Zălăuanul Petru Bologa a alergat Maratonul Internaţional al Clujului, la 79 de ani

Într-o perioadă în care numărul tinerilor care aleg să practice sportul este într-o vizibilă scădere, zălăuanul Petru Bologa pare neobosit la 79 de ani. Acesta a luat startul duminică la Maratonul Internaţional al Clujului, reuşind să termine fără nicio problemă proba în care a luat startul, cea de 10 kilometri.
„Nu am ştiut că nu se alergă pe categorii de vârstă, dar tot mă bucur foarte mult că am participat. M-am întâlnit cu prieteni alături de care am alergat şi la Naţionale, şi la Campionatele Balcanice rezervate veteranilor. În 13 martie am fost la Cluj la un eveniment nefericit şi un prieten mi-a spus de acest maraton. O nepoată m-a ajutat să completez formularul de înscriere şi să-l depun. Aşa am ajuns să particip la Maratonul Internaţional al Clujului”, povesteşte Petru Bologa.
Peste 4000 de participanţi au luat startul la ediţia din acest an a Maratonului Internaţional al Clujului, iar 450 au alergat cursa de maraton, ceilalţi concurând la semimaraton, cros 10 kilometri, cros 6 kilometri şi ştafetă de 4×10,5 kilometri. „Am fost cel mai în vârstă participant la acest maraton, iar lumea m-a apreciat. M-am pregătit puţin pentru acest maraton, dar, oricum eu fac zilnic mişcare. A fost o organizare foarte bună”, a mai afirmat Bologa.
Născut în toamna anului 1937, Petru Bologa a început sportul la vârsta de 14 ani, practicând la început voleiul, apoi atletismul. Din 1974 a început să practice şi tenisul, sport ce i-a adus o serie de rezultate notabile. Atletismul i-a rămas în suflet, astfel că participă de ani buni la diferite competiţii rezervate veteranilor şi în această ramură sportivă, nu doar la tenis de câmp.
„Cel mai mult le recomand tinerilor să mă urmeze, nu le dau sfaturi pentru că tinerii din ziua de azi nu sunt foarte receptivi la mesajele noastre. Eu nu am refuzat nimic în viaţă şi nici nu m-am abţinut de la nimic, dar nici nu am făcut abuz. Voinţa şi dorinţa de a face mişcare contează cel mai mult”, este mesajul veteranului Petru Bologa, care a încheiat cursa de la Cluj în uralele spectatorilor şi a celorlalţi participanţi.
În cursa de maraton a luat startul şi Luca Gruia, sportiv legitimat la LPS „Avram Iancu” Zalău şi pregătit de Mirel Seişanu, care a trecut al optulea linia de sosire. Un alt atlet zălăuan, Soos Koppany, legitimat la CSS Zalău şi descoperit de Monel Sabou, a încheiat cursa pe locul 36, acesta neavând încă 18 ani.
Pe locul trei la semimaraton s-a clasat Sorin Mâneran, campionul României la Maraton, sportiv antrenat de Monel Sabou, dar legitimat la CSU Arad.
Foto: Ovidiu Cornea

Leave a Comment