Metoda “500” sau ce alt truc infracțional au mai inventat hoții

În timp ce, în sfârșit, lumea pare să se fi lămurit în privința metodei accidentul, de departe, cea mai de succes metodă de înșelăciune din ultimul deceniu, infractorii și-au pus mintea la contribuție și au „clocit” o nouă metodă prin care, consideră ei, mulți cetățeni vor fi atrași în cursă. Deși Poliția nu vorbește deocamdată în mod oficial de un fenomen infracțional, cazurile s-au înmulțit, iar metoda <<500>> a ajuns până în județele învecinate cu Sălajul.

Atenție, așadar, la furturile prin metoda denumită de polițiști ”împrietenirea” sau ”500”. În ultima vreme au fost semnalate mai multe cazuri în țară de persoane păgubite prin această metodă, fiind vorba mai ales de persoane în vârstă.

Metoda este pe cât de simplă, pe atât de eficientă. Sub pretextul că intenționează să achiziționeze diferite bunuri (de obicei la prețuri mai mari decât cele de pe piață, pentru a câștiga bunăvoința viitoarei victime), hoții solicită accesul în locuință. Bine îmbrăcați, amabili și zâmbitori, cu o alură profesionistă și arătându-se profund interesați de achiziționarea de diverse bunuri, lucruri vechi (pe care ei le denumesc de colecție și despre care proprietarii “habar nu aveau ce valoare au”) infractorii pătrund în locuință și încep piesa de teatru. Cele mai multe reclamații înregistrate de polițiști arată că de obicei este vorba despre echipe formate din două femei, însă și echipajele mixte ori formate din bărbați, au rată mare de succes.

După ce intră în casă, acestea ”cumpără” bunuri cu bancnote de 500 de lei și așteaptă restul, prilej cu care observă unde sunt ținuți banii în locuință sau, după caz, pun ochii pe obiecte mici de valoare, bijuterii în mod special. Ulterior, cei doi reușesc prin diferite tertipuri să o scoată pe victimă din încăpere, să-I distragă atenția prin discuții referitoare la bunul pe care tocmai l-au cumpărat și să sustragă restul de bani.

Potrivit unor surse polițienești, mai multe percheziții au fost efectuate în ultimele 24 de ore în câteva localități din țară, la persoane bănuite că au acționat prin această metodă reușind într-un interval foarte scurt de timp să sustragă zeci de mii de lei din locuințele mai multor persoane. 

 

 

Alte articole

Leave a Comment