Agricultorii sălăjeni primesc bani pentru dezvoltarea fermelor

Fermierii sălăjeni pot beneficia de sprijin financiar pentru a-şi moderniza exploataţiile agricole prin noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală, 2014-2020. Prima sesiune de depunere a proiectelor pentru Măsura 121 a fost lansată zilele trecute şi va fi deschisă până în 18 iulie, iar fondurile disponibile se ridică la 150 milioane de euro. Spre deosebire de anii anteriori, proiectele se depun exclusiv online.
Aproximativ 35 milioane de euro din totalul banilor puşi la bătaie sunt destinaţi fermelor de familie (împărţiţi în mod egal între fermele vegetale şi cele zootehnice), iar 15 milioane de euro sunt alocate pentru îndeplinirea standardelor în sectorul zootehnic, a anunţat Ministerul Agriculturii.
Pentru exploataţiile agricole mari sunt disponibile 100 milioane de euro. Din aceşti bani, fermierii care vor să facă investiţii în sectorul vegetal prin achiziţii de utilaje au la îndemână 40 milioane de euro, iar pentru construcţii-montaj, 10 milioane de euro.
Pentru sectorul zootehnic, 10 milioane de euro sunt destinaţi dotării cu utilaje, iat 40 milioane de euro, lucrărilor de construcţii-montaj.
Potrivit Ministerului Agriculturii, suma maximă eligibilă a unui proiect pentru dezvoltarea fermelor de familie este de 125.000 de euro, în timp ce pentru marile ferme, limita urcă la 2 milioane de euro în cazul unui proiect de investiţii care presupune lucrări de construcţii-montaj şi la 1 milion de euro pentru unul care vizează achiziţia de utilaje şi echipamente.
Investiţiile din sectorul vegetal vor beneficia de o valoare maximă eligibilă de 1 milion de euro pentru un proiect de construcţii-montaj şi de maxim 700.000 de euro pentru cumpărarea de utilaje şi echipamente.
În cadrul PNDR 2007-2013, prin Măsura 121 au primit fonduri pentru modernizarea exploataţiilor agricole 53 de fermieri din judeţ, care au putut derula, astfel, investiţii în valoare de peste 164 milioane de lei. Din această sumă, aproape 87 milioane de lei o reprezintă sprijinul financiar nerambursabil.

Leave a Comment