Strategia sportului trebuie regândită

Magazin Salajean 31 martie 2011 0

Strategia sportului trebuie regândită

Aceasta este concluzia la care au ajuns majoritatea oamenilor din sportul sălăjean, dar mai ales autorităţile locale şi judeţene, în urma şedinţei desfăşurată ieri, la Primăria Zalău, privind raportul asupra activităţilor Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Sălaj, dar şi a cluburilor existente în judeţ, în special CSM şi CSS Zalău, în anul 2010. Chiar dacă raportul nu arată acest lucru, problema sportului din municipiu şi judeţ este tot mai delicată. Se cere tot mai mult sprijin financiar de la administraţia locală, însă bugetul local este tot mai redus. Vom ajunge în imposibilitatea de a finanţa şi ceea ce ne-am propus. Avem un buget semnificativ mai mic, iar responsabilităţile au crescut.

Semnale proaste vin şi de la federaţiile de specialitate, a afirmat primarul Zalăului, Radu Căpîlnaşiu. Acesta a vorbit şi despre interesul pentru sport, care este tot mai scăzut atât din partea tinerilor, cât şi din partea celor care-l privesc. Este un interes tot mai scăzut pentru sport în general atât din partea tinerilor, cât şi din partea adulţilor. Cel puţin la volei, am primit o lecţie în meciul din Polonia, unde, la partida cu Belchatow, au asistat peste 11.000 de spectatori începând de la copii până la persoane vârstnice. La noi însă, chiar dacă a fost pentru prima dată când la Zalău au avut loc meciuri de Liga Campionilor, au mai rămas locuri libere în sală. Trebuie să regândim strategia sportului începând din şcoli.

Şi preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, este de părere că lucrurile nu se vor îmbunătăţi până nu va fi şi la noi în ţară o politică naţională pentru sport.

Atâta timp cât vorbim de o singură oră de sport pe săptămână în şcoli nu poţi discuta de performanţă. Lucrurile nu se vor îmbunătăţi până când nu va fi şi la noi în ţară o politică naţională pentru sport. În judeţ se construiesc şi s-au contruit săli de sport în locuri unde populaţia tânără este în scădere. E bine că se fac săli de sport, terenuri şi baze sportive, dar multe se fac în locuri unde nu este atât de necesar. Fiecare organizează diferite competiţii şi întreceri sportive şi nu ştiu unii de alţii decât în ultimul moment. Nu există nimic comun decât pasiunea pentru sport. Trebuie făcută o politică unitară, iar scopul să fie acelaşi pentru toată lumea. O să încercăm ca măcar la nivel local să stabilim nişte priorităţi, chiar dacă va fi greu, este de părere Tiberiu Marc. Acesta a afirmat că nu i se pare normal nici faptul că 40 la sută din bugetul alocat unei echipe să reprezinte doar obligaţiile fiscale. S-a ajuns ca aproape 40 la sută din buget să se ducă pe fiscalitate. În condiţiile în care vrei să faci sport de performanţă în ţara ta trebuie tras un semnal de alarmă. Colectăm bani de la comunitate şi aproape jumătate se întorc la bugetul naţional, ori cred că ar trebui să se întâmple invers.

În cadrul şedinţei de ieri au fost şi câteva nemulţumiri din partea unor antrenori. Antrenorul secţiei de tenis de masă de la CSM Zalău, Victor Puie, s-a arătat total nemulţumit de faptul că sportivii pe care-i pregăteşte nu au primit sprijin din partea Consiliului Judeţean Sălaj, mai ales că este vorba de campioni mondiali, balcanici şi naţionali. De ce se dau bani cu nemiluita pentru sporturile de echipă, iar la sporturile individuale se dau cu ţârâita, a fost întrebarea adresată de Victor Puie, la care nu a primit niciun răspuns.

Şi Ioan Popa, antrenorul secţiei de box din cadrul CSM Zalău, a declarat că este nemulţumit de modul în care se întocmeşte clasamentul celor mai buni sportivi din judeţ, la finalul anului. Tot lipsa unei strategii naţionale ne împiedică să nu putem face clasamentul decât după criteriile stabilite de ANEFS. Am conştientizat şi noi că nu sunt normale acele criterii, dar deocamdată nu avem ce face decât să le respectăm, a răspuns Nicu Lăpuşan, consilier pe probleme de sport în cadrul DJST Sălaj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »