Tiberiu Marc, omul care a resuscitat voleiul zalauan

Magazin Salajean 21 aprilie 2010 0

Tiberiu Marc, omul care a resuscitat voleiul zalauan

Presedintele Consiliului Judetan (CJ) Salaj, Tiberiu Marc, are un aport important in performanta obtinuta duminica seara de CS Remat Zalau. Practic, el a fost omul care la inceputul anilor 2000 a resuscitat voleiul salajean, iar dupa alegerea sa in fruntea Consiliului Judetean, incepand cu anul 2005, institutia pe care o conduce si in prezent s-a implicat din ce in ce mai mult in acest fenomen. Voleiul masculin zalauan are o traditie care a insemnat si performante la cel mai inalt nivel: campioana nationala, vicecampioana nationala si castigatoare a Cupei Balcanice intercluburi.

La inceputul anului 2000 a aparut insa o sincopa si echipa s-a destramat. Jucatorii au parasit Zalaul, cei mai multi spre echipele bune ale momentului, Tulcea si Dinamo Bucuresti. A demarat un drum anevoios in Divizia B, cu destule greutati, mai ales legate de sustinerea financiara. Au fost mai multe incercari de a-i convinge pe cei care conduceau marile firme de la acea vreme sa participe la sustinerea financiara. La inceput au fost insa mai multe idei, decat intentii directe. Printre cei mai importanti oameni care au inteles legatura directa dintre constructia echipei si nevoia acuta de fonduri a fost Liviu Ciupe, isi aminteste Tiberiu Marc.

2005, un nou inceput

Desi s-a reusit promovarea in Divizia A, echipa nu a putut fi sustinuta, iar in anul 2004 Elcond Remat Zalau retrograda in Divizia B. Insa in anul imediat urmator, Rematul avea sa termine pe primul loc in Seria Vest a Diviziei A2, promovand direct pe prima scena. Incepand cu anul 2005, odata cu implicarea Consiliului Judetean in finantare, am convenit si cu Primaria Zalau si cu cei din conducerea Remat Invest sa gasim o formula de asociere care sa asigure o constanta in finantare.

Performantele au crescut, insa, dupa mai multe incercari cu jucatori romani, am ajuns la concluzia ca, din pacate, in Romania au ramas destul de putini jucatori valorosi. Si acestia avea, contracte la echipele mari. Astfel, am inceput sa cautam jucatori in strainatate, in special in Serbia. La un moment dat, ne-am despartit si de antrenorul Mircea Spatacean, care, desi un tehnician bun, nu a reusit sa obtina performanta pe care am asteptat-o. Am apelat la un sarb, care a reusit sa duca echipa in primele patru si, din iarna am adus actualul antrenor si cativa jucatori care au completat lotul, povesteste presedintele CJ.

Actualul lot ar trebui pastrat

Remat Zalau s-a calificat si in sezonul trecut in play-off-ul Diviziei A1, insa a pierdut podiumul dupa ce a cedat, la Zalau, in fata celor de la Piatra Neamt. Tiberiu Marc spune ca ratarea podiumului a fost cauzata de labilitatea psihica a echipei. Am avut un retur bun in 2009, dar am ratat podiumul acasa. Cred ca, mai degraba din cauza labilitatii psihice a lotului. Am pierdut cu Piatra Neamt un meci decisiv la Zalau.

Despre actualul lot al Rematului, Tiberiu Marc a precizat ca este unul omogen, care ar trebui pastrat si din sezonul viitor. In incercarile facute de-a lungul anilor, am schimbat o buna parte din echipa, iar acum s-a ajuns la un lot omogen, care merita sa fie mentinut. Sunt si cativa tineri foarte buni, care au jucat mai putin, carora le prevad un viitor in voleiul romanesc. S-a dovedit valoarea echipei in primele trei turnee din play-off. Baietii au demonstrat ca au capacitatea de a se mobiliza in meciurile decisive, iar victoriile din cele trei turnee ne-au adus titlul de campioana.

Acest titlu ar trebui sa fie o emulatie a tinerilor in volei

Presedintele CJ este de parere ca, principalul castig il reprezinta readucerea echipei zalauane in prim-planul voleiului masculin romanesc, insa castigarea titlului ar trebui sa fie si o emulatie a tinerilor in volei. Principalul castig ar fi readucerea Rematului in prim-planul volei masculin romanesc. Bucuria iubitorilor de volei de a-si revedea echipa favorita campioana. De fapt, publicul a avut un rol extraordinar in victoriile de la Zalau. Multi au fost prezenti si in turneul de la Dej.

Eu astept momentul acesta ca o emulatie a tinerilor in volei. Sunt cativa jucatori talentati, 3 – 4 chiar foarte buni, care au sanse de a juca la cel mai inalt nivel daca se vor antrena in continuare cu seriozitate. Echipa din Simleu ar putea fi o buna pentru juniori. Exista acolo un public minunat si oameni care sustin voleiul.

Ar fi pacat ca acest succes sa fie singular

Tiberiu Marc este de parere ca performanta obtinuta duminica seara de Remat Zalau ar trebui sa se repete si in sezonul viitor al Diviziei A1. Dupa o munca sustinuta si perseverenta, am ajuns din nou in varf, unde eram in urma cu 11 ani. In sport, ca si in viata, e mai usor sa ajungi in varf decat sa te mentii acolo. Dar cred ca cei care conduc acum destinele clubului stiu ce sa faca pentru a aduce noi performante in voleiul masculin zalauan. Victoriile aduc victorii. Ar fi pacat ca succesul din acest an sa ramana unul singular.

Nu trebuie uitati oamenii care au facut in trecut eforturi pentru sustinerea echipei

Presedintele Consiliului Judetean a inchieat prin a spune ca ar fi nedrept daca s-ar uita fostii sustinatori ai echipei de volei, oameni care de-a lungul anilor eforturi pentru a spijini intr-un mod sau altul echipa. Ar fi nedrept daca am uita niste oameni care de-a lungul timpului au facut eforturi si, intr-un moment sau altul, rolul lor a fost important. Mircea Dusa si Mircea Ghiurco, la inceputuri, apoi o parte din jucatorii emblematici ai Zalaului: Aurel Vlaicu, Danut Ciontos, Mircea Abraham si Vasile Streang, o perioada, cat a fost antrenor. Au fost insa si alti sustinatori, care, in momentele grele, au pus umarul la sustinerea financiara care era destul de dificila.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »