Culori naturale pentru ouăle de Paști – de unde le alegem

Înainte de toate trebuie să alegi ouăle. Atunci când mergi la cumpăraturi, ai două variante: oua albe sau roșiatice. Foarte indicate pentru vopsit ouăle albe, pentru că pe acestea se prinde cel mai bine culoarea. Foarte bune sunt și cele cu coajă gălbuie (crem), culoarea specifică ouălor de casă, ouă care, pe lângă un aspect estetic final deosebit, au calități nutritive și gust mult superioare celor din comerț.
Degresarea este obligatorie. Dacă nu  știați încă, ouăle sunt acoperite cu un strat natural extrem de subțire de grăsime care, fie împiedică vopseaua să se atașeze de coaja oului, fie lasă pete inestetice pe oul vopsit. Spălați cu apă călduță, folosind un burete nou și foarte puțin detergent de vase înainte de a le pune la fiert.

Atunci când puneți ouăle la fiert, ele trebuie sa fie la temperatura camerei și așezate într-o cratiță în care punem apa rece. Se adaugă puțină sare și câteva linguri de oțet. Ouăle trebuie să fiarbă la foc mic, timpul de fierbere fiind de aproximativ șapte minute după ce apa fierbe. Nu fierbeți niciodată ouăle direct în vopsea, mai ales dacă folosiți vopsele chimice! Pentru prepararea vopselei, fierbe apa, în care adaugi două linguri de oțet, adaugi praful sau soluția lichidă și oprești focul; abia apoi adaugi ouăle pe care le lași aproximativ cinci minute, în funcție de fiecare vopsea în parte și de intensitatea culorii pe car eo dorim în final. Există vopsele lichide care se dizolvă direct în apa rece, fără a necesita fierbere. Dacă nu vrei să utilizezi vopsele sintetice, atunci mergi pe metode străvechi de vopsire (plantele se fierb bine și se lasă la macerat câteva ore) și poti fierbe oul în amestecul din plante, astfel: galben – maroniu: folosiți coji de ceapă verde – urzici și spanac, albastru – varza rosie, verde-galbui – planta de drobuș, bej: muguri de plop ori de nuc, roșu: frunze de măr sălbatic, bucăți de sfeclă, coji de ceapă rosie, coji de ceapa galbena pentru un rosu maroniu – culoarea reprezentativ. Dacă nu vrei ca ouăle să fie în culori uni, atunci poți aplica metodele bunicii pentru a le aplica diverse modele astfel:
frunze de leuștean, pătrunjel și orice frunză care are un model frumos; pe acestea le lipești pe oul nevopsit, iar apoi introduci oul în tifon sau o bucată de ciorap de damă, îi legi la capete; abia apoi introduci oul în vopsea; poți sa achiziționezi hârtie creponată pentru a transforma ouăle într-un fascinant val de culori; se utilizează la fel ca în cazul frunzelor: se taie hârtia, se leagă și apoi se introduce in apă fierbinte. Poți picta ouăle, folosind vopsele speciale. Pentru ca ouăle sa fie strălucitoare, ultimul pas în vopsirea lor este luciul, pe care îl aplici cu un disc de bumbac (vată)  imediat ce le-ai scos din vopsea, folosind fie ulei de floarea soarelui, fie puțină untură.

Foto: Magazin Salajean

Alte articole

One Thought to “Culori naturale pentru ouăle de Paști – de unde le alegem”

  1. Anonim

    Mulțumim frumos pentru sfaturi! Sărbători binecuvântate pline de speranță și încredere!

Leave a Comment