la această dată, 568 de copii cu autism din întreaga ţară au intrat deja în programe individualizate de terapie, în vederea integrării sociale. Datele de contact ale celor 40 de centre sunt disponibile pe site-ul www.autism.raa.ro, secţiunea Servicii.
Proiectul „Şi ei trebuie să aibă o şansă!” urmăreşte creşterea şanselor de integrare socială şi, ulterior, de acces pe piaţa muncii a copiilor şi tinerilor cu autism, prin diagnosticare precoce şi facilitarea accesului la servicii şi programe de recuperare şi asistenţă specializată.
Proiectul a fost demarat la 1 octombrie 2010, are o durata de 3 ani şi beneficiază de cofinanţare din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 „Investeşte în oameni!”.

Leave a Comment