„Inamicul” din casă: aragazul cu gaz metan

Constant suntem informaţi că, ani de zile, generaţii la rând, greşim folosind lucruri, medicamente, ingrediente. Ultimul pe această listă a pericolelor de la domiciliu este clasicul aragaz din bucătărie. Este evident că existau bănuieli că el face rău atunci când e folosit de o gospodină/gospodar fără talent în arta culinară, dar acum lucrurile sunt mai puţin subtile. Gătitul la un aragaz cu gaz metan într-o bucătărie obişnuită, fără un sistem de aerisire mecanică, conduce la poluarea locuinţei cu dioxid de azot (NO2) peste limitele impuse la nivelul UE, reiese dintr-un raport al Organizaţiei pentru Cercetări Ştiinţifice Aplicate (TNO). Teste de laborator efectuate de TNO au arătat că aragazul pe bază de gaz metan produc monoxid de carbon, particule în suspensie şi alţi poluanţi care pot avea efecte severe asupra sănătăţii, în special asupra copiilor. Datele incluse în raportul de specialitate relevă faptul că, în ultimele 12 luni, numărul copiilor din UE cu simptome de astm provocate de gătitul cu gaz metan este estimat a fi de peste 700.000, echivalentul a 12% din totalul cazurilor de astm la copii din Uniune. TNO a efectuat o simulare a gătitului mesei cu gaz metan pe o perioadă de o săptămână folosind tehnici de gătit obişnuite în condiţii de bucătărie obişnuită, fără aerisire din exterior. Rezultatul a fost că, în toate simulările în care nu a fost utilizată aerisirea mecanică, valoarea limită orară UE de 200 micrograme/mc de NO2 în aer exterior a fost depăşită în interior peste limita permisă de 18 ore/an. Dimensiunea bucătăriei influenţează aceste valori, iar aerisirea reduce poluarea, însă sistemele de aerisire mecanică sunt adeseori ineficiente, insuficiente sau prea puţin utilizate, se menţionează în raport. Sursa citată mai notează: „Mai mult de 100 milioane de cetăţeni ai UE gătesc cu aragaze pe baza de gaz metan, incluzând mai mult de jumătate din gospodăriile din Italia, Franţa, Spania, Olanda, România şi Ungaria. Organizaţiile pentru sănătate se tem că situaţia ar putea deveni extrem de gravă din cauza crizei energetice din această iarnă, deoarece oamenii reduc aerisirea pentru a face economie la căldură şi la bani. Asociaţia Medicală Americană a subliniat recent că aragazele care folosesc gaz metan sporesc poluarea aerului în gospodărie precum şi riscul de astm şi severitatea acestuia la copii,. Cercetări anterioare au făcut legătura între utilizarea gazului metan şi tulburarea de hiperactivitate şi deficit de atenţie (ADHD) la copiii de vârstă mică. Un studiu recent sugerează faptul că gătitul cu gaz metan în timpul sarcinii poate avea ca rezultat hiperactivitatea la copiii mici. S-a dovedit că poluarea de la aragazele pe bază de gaz metan are un impact negativ şi asupra sistemului respirator şi nervos al adulţilor”. Raportul Organizaţiei pentru Cercetări Ştiinţifice Aplicate (TNO) a fost realizat pentru grupul nonprofit pentru eficienţă energetică CLASP şi Alianţa Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA). Greenpeace România subliniază că oficialii din UE sunt obligaţi, prin Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene, să ia în considerare aspectele legate de sănătate atunci când stabilesc reglementări, fapt confirmat recent de către Curtea Europeană de Justiţie. Cu toate acestea, CLASP şi EPHA au afirmat că standardele actuale cu privire la gătitul în gospodării nu fac acest lucru şi că aparatele de gătit cu gaz metan ar trebui să fie eliminate prin reglementările Ecodesign. Poate ar trebui eliminate gătitul, oricum, cei cu mai multă experienţă de viaţă îşi amintesc că la un moment dat, în ultimii ani ai comunismului autohton, a mai existat ideea eliminării bucătriilor din apartamente, iar oamenii muncii urmau să servească masa în celebrele „circuri ale foamei”, devenit între timp mall-uri.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

2 Thoughts to “„Inamicul” din casă: aragazul cu gaz metan”

  1. […] Constant suntem informaţi că, ani de zile, generaţii la rând, greşim folosind lucruri, medicamente, ingrediente. Ultimul pe această listă a pericolelor de la domiciliu este clasicul aragaz din bucătărie. Este evident că existau bănuieli că el face rău atunci când e folosit de o gospodină/gospodar fără talent în arta culinară, dar acum lucrurile sunt mai puţin subtile. Gătitul la un aragaz cu gaz metan într-o bucătărie obişnuită, fără un sistem de aerisire mecanică, conduce la poluarea locuinţei cu dioxid de azot (NO2) peste limitele impuse la nivelul UE, reiese dintr-un… Citeste mai mult […]

  2. Anonim

    …Se va demonstra in curand ce pericol reprezinta simplul fapt de a…exista! Ne-am tampit de tot?

Leave a Comment