Tortul mareșalului: JOFFRE, desertul inventat de frații Capșa

Delicioasa “Jofră”, prăjitura pe care o savurăm din câteva înghițituri și a cărei rețetă este atât de simplă, are o istorie aparte. Deși are nume franțuzesc, a fost creată în România, de celebra Casa Capșa din București, în cinstea unui mareșal francez, rețetă inventată de frații Capșa. desertul mai este cunoscut și sub denumirea de Tort Joffre, Tort Mareșal sau Tort Jofră.

Totul s-a întâmplat în anul 1920. La acea vreme, celebrul mareşal francez Jacques Césaire Joffre, cunoscut şi ca Papa Joffre, sosea la Bucureşti, la invitaţia Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria. Mareşalul era trimis pentru a-l decora pe regele României cu “Medalia militară franceză”. Cofetarul Capșa, nu găsea o rețetă potrivită, așa că a inventat una, pe măsura importanței înaltului oaspete.

„Însărcinat” și responsabil de masa invitatului special a fost celebrul cofetar Grigore Capşa, furnizor de produse de cofetărie al Casei Regale. Cum nu găsea o rețetă potrivită pentru a crea un desert pentru a onora vizita ilustrului oaspete francez, Capşa a inventat o prăjitură care a rămas în istorie sub numele celebru de Joffre.

A decis, așadar, să îi dea numele mareșalului și a creat prăjitura de ciocolată a cărei formă cilindrică o sugera pe cea a caschetelor militare franceze. Şi pentru că mareşalul suferea de diabet, maestrul cofetar cu studii la Paris a preparat o prăjitură nici prea mică, nici prea mare, cu o cantitate foarte mică de zahăr, pentru a putea fi consumată fără riscuri de cel în onoarea căruia fusese inventată. Iată rețeta prăjiturii, de această dată este vorba de tortul clasic Joffre și nu de micuțele cilindre umplute cu ciocolată, așa cum arăta forma originală a acestui desert.

Ingrediente

10 gălbenuşuri

500 g zahăr

100 g cacao

125 ml apă

Se pun la fiert zahărul, cacaoa şi apa, se dau în clocot 5 minute şi se lasă puţin la răcit. În compoziţia caldă se adaugă pe rînd toate galbenuşurile. Compoziţia se împarte în trei parţi.

Blatul

10 albuşuri

1 lingura făină

2 linguri pesmet foarte fin

O parte din compoziţia initiala se amestecă cu 1 lingură de făină cu vîrf, 2 linguri de pesmet cu vârf şi la sfarsit, de jos in sus, cu albuşurile bătute spumă, cu 2, maximum 3 linguri de zahăr;

Se rastoarnă într-o cratiţă de 3 kg, unsă şi tapetată şi se coace la foc potrivit, spre mic;

După coacere, blatul se răstoarnă pe un platou. Nu se folosește praf de copt, blatul nu trebuie să fie înalt.

Crema

400 g unt gras 80%

3 linguri de zahăr

2 plicuri zahăr vanilat

esenţa de rom (după preferințe)

3 linguri cacao neagră

Celelalte două părţi din compozitia initiala, se amestecă cu untul şi se mixează foarte bine;

Se adaugă 2-3 linguri de zahăr, zahărul vanilat, esenţa de rom şi 3 linguri cacao (ness), se mixează foarte bine;

Se ţine la frigider o oră.

Glazura

50 g ciocolată menaj, minimum 50% cacao

50 g zahăr

Se topesc 50 g ciocolată cu o lingura de apă la foc foarte slab sau pe baie de aburi; Se freacă cu 50 g zahăr pînă devine o cremă moale.

Glazura

Blatul se taie în două, se pune crema între blaturi; se acoperă cu glazura; se lasă la rece pana a doua zi cand se poate servi.

Alte articole

Leave a Comment