Zece ani de la scandalul dintre Minerul Sarmasag si Liber Humana Somcuta Mare

Magazin Salajean 19 aprilie 2012 0

Zece ani de la scandalul dintre Minerul Sarmasag si Liber Humana Somcuta MareScandal de proportii in urma cu zece ani in fotbalul salajean, dupa un meci pe care Minerul Sarmasag avea sa-l piarda la Sighetul Marmatiei, in fata echipei Liber Humana Somcuta Mare. Un scandal despre care s-a scris si s-a discutat multa vreme, chiar si la nivel national. Situata la acea vreme pe locul trei in Seria a VIII-a, echipa din Sarmasag avea sanse reale la ocuparea primului loc si, totodata, la promovarea in Divizia B, chiar daca inaintea meciului cu Somcuta Mare terminase la egalitate partida de pe teren propriu cu Armatura Zalau.

Meciul dintre Liber Humana Somcuta Mare si Minerul Sarmasag, avea sa se incheie cu scorul de 3 – 1, dar adevarata disputa a inceput dupa fluierul final, cazul ajungand chiar si la Politia Baia Mare si Parchetul Tribunalului Maramures.

Marius Pasca declarase la scurt timp dupa incheierea meciului ca totul a inceput cu cateva zile inaintea disputarii jocului respectiv, cand presedintele celor de la Somcuta Mare, George Olteanu, l-ar fi contactat telefonic pe organizatorul de competitii al echipei Minerul, Marin Maduta, caruia i-ar fi propus cedarea celor trei puncte in schimbul sumei de 20 de milioane de lei vechi. Oficialul echipei din Sarmasag, ar fi refuzat categoric o astfel de intelegere, cu toate ca, propunrile au continuat si vineri, chiar si sambata, in ziua meciului. Potrivit antrenorului Pasca, tatonarile din partea oficialului maramuresean au continuat chiar si in timpul partidei. Prin minutul 80, presedintele Olteanu a venit din nou la Maduta si i-a propus cedarea celor trei puncte, in schimbul caruia trebuia sa lase o garantie. Bineinteles, acesta nu a fost de acord si l-a refuzat din nou. Intre timp a intervenit in discutie Vasile Muresan (oficial al echipei Minerul Sarmasag, n.r.), care avea asupra lui bijuteriile jucatorilor. La un moment dat, Olteanu i-a smuls aurul din buzunar lui Muresan, dupa care l-a aratat tribunelor, spunand ca a incercat sa fie mituit. Bijuteriile au ramas la Muresan, pentru ca, conform regulamentului, jucatorii nu au voie sa joace cu bijuterii pe mana sau la gat in timpul meciului, iar in vestiare le era teama sa le lase, a fost una dintre declaratiile de la acea vreme a antrenorului Marius Pasca.

De cealalta parte, George Olteanu sustinea ca oficialii echipei Minerul i-au cerut sa cedeze punctele in schimbul sumei 20 de milioane de lei. Acest lucru s-ar fi intamplat in pauza meciului, cand scorul era 2-0 in favoarea celor din Somcuta Mare. Patronul George Olteanu a mai afirmat pentru presa centrala ca adversarii i-au dat 5 milioane de lei si mai multe inele si verighete ale jucatorilor, care reprezentau garantia pentru restul de 15 milioane ce urmau a fi platite luni. Luni dimineata insa, conducerea echipei Minerul avea sa depuna o plangere la Politia Baia Mare, acuzandu-l pe presedintele Olteanu de furt. Aceeasi conducere a sesizat si Parchetul Tribunalului Maramures, unde atat persoane din conducerea clubului, cat si jucatorii echipei Minerul, au fost audiati rand pe rand, in calitate de parte vatamata. Dupa stiri aparute pe diverse posturi de televiziune atat locale, cat si centrale, despre acest subiect avea sa se discute pe larg in emisiunea Dan Diaconescu Show, de la OTV, ce a avut loc la scurt timp dupa desfasurarea meciului. Directorul postului respectiv, Dan Diaconescu, l-a contactat telefonic pe directorul de la acea vreme al Exploatarii Miniere Sarmasag, Ioan Iancau, invitandu-l la emisiunea sa. Acesta din urma l-a delegat insa pe vicepresedintele Ioan Gordan, alaturi de care au mai fost prezenti atat antrenorul Marius Pasca, cat si organizatorul de competitii, Marin Maduta.

Cazul de la Sighetul Marmatiei a ajuns si pe masa Comisiei de Disciplina din cadrul Federatiei Romane de Fotbal, George Olteanu cerand excluderea din campionat a echipei din Sarmasag. Nu s-a luat insa nicio masura impotriva minerilor, Comisia de Disciplina considerand ca nefondate acuzele aduse gruparii din Sarmasag, care avea sa mai evolueze trei ani in Divizia C. Ziua de 13 iunie 2005 a fost insa ultima in care, la Sarmasag s-a putut vorbi despre fotbal. A fost ultimul meci al echipei Minerul Sarmasag in Divizia C, partida in care minerii au pierdut in deplasare cu scorul de 2 – 1 in fata echipei Stiinta Cluj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »