Şomerii de peste 45 de ani, preferaţi la angajare

Persoanele cu vârste de peste 45 de ani sunt din ce în ce mai căutate de către angajatorii sălăjeni, o arată statisticile Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Sălaj. Cu toate acestea, din categoria de vârstă amintită fac parte şi cei mai mulţi şomeri.

2.149 de sălăjeni au fost încadraţi în muncă, prin intermediul AJOFM Sălaj, în primele nouă luni ale acestui an, 762 dintre aceştia având vârste peste 45 de ani. Procentul, de peste 35 la sută, îl depăşeşte pe cel al tinerilor sub 25 de ani, categorie din care, susţin oficialii Agenţiei, au fost angajate doar 425 de persoane. Cele mai multe angajări au fost făcute în domeniul construcţiilor şi al confecţiilor.

Patronii preferă la angajare şomeri ce provin din acest grup vulnerabil în primul rând datorită subvenţiilor pe care le primeşte de la stat, iar în al doilea, datorită experienţei în muncă”, susţine Romeo Sârca, directorul AJOFM Sălaj.

Potrivit legislaţiei în vigoare, angajatorii care încadrează în muncă şomeri în vârstă de peste 45 de ani vor primi subvenţii de 500 lei pe lună pentru fiecare persoană angajată, pentru o perioadă de maxim 12 luni. Aceştia vor fi scutiţi de plata contribuţiilor sociale pentru şomaj aferente persoanelor respective angajate pentru o perioadă nedeterminată şi au obligaţia de a menţine şomerii în activitate timp de cel puţin doi ani. Pentru şomerii care mai au trei ani până la pensionare, angajatorii primesc lunar, pentru maximum trei ani, o subvenţie de 500 lei.

În acest an, AJOFM Sălaj a plătit angajatorilor care au încadrat persoane peste 45 de ani aproape 1,4 milioane de lei.

Statisticile instituţiei amintite, mai arată că, din punct de vedere al structurii şomerilor pe grupe de vârstă, ponderea cea mai mare, respectiv 25,7 la sută, revine celor aflaţi la a doua tinereţe.

Leave a Comment