Aproape 2.000 de fermieri sălăjeni vor fi penalizaţi

Fermierii sălăjeni care şi-au depus cererile de sprijin pe suprafaţă în intervalul 15 mai-10 iunie vor primi sumele cuvenite diminuate. În această situaţie se regăsesc, după cum ne-a declarat Vaida Bela, directorul adjunct al Centrului Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, 1.979 de agricultori, care vor suporta penalităţi de 1 la sută pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere.
Potrivit sursei citate, la nivelul judeţului Sălaj, până la ultimul termen de depunere a cererilor, 10 iunie, 24.839 de fermieri s-au prezentat la APIA Sălaj pentru a solicita subvenţia pentru cele 136.622 de hectare de teren agricol deţinute în proprietate ori în arendă. Dintre aceştia, 22.860 de fermieri şi-au depus cererile cu respectarea termenului limită de 15 mai, adică fără a fi penalizaţi, pentru o suprafaţă totală de 108.500 de hectare.
APIA Sălaj primeşte cererile depuse şi după 10 iunie de către cei care vor să se înscrie în Registrul Agricol, însă fermierii în cauză nu vor avea dreptul subvenţia pe hectar.
Pentru a fi eligibili la plată, solicitanţii trebuie să aibă în exploataţie minim un hectare de teren, format din parcele de minim 30 de ari de teren arabil cu excepţia viilor şi a livezilor, unde e nevoie de minim 10 ari. În plus, agricultorul trebuie să treacă în cerere toate parcelele deţinute, indiferent de suprafaţa lor. Dacă pe parcursul analizei dosarului se descoperă că nu a respectat această obligaţie, fermierul riscă penalităţi de până la 3 la sută din suma ce i se cuvine.
Sprijinul financiar pe suprafaţă este finanţat din Fondul European de Garantare Agricolă, din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală şi de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Leave a Comment