Mirajul strainatatii face cu ochiul somerilor salajeni

Mirajul strainatatii face cu ochiul somerilor salajeni

Somerii salajeni au la dispozitie de cinci ori mai multe locuri de munca in strainatate decat in propriul judet. Daca in Salaj este vorba doar de 92 de locuri de munca, din care jumatate in confectii, in strainatate se ofera 449 locuri de munca in domeniul medical, in Germania sau la cules de capsuni, in Spania si Danemarca.

UE versus Salaj

Intrarea in Uniunea Europeana a insemnat, printre multe altele, si accesul liber la piata muncii din tarile membre. Locurile de munca in strainatate sunt oferite prin intermediul EURES (EURopean Employment Services), o retea de cooperare intre serviciile publice de ocupare europene ce a fost creata pentru facilitarea liberei circulatii a lucratorilor in cadrul Spatiului European si al Elvetiei.

In acest moment sunt disponibile un post de director de vanzari in Belgia, in domeniul tamplariei de lemn si aluminiu, 10 posturi de medic specialist in Danemarca si alte 35 in Germania, 200 de locuri de munca pentru muncitori necalificati, in agricultura, in Danemarca si tot atatea in Spania, la cules de capsuni. Pe de alta parte, in Salaj sunt disponibile, actualmente, 92 de locuri de munca.

Majoritatea oportunitatilor de angajare, respectiv 45, sunt in domeniul confectiilor, iar 20 de posturi sunt oferite celor ce doresc sa fie agenti de asigurari. La sfarsitul lunii decembrie 2009, in evidentele AJOFM Salaj erau inregistrati 11.164 someri cu o rata a somajului de 10,49 la suta.

Medici pentru Germania si Danemarca

In cazul medicilor, se cauta atat rezidenti, in diverse specialitati, cat si specialisti in domenii precum: neurofiziologie, psihiatrie, oftalmologie, pediatrie, ORL, chirurgie, ortopedie, dermatologie si altele.

Pentru Germania, salariile sunt cuprinse intre 3.000 si 6.000 de euro, brut, pe luna, la care se pot adauga bonusuri precum cele pentru servicii de urgenta, suport in gasirea unei locuinte si pentru cursuri de limba germana.

Una din principalele cerinte, pe langa cunostintele de specialitate, este cunoasterea limbii germane. Pentru a lucra in Danemarca, unde salariul brut este intre 6.500 si 8.000 de euro, medicii interesati ar trebui sa stapaneasca limba engleza, pentru cea daneza oferindu-se cursuri gratuite.

Personalul medical din Salaj pare a fi tentat sa

Leave a Comment