Simina Pop, campioana nationala la sah

Magazin Salajean 21 aprilie 2010 0

Simina Pop, campioana nationala la sah

Dupa ce in urma cu 32 de ani antrenoarea sa, Csilla Sajter devenea campioana nationala, la finalul saptamanii trecute a venit randul sportivei Simina Pop sa aduca la Zalau al doilea titlu national la sah

Federatia Romana de Sah a organizat saptamana trecuta editia din acest an a Campionatelor Nationale de sah, rezervate copiilor si juniorilor. Concursul a avut loc in localitatea Voineasa (Valcea), iar de la Zalau au participat cinci sportivi: Simina Pop (cat. 8 ani), Balin Tibor si Dacz Balazs (cat. 10 ani), Rares Moldovan (cat. 12 ani) si Andrei Farcas (cat. 14 ani). Juniorii au fost insotiti de Csilla Sajter, care se ocupa de un an si jumatate de pregatirea lor. In total, la cele 7 categorii de varsta, au participat 513 sportivi din toate centrele sahiste cu traditie din tara.

Juniorii zalauani au dovedit o buna pregatire si au obtinut rezultate remarcabile, doi dintre ei, Simina Pop si Andrei Farcas, avand sanse reale de a obtine clasari care sa le asigure selectia in loturile nationale sau chiar o medalie. Au pierdut insa in fata unor sportivi mai bine cotati, iar in final Simina Pop s-a clasat pe locurile 9 – 12, iar Andrei Farcas pe locurile 9 – 12. Si ceilalti trei juniori au obtinut clasari in prima jumatate a clasamentului, toti dovedind ca talentul lor, dublat de o pregatire corespunzatoare si o perseverenta specifica sportivilor de performanta, vor putea conduce la rezultate pe masura in anii urmatori.

La concursul de dezlegari a venit insa adevarata satisfactie. La categoria 8 ani fete, Simina Pop a fost singura sahista care a reusit sa rezolve corect 3 din cele 6 pozitii cu un grad de dificultate deosebit de ridicat, clasandu-se pe primul loc si obtinand titlul de campioana nationala. Astfel, dupa 32 de ani ea devine a doua sahista din Zalau care obtine un titlu de campioana nationala la sah, dupa succesul antrenoarei sale, maestra Csilla Sajter, campioana nationala de junioare la categoria 16 ani, in anul 1978.

Un aport important la obtinerea acestor rezultate il au si parintii copiilor, care le-au asiguratacestora participarea si la alte competitii desfasurate in ultimul an, unde sahistii ualauani au obtinut clasari pe podium.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »