Scandal între Primăria Zalău şi Poliţie, pe tema semafoarelor inteligente

Sistemul inteligent de management al traficului din municipiul Zalău naşte un război al declaraţiilor între Primărie şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj. În timp ce autorităţile locale garantează că implementarea sistemului s-a făcut cu consultarea şi avizul poliţiei, reprezentanţii Inspectoratului Judeţean susţin cu totul altceva.

Primarul propune amenzi cu ţârâita

Până zilele trecute, colaborarea dintre Primăria Zalău şi IPJ Sălaj părea să meargă strună. Apropierea momentului în care poliţiştii trebuie să preia activitatea de încheiere a proceselor verbale pe numele celor care încalcă legea a tulburat, însă, apele. Oficialii IPJ Sălaj au anunţat nu doar că nu şi-au dat avizul pentru montarea de noi semafoare, ci şi că personalul de care dispune Biroul Rutier este insuficient pentru a putea prelua noile atribuţii.

În replică, primarul Radu Căpîlnaşiu a organizat o conferinţă de presă, în speranţa că va lămuri lucrurile şi că va găsi înţelegerea celor din IPJ Sălaj. „Avem avize de la poliţie pentru acest proiect, pentru studiul de fezabilitate iniţial, dar şi pentru modificările propuse şi realizate ulterior, în ciuda declaraţiilor apărute în presă. Au spus că nu vor avea suficienţi agenţi ca să întocmească procese verbale pentru câte contravenţii se constată pe camere într-o zi (600 este numărul mediu al contravenienţilor înregistraţi într-o zi de către camerele de supraveghere ale sistemului – n.red.). Nu trebuie să aplice contravenţii pentru întreg intervalul de 24 de ore; se poate şi doar pentru un interval de una-două ore, stabilit aleatoriu în fiecare zi”, a precizat edilul. Acesta a ţinut să sublinieze că municipalitatea nu şi-a propus să realizeze buget din amezi, ci să descurajeze încălcarea Codului Rutier şi să reducă numărul accidentelor.

„Când se va începe sancţionarea celor care depăşesc viteza regulamentară ori forţează culoarea roşie a semaforului, cu siguranţă numărul contravenienţilor va scădea foarte mult”, a mai spus Căpîlnaşiu. Pentru a da o mână de ajutor rutieriştilor, primarul a explicat că există o solicitare de suplimentare a bugetului Direcţiei Generale de Administrare a Domeniului Public Zalău, în vederea dotării instituţiei cu o maşină de împlicuit şi a unui fax, care să repia automat rezultatele chestionării cu privire la persoana care se afla la volan la momentul în care a fost surprins de camere. „Prin acest sistem se generează procese verbale, deci nu trebuie scris prea mult de mână. Agentul de poliţie va trebui doar să ştampileze şi să semneze respectivele documente”, consideră şeful administraţiei locale.

Radu Căpîlnaşiu a adăugat că municipalitatea a transmis poliţiei sălăjene cererea pentru încheierea protocolului care să permită sancţionarea şoferilor care nu respectă regulile de circulaţie. La rândul lor, reprezentanţii IPJ Sălaj susţin că „aspectele legale ale unui demers privind aplicarea de sancţiuni sunt în curs de analiză”.

Şeful IPJ Sălaj: montarea de semafoare noi s-a făcut fără avizul nostru

Replica oficialilor Inspectoratului Judeţean nu a întârziat. Aceştia au reiterat faptul că investiţia nu a beneficiat de toate avizele necesare. „În data de 26 martie 2009, şeful Biroului Rutier de la Poliţia Municipiului Zalău a avizat favorabil obiectivul de investiţii „Sistem de management al traficului în municipiul Zalău”, cu următoarele caracteristici tehnice: înlocuirea semafoarelor, canalizaţie electrică în trotuar carosabil şi spaţiu verde, schimbarea cablurilor de legătură a semafoarelor şi înlocuirea automatelor de dirijare în toate intersecţiile”, ne-a declarat comisarul şef de poliţie Iosif Ghiurca, şeful IPJ Sălaj. Altfel spus, poliţia a avizat înlocuirea semafoarelor, nicidecum montarea de noi semafoare în intersecţiile care nu au beneficiat de un astfel de sistem de dirijare a traficului rutier. De altfel, mai spune Giurca, municipalitatea nici nu a solicitat avize pentru noile dispozitive.

Semafoarele „în plus” nu se desfiinţează

În ceea ce priveşte semafoarele care au fost ţinta principalelor nemulţumiri ale conducătorilor auto – cel de pe strada 9 Mai, în vecinătatea Centrului de Cultură, a celui de pe strada Tudor Vladmirescu, la trecerea de pietoni de lângă IPJ Sălaj, şi a celui de pe strada Gheorghe Lazăr, deasupra Parcului Central – autorităţile caută în continuare soluţii pentru ca aceste dispozitive să ajute şi nu să încurce circulaţia. După cum a menţionat primarul Zalăului, una dintre soluţii ar fi ca acestea să funcţioneze în afara orelor de vârf pe galben intermitent. „Ele nu vor fi desfiinţate”, dă asigurări sursa citată.

Sensurile giratorii nu ies din calcul

Căpîlnaşiu recunoaşte că pentru unele intersecţii varianta înfiinţării de sensuri giratorii era mult mai bună, însă măsura a fost abandonată pentru că nu se îndeplineau condiţiile tehnice. Ca urmare, s-a mers pe varianta secundă, respectiv semaforizarea. Este şi cazul intersecţiei din vecinătatea Tribunalului Sălaj ori a celei dinspre cartierul Porolissum, însă amenajarea unor sensuri giratorii a fost imposibilă întrucât „nu se respectau reglementările în vigoare. Ţinând cont că în zonă este şi trafic greu, nu exista posibilitatea să se încadreze pe giraţie”.

„Pe măsură ce va fi posibil, dacă se va finaliza şoseaua de centură, să putem face giraţii mici, precum cele de la Scala şi din zona Bancpost, varianta sensurilor giratorii va fi luată din nou în calcul”, a precizat primarul.

În opinia acestuia, deblocarea şoselei de centură ar rezolvă şi o altă problemă importantă, respectiv ar debloca unele străzi sufocate de trafic, printre care Kossuth, Tudor Vladimirescu ori Gheorghe Lazăr: „Aceste străzi sunt la capacitate maximă din punct de vedere a ceea ce suportă un drum cu o bandă pe sens. Numărul de autovehicule pe 24 de ore, de atinge uneori 8.000, arată că ar fi trebuit deja să existe două benzi pe sens. Or, din păcate, nu avem cum, pentru că ar însemna să demolăm. Asta înseamnă că va trebui să găsim alte soluţii, precum realizarea altor rute sau a şoselei de centură, încât să scăpăm de o parte din traficul de tranzit din municipiu”.

20 Thoughts to “Scandal între Primăria Zalău şi Poliţie, pe tema semafoarelor inteligente”

  1. pol

    Legal nu se poate introduce aberatia propus de „intijentul” primar, deoarece, orice contravenient va contesta si castiga in instanta pe motiv ca legea trdbuie aplicata nediscriminatoriu cum de fapt propune primarul de tinichea.

    Ps. personal am sa contactez televiziunile de stiri nationale si poate vin prin zalau sa faca ceva anchete despre modul cum sunt cheltuiti banii europeni pe semafoare la fiecare intersectie.

  2. Anonim

    De la 10 la 13 e ilegal sa treci pe rosu, dar de la 16 dincolo e ok. Esti tare, domnu primar

  3. Anonim

    CUM INCEARCA DIN NOU PRIMARUL SA NE PROSTEASCA…CA SI LA ALEGERI

  4. Anonim

    Primarul si cu Bican ne dau lectii de circulatie si de legislatie rutiera???Nu stiu (ba stiu),oare cine trebuie sa mai puna mana pe– LEGISLATIE,LEGISLATIE,LEGISLATIE,LEGISLATIE–D-lor,care da-ti lectii ,LEGEA E LEGE NUMAI INTRE ANUMITE ORE???–DAN POP

  5. Anonim

    Si oare, vom fi anuntati prin radio sau presa, de aceste intervale orare(precum amplasarea radarelor)sau fiecare cu NOROCUL LUI (depinde pe ce schimb lucri) ???–DAN POP

  6. sorin

    probabil ca va fi o ora ” fara lege” , iar de anul viitor in acelasi interval orar vom putea fura , viola etc…. eu un inceput la toate

  7. Anonim

    Întrebaţi de ce şi-au dat, de la bun început, avizul asupra acestui proiect dacă le crează astfel de probleme, reprezentanţii Poliţiei spun că în documentele înaintate, la acea vreme, adică în 2009, de Primăria Zalău, nu se vorbea despre vreun sistem inteligent de semaforizare nici de camere de detectare a trecerii pe roşu sau a depăşirii vitezei. Cât despre conferinţele de presă susţinute anul acesta în comun de reprezentanţii Primăriei Zalău şi cei ai Poliţiei Municipale, în care nimeni nu a incriminat vreo problemă vizavi de acest proiect, purtătorul de cuvânt spune că în acel moment nu se ştia care va fi amploarea fenomenului contravenţional despistat de camerele din acest sistem.

    Textul (de pe zalau.adevarul.ro) descrie corect situatia. Cu alte cuvinte, politistii se tem ca vor avea prea mult de lucru. Restul sunt atacuri politice fara sens…

    1. observator

      mai draga anonimule, daca tu iti montezi o camera de supraveghere pe blocul sau casa in care locuiesti si aceasta surprinde conducatori auto care depasesc viteza legala, crezi ca poti chema politistul sa-i amendeze? in ce tara crezi ca traiesti? daca acest lucru ar fi posibil,ne-am monta cu totii camere de supraveghere si am da de lucru la politie. ha ha ha

  8. Anonim

    sa te vad raducule pe unde scoti camasa de data asta. ca de prostit, la alegeri, ai reusit sa prostesti numai femeile din zalau. in rest esti praf de creta.

    1. quetzal

      Comentarii tendentioase, elucubrante si lipsite de sens…de parca actualmente radarele ori faimosii agenti rutieri, stau stoinici si neinfricati la datorie „pititi dupa tufis” 24 din 24…sa fim seriosi!….tot aleatoriu se aplica si acum legea, dupa bunul plac, cheful si interesele, unuia sau altuia. Prin urmare, nici nu e de mirare ca unii dintre „capi”isi apara cu atata vehementa interesele si neamul, ca doar fara bantuitorii far’ de noima ai strazilor, fara chipingii colectori, balerini ori balerinele din intersectii, care mai mult incurca decat descurca , s-ar alege praful de renumele binecunoscut al distinsilor tovarasi…dar chiar asa?… cat tupeu dom’le, pe al nostru „raducu”, sa le pretinda tocmai lor, sa mai stea cate oleacuta locului cu folos … nu fara de rost, (ca tot sunt intr-o permanenta lipsa de carburant sarmanii!)…aplicand uite asa, pe banda rulanta, sanctiuni far’ de partinire,si fara drept de spaguire? ..ntz! ntz! ntz!…ei, dar pana la urma, fara exceptie, fiecare incercare de progres a insemnat la un moment dat, un razboi cu societatea….prin urmare domnule primar, pastreaza-ti linistit camasa pe tine, ca vei mai avea cu siguranta nevoie de ea(si chiar are pe cine sa stea!) si lasa purtatorii de tricouri sa bata campii linistiti…ca-i gratis si la indemana oricui!

      1. observator

        ce destept esti,mai quetzal! ce facultate de drept ai absolvit? daca nu cunosti legile, nu-ti da cu parerea. radarele de pe masinile politiei sunt omologate si sunt in proprietatea POLITIEI ROMANE. sistemul acesta inteligent al domnului primar este in proprietatea consiliului local almunicipiului zalau. deci politia nu are nicio treaba cu bazade date a DGADP.
        si, inteligentule, cu te-ai simti tu daca intr-o zi ti-ar ajunge acasa o amenda pentru trecere pe rosu la ora 10,00, iar soferul care a trecut pe rosu la10,02 nu ar fi pedepsit? cred ca ai da fuguta la instanta,sa te plangi de discriminare.

  9. Anonim

    Ei, da! De parca, e nevoie de cunostinte juridice stimate observator…ca sa intelegi miza conflictului! E pana si la mintea unui quetzal, ca este vorba doar despre un conflict artificial, la nivel declarativ, alimentat incontestabil de dorinta celor doua institutii de-a trage cat mai multa spuza pe turta lor! Dar dincolo de aceste interminabile dispute,… evidenta e singura care ramane ,…sistemul exista, e functional, perfectibil e adevarat, dar capabil sa produca consecinte…si intr-o forma sau alta, le convine sau nu…domnii de la inspectorat, vor fi nevoiti sa ajunga intr-un final la o formula de comun acord…ca doar nu traim in tara lui papura voda, unde, politia e „proprietara”. consiliul e „proprietar”…etc, si dupa ei, potopul cu prostimea, masa de manevra!

    Iar in ce priveste o posibila culpa, s-avem pardon!…daca ea exista si sunt taxat legal, asta e! Cine si de ce si-ar pierde vremea anapoda, invocand capra vecinului …eu nu!

  10. observator

    da, ai dreptate.e doar un conflict artificial. primarul vrea sa recupereze investitia din amenzi si politia nu-l lasa.o daaa
    iar pe domniii de inspectorat nu vad cine putea i-ar obliga sa incalce legea si sa-i cante in struna primarului

    1. quetzal

      Sa nu fim naivi! Din cate imi amintesc, ministrul de interne, actualmente in functie, e fix de aceeasi coloratura politica cu al nostru, longeviv primar. Ministru, care sa nu uitam, a facut inca de la inceput, o reala demonstratie de forta, vizavi de „problemele trenante ale acestui sistem greoi si plin de vicii, mostenit”. Ca sa chestionezi o intreaga hoarda de doamne si domnisorici despre cum, cine si ce le facura, e nevoie de oarisce tarie de caracter, nu?! Pacat ca n-a inteles distinsul domn, ca abordarea corecta ar fi fost tocmai pe dos. Dar in rest, albastre toate…iar in ce-i priveste pe „domniii de inspectorat” nici o grija, ii vor canta primarului in struna benevol…ca doar n-au trecut nici trei luni, de cand vizionam cu totii, sedinta festiva tinuta cu ocazia zilei politiei, unde primarul era invitat de cinste, ca de fiecare data. Si era asa o armonie in ganduri si-n simtiri, cand o zgubilitica duduita, careia ii cam intrase fustita uniformei la apa peste noapte, pasa gingas din mana in mana, cate o cupa, un trofeu, etc ! Oare atunci, nu existau opinii divergente cu privire la implementarea acestui proiect? Participarea ulterioara a domnului Cordea la conferinta de presa comuna, nu a avut nevoie cumva si de avizul sefului mai mare? Si atunci, stimate observator, or fi justificate luarile noastre de pozitie …no way!

  11. Anonim

    mai,quetzal,tu nu esti purtator nici de tricou, nici de camasa, ci de PROSTIE!!!

    1. Anonim

      Ei da! De parca, mi-ar pasa de parerea ta! 🙂 Ma bucur totusi ca esti tu, un destept dovedit! Respecte anonime!

  12. Nelu

    bagamiash pooola in gura ta de capalnash. pai tu nu vezi ce haos e in oras. cretin ce esti! mori!!!

  13. gogu

    grea viata ai primareee. ne-ai mai prostit un rand. lasa ca nu mai ii mult si de amar ti-a fi cu semafoarele tale intelijente cu tot. macar de-ai recunoaste ca ai f.tut buha si de data asta. da nu. tu betmen, betmen…

  14. ANONIM

    Semafoare inteligente? Ar fi inteligente daca ar fluidiza traficul,dar de cand au fost date in functiune,au dat traficul peste cap.Sau, ‘inteligente”,inseamna doar sa vaneze participantii la trafic?
    Dar sunt la fel de „inteligente”precum cel care le „pastoreste”-un HANDICAPAT numit BICAN A.

  15. Ina

    La noi la Zalau e omul si semaforul. Eu zic sa se mai puna 2-3, printre astealalte. Ce ziceti domnu’ primar? Eu personal as mai da o comanda de pe Traian, pe stradute mai mici…sa nu existe strada, straduta,ulicioara nesemaforizata. Daca puteti sa va bateti joc, de ce sa nu o faceti, nu-i asa?

Leave a Comment