Vasile Streang, director CSM Armatura Zalau: Noi jucam pe o butelie de aragaz, iar actualii voleibalisti privesc cu un ochi spre fileu si cu unul spre plicul cu bani

Magazin Salajean 23 iunie 2008 0

Vasile Streang, director CSM Armatura Zalau: Noi jucam pe o butelie de aragaz, iar actualii voleibalisti privesc cu un ochi spre fileu si cu unul spre plicul cu bani

Reporter: Care au fost cele mai notabile rezultate obtinute in acest an de CSM Armatura Zalau?

Vasile Streang: In primul rand a fost performanta echipei feminine de tenis de masa, prin promovarea in Superliga. A mai fost salba de medalii adusa de fetele de la sectia de box. Au fost 16 medalii, dintre care, trei de aur, obtinute de sportivele Papita, Ciordas si Pausan. Si titlurile de vicecampioane nationale ale sportivelor Iacob si Nagy sunt extrem de valoroase prin prisma ridicarii nivelului valoric in aceasta ramura de sport. Atletismul, ca o nota obisnuita, s-a obtinut titlul de vicecampion national la tineret la Campionatul National de maraton, in proba pe echipe. Toate celelalte rezultate intregesc performanta sportiva din acest an.

Rep: Ce se va intampla pe viitor cu Gheorghe Guset?

V.S: Eu sper ca viitorul sa ne rezerve o fata cat mai benefica pentru Gheorghe Guset si anume de a trece peste problemele pe care le are, fiindca primordial este sa poata trece peste problemele strict legate de sanatate. Apoi, ne dorim ca acest simbol al aruncarilor sa ramana in cadrul clubului pentru a impartasi din experienta proprie tinerelor talente care doresc sa paseasca spre marea performanta in aceasta ramura de sport. Cand problemele de sanatate vor fi la parametri necesari, intentionam sa formam impreuna cu el o grupa de aruncari la care, asa cum spunea un binecunoscut om de atletism, Ghita ar putea fi un . O mai spun inca o data ca in primul rand trebuie sa ne gandim la sanatatea lui, iar apoi toate vor decurge cum ne dorim atat noi, cat si el.

Rep: Cat de mare va fi pentru club pierderea unui sportiv ca Gheorghe Guset?

V.S: Cu siguranta ca acest club nu il va pierde pe Gheorghe Guset ca om si ca antrenor si de accea intentionam ca din toamna sa facem acea grupa de aruncari pentru incepatori. Un sportiv de talia lui Guset lasa un gol imens in performanta clubului, dar noi speram si avem convingerea ca in viitorul apropiat vom putea compensa prin sportivii tineri care bat la portile inaltei performante.

Rep: Peste cat timp va mai avea clubul un sportiv calificat la Jocurile Olimpice?

V.S: Continuand ideea de la intrebarea precedenta, ne gamdim la valoroasa atleta Paula Todoran care, dupa cunostintele mele, inca din acest an va urca incet spre probele de mare anduranta, avand ca finalitate proba olimpica de maraton. Langa Paula, tineri si tinere sportive asupra carora viitorul este cert, precum tenismenii Andrada Vincze si Alin Ciupe, iar in lumea boxului an de an se nasc noi talente. In momentul de fata avem certitudinea de viitor prin sportiva Sabina Papita.

Rep: La sectia de atletism, numarul practicantilor este mai redus decat in alti ani. Care este cauza?

V.S: In planul de activitate pentru anul 2008 ne-am propus o reintinerire a grupei de alergari. Renuntam la sportivii cu varste inaintate pentru a deschide si a pregati locul mai tinerilor performeri, dar nu vom omite realizarea unui numar cat mai mare de medalii, care definesc obiectivul nostru de activitate, adica performanta sportiva. In acest sens, alaturi de sportivii clubului am realizat cateva duble legitimari cu sportivi de la alte cluburi, in viziunea participarii la competitiile oficiale la nivel de echipe, la probele cuprinse in calendarul national. Astfel, avem o echipa puternica de tineret la baieti, in componenta sportivilor Mihnea, Manarean si Diaconu, care sunt campioni nationali la maraton. Alaturi de ei, la fete am constituit o echipa si mai puternica la nivel de senioare, medaliata cu argint la Campionatele Nationale de maraton. Langa aceasta echipa, Paula Todoran va fi cea care va da suflul necesar pentru abordarea probelor de 20 de kilometri, alergare pe sosea si cros. Componenta completa a echipei va fi Todoran, Maxim, Barna si Matei. Il mai avem pe Samuil Bita, dublu legitimat cu Drobeta Turnu Severin, specializat in proba de 3.000 de metri obstacole. Nu trebuie sa-l uitam nici pe Balota care se afla sub un tratament intens de recuperare si refacere in urma contactarii unui virus hepatic.

Rep: Domnul Seisanu este doar antrenor interimar la sectia de atletism. Cand va fi numit un antrenor stabil?

V.S: Intr-adevar, profesorul Seisanu este in acest moment antrenor interimar la sectia de alergari si as dori sa va argumentez situatia de fapt. Consider ca profesorul Seisanu poate conduce grupa de alergari in componenta numerica existenta, iar din toamna, datele problemei se vor schimba.

Rep: Cat de benefic este pentru club protocolul de colaborare cu CSS Zalau?

V.S: Avem o colaborare cu CSS Zalau la sectia de tenis de masa, de lupte libere si atletism. In cadrul sectiei de tenis de masa am reusit sa construim o piramida care isi prezinta realizarile an de an sub directa indrumare a antrenorului Victor Puie, in colaborare cu antrenorul Augustin Muresan. Noi am coborat cu finantarea pana la nivelul de copii si sustinand grupele de juniori III, juniori II si juniori I, revenindu-ne in totalitate acoperirea cheltuielilor pentru Divizia A1 baieti si Superliga de fete.

Din acest an, la sectia de lupte libere desfasuram un contract de colaborare prin asigurarea necesarului financiar la nivel de juniori I, in vederea participarii in cadrul Diviziei Nationale de juniori I. Am luat aceasta decizie pentru a putea sprijini acest nivel de performanta in viziunea ca vom avea de unde selecta la finele junioratului sportivi pentru Superliga Nationala.

La atletism am avut o discutie cu profesorul Radu Rusu si am convenit ca, din aceasta vara, printr-o colaborare bilaterala, sa avem grija de 4 – 5 sportivi selectionati si pregatiti de cadrele didactice de la CSS Zalau.

Rep: Aveti protocol si cu alte institutii?

V.S: Avem o colaborare buna cu Universitatea de Vest Vasile Goldis, o parte din sportivii nostri fiind studenti la aceasta unitate de invatamant. Nu acelasi lucru pot spune insa de colaborarea cu Liceul cu Program Sportiv Avram Iancu care, se pare ca, la nivelul conducerii, nu doreste sa aiba o colaborare cu noi pe baza unor motive puerile care converg in opinii strict personale. Pentru a da curs protocolului dintre MEdC (Ministerul Educatiei si Cercetarii) – ANS (Agentia Nationala pentru Sport) si COSR (Comitetul Olimpic si Sportiv Roman) am facut un demers in urma cu cateva saptamani catre Directia Judeteana pentru Sport pentru a avea o intalnire in cadrul Comisiei Judetene in care sa dezbatem si sa stabilim situatia existenta.

Rep: De ce sprijin ati beneficiat de la autoritatile locale?

V.S: O larga deschidere pentru sustinerea financiara a activitatii noastre s-a realizat din partea Primariei si Consiliului Local, prin domnul primar Radu Capilnasiu, care ne-a alocat sumele necesare acoperirii partiale a necesarului desfasurarii in conditii bune a probelor sportive. Consiliul Judetean, prin consilierii lui si presedintele Tiberiu Marc ne-au alocat in acest an o suma destul de substantiala pe care noi o indreptam spre activitatea de mare performanta. Vreau sa le multumesc celor doua institutii si reprezentantilor lor care au dat dovada ca inteleg fenomenul sportiv si ca performanta nu se poate obtine numai printr-un sprijin financiar adevarat.

Rep: Care au fost cei mai valorosi sportivi pe care i-ati avut?

V.S: In cei 10 ani de cand activez in cadrul clubului am avut o serie de mari bucurii, incununate cu medalii internationale si nationale, realizate de sportivi de exceptie precum Gheorghe Guset, Mirela Termure, Paula Todoran, Meleg Virgil, Adrian Pop si mai tanara generatie Sabina Papita, Roxana Ciordas, Simona Maxim, Dan Farcas, Ionut Seni, Alexandru Labo, Alin Ciupe, Andrada Vincze alaturi de echipa de fete, Ionut Beleleu, Cristian Crisan si multi altii care au intregit vitrina performantelor de la club.

Rep: Cati sportivi aveti in acest moment si cati antrenori?

V.S: Avem 142 de sportivi legitimati, iar in acest an ne propunem ca 126 dintre ei sa participe la competitiile de nivel national si international. De acesti sportivi se ocupa noua antrenori: Lorena Boberschi, Mirel Seisanu, Gheorghe Guset, Ioan Popa, Ioan Dragos, Caprian Stanciu, Victor Puie, Carp Constantin si Ilea Ioan.

Rep: Care este structura organizatorica a clubului?

V.S: Conducerea clubului este formata din: Vasile Streang – director general, Silviu Muresan – director general adjunct, responsabil cu activitatea sportiva, Silvia Cheta – contabil sef, responsabil financiar, Dorina Muresan – administrator serviciul administrativ si compartimentul tehnci de antrenori.

Rep: Stiu ca ati facut in ultima perioada unele renovari la Hotelul Stadion. Despre ce este vorba?

V.S: Avem Hotelul Stadion in administrare pe o perioada de 49 de ani. Preocuparea principala a conducerii clubului a fost si ramane ridicarea confortului de cazare si asigurarea climatului de odihna corespunzator. In acest sens, la finele anului 2007 si in 2008 am efectuat o serie de lucrari de modernizare cum ar fi: inlocuirea instalatiei de incalzire in totalitate cu una performanta, din bani proveniti de la ANS. Am inlocuit balustrada veche de pe casa scarii cu una noua din teava de inox, am inlocuit tamplaria din lemn cu una din PVC asigurand astfel o izolare termica si fonica la 31 de camere. Am mai achizitionat obiecte de inventar, am facut revizii la intreaga instalatie sanitara, electrica si de gaz. Toate aceste cheltuieli au fost achitate din venituri realizate din incasarile facute in urma cazarii sportivilor si a altor persoane.

Rep: De ce credeti ca performanta in Salaj este in scadere?

V.S: Daca va referiti la intreaga activitate sportiva din judet, putem constata un regres al performantelor la nivelul sportului de echipa, iar daca ne uitam la sporturile individuale as putea spune ca vedem reversul medaliei. Locurile ocupate de cele doua echipe fanion, HC Zalau si VM Remat Zalau, sunt cauzate de nivelul de sustinere financiara, dar eu consider ca si din cauza unui manageriat deficitar.

Rep: Ce ar trebui facut pentru a redresa aceasta problema?

V.S: Solutiile trebuiesc gasite de cei care sunt responsabili de acest lucru prin realizarea unui management performant. Ca o idee personala, ar trebui o orintare spre sportivii zalauani si salajeni care, multi dintre ei, fac performanta pentru alte cluburi din tara.

Rep: Ce parere aveti de evolutia celor doua echipe salajene de volei, Remat Zalau si Phoenix Simleu Silvaniei, din sezonul trecut?

V.S: Daca Phoenix a fost o echipa, in editia trecuta, fara veleitati, dar care s-a batut la nivelul valorii jucatorilor, nu acelasi lucru pot spune despre Remat. O revigorare si o alta conceptie de abordare a jocurilor s-a vazut spre finalul campionatului. Eu raman la parerea ca veneticul este venetic, iar localnicul altfel vede realizarile la echipa la care a crescut sau la echipa la care evolueaza pentru propria comunitate.

Rep: Exista vreo diferenta intre voleiul pe care l-ati practicat dumneavoastra si cel din prezent?

V.S: Este o diferenta mare, in primul rand de conceptie, si in al doilea rand de finalitate. Daca in perioada in care activam invingeam Steaua, Dinamo si Explorari Baia Mare si primeam ca recompensa cate o butelie de aragaz, astazi sportivii intra in teren cu un ochi spre fileu si cu unul spre plicul cu bani care ii revine in urma unei victorii. Placerea de a juca si a incanta numerosul public (aveam 2.000 – 2.500 de spectatori) era de ajuns pentru a ne stimula in competitia cu celelalte echipe, iar acest lucru nu il mai putem constata si astazi.

Rep: Dar de evolutia echipei de handbal ce parere aveti?

V.S: Nu as vrea sa supar pe nimeni, dar de ce valori ai in teren de atata poti juca.

Rep: Ce planuri de viitor aveti la club?

V.S: Pentru 2008 avem serie de obiective de atins atat pe planul performantei sportive, cat si pe cel al administrarii bazei de care dispunem. Obiectivele de performanta sportiva la care ne-am angajat sunt stipulate in contractul pe care il avem cu ANS si se concretizeaza in obtinerea a 48 de medalii nationale si 10 internationale. Mai avem in vedere promovarea unei echipe din cadrul clubului intr-un esalon superior de performanta. Aveam ca obiectiv participarea cu un sportiv la Jocurile Olimpice de la Beijing, fapt care, la aceasta data, asa cum va explicam, este compromis in totalitate. Tot in acest an avem ca obiectiv participarea la competitiile interne de mare amploare, la Campionatele Europene si Campionatele Mondiale prin sportivii Vincze, Ciupe, Todoran si Maxim.

Pe plan administrativ ne dorim sa continuam ridicarea confortului de cazare prin realizarea unor noi lucrari de intretinere si dotare, acestea cu sprijinul finantarii de la ANS, dar si din venituri proprii. Nu vreau sa inchei fara a dori succes in activitate corpului tehnic de antrenori, serviciului financiar, administrativ, tuturor colegilor mei si, nu in ultimul rand, sportivilor, fara de care ni-am pierde identitatea activitatii noastre.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »