Semifinală europeană la poalele Meseşului

Duminică, ora 18, Sala Sporturilor din Zalău: HC Zalău – Metz Handball

Învinsă la o diferenţă de 19 goluri (15 – 34) în Franţa, Handbal Club Zalău mai poate accede în finala Cupei EHF doar printr-o minune. Handbalistele zălăuane sunt conştiente că nu mai au cum întoarce rezultatul din tur, dar speră să obţină o victorie pentru palmares, care ar aduce şi puncte în plus pentru România. „În primul rând, ne cerem scuze pentru rezultatul înregistrat. Într-un fel, ne aşteptam să pierdem, dar nu la un asemenea scor. Diferenţa înregistrată la final nu este cea reală. Într-adevăr, Metz este o echipă bună, cu multe jucătoare de echipe naţionale, în care se investeşte foarte mult, dar cred că jucătoarele noastre tinere au fost copleşite atât de emoţiile meciului, cât şi de atmosfera din sală. Despre calificare nu cred că mai poate fi vorba, dar eu sper să facem un rezultat cât mai bun şi să obţinem o victorie, pentru a arăta că ceea ce s-a întâmplat în Franţa a fost o greşeală. Am prins o zi foarte proastă. Eu nu am văzut echipa Zalăului jucând atât de prost niciodată”, a declarat interul Valeria Beşe.
Preşedintele HC Zalău, Tiberiu Marc, a precizat la conferinţa de presă organizată ieri că obiectivul clubului în cupele europene a fost deja depăşit, prin calificarea în semifinale, având în vedere că anul trecut s-a decis începerea unei reconstrucţii. „După ce în vară, o parte din jucătoare au plecat, iar Georgiana Ciuciulete a decis să întrerupă activitatea pentru o anumită perioadă, am decis să începem o construcţie cu obiectiv pentru următorii trei, patru ani. Ceea ce s-a întâmplat până acum atât în campionatul intern, cât şi în cupele europene este peste aşteptări. Jucătoarele cu experienţă sunt la final de carieră, iar acest lucru duce la o anumită uzură. Prin urmare, nu ne-am propus să ajungem în finală. Am avut până acum norocul de a avea adversari accesibili, dar am ajuns într-o fază în care toate echipele sunt foarte valoroase. Cred că echipa din Metz are şanse mari să câştige această competiţie. Nimeni nu va face niciodată două feluri de competiţii: una pentru săraci, iar alta pentru bogaţi. Când intri într-o competiţie îţi asumi toate riscurile, chiar şi cel de a ajunge la un moment dat de a juca împotriva unei echipe cu buget mult mai mare”, a afirmat Marc.
Chiar dacă nu se mai poate discuta despre o calificare, preşedintele clubului şi al Consiliului Judeţean Sălaj speră ca evoluţia echipei să fie mult mai bună decât în partida tur. „Va trebui însă să corectăm în meciul retur această diferenţă mare, cauzată de mai mulţi factori. Faptul că am jucat într-o atmosferă specială, cu o echipă foarte bună, dar şi alte aspecte au făcut ca ceea ce antrenorul a pregătit împreună cu fetele la antrenamente să nu mai funcţioneze. Sper ca în meciul de duminică să reuşim un meci bun, chiar dacă nu putem discuta de calificare”.
Marc aşteaptă ca sălăjenii să fie prezenţi duminică la meci în număr cât mai mare, chiar dacă soarta calificării este deja jucată. „Sper că rezultatul din tur nu îi va determina pe iubitorii handbalului din Sălaj să stea acasă. Până la urmă, cumpărarea unui bilet, chiar şi la un preţ modest de către orice spectator, înseamnă nu numai un ataşament faţă de club, ci şi un mic ajutor pentru bugetul echipei. În Vest, sunt oameni care cumpără bilete chiar fără să meargă la sport, tocmai pentru a ajuta clubul. Cei care duminică vor justifica absenţa lor la sală prin faptul că am pierdut la o diferenţă mare în Franţa, nu cred că sunt iubitori de sport. Adevăraţii iubitori de sport îşi arată ataşamentul în toate ocaziile şi de aceea îi invit pe totţi cei care iubesc acest sport să fie duminică alături de echipă”.
Diferenţa mare de valoare, dar şi de buget dintre HC Zalău şi Metz a recunoscut-o şi managerul Gheorghe Tadici. „Aşa cum spunea şi domnul preşedinte, sunt jucătoare care au în spate mulţi ani de handbal şi nu mai sunt capabile să ducă un joc de handbal de acest nivel, în ambele faze. Le-am forţat însă pentru că, aşa cum am mai spus, este nevoie şi de prezenţa lor în teren ca jucătoarele tinere să poată creşte în valoare. Dacă am avea şi noi un buget ca Metz, Oltchim, Gyor sau Krim Ljubljana, ne-ar fi mult mai uşor. Metz va câştiga sigur campionatul, iar anul viitor va evolua în Liga Campionilor, unde îşi propune să treacă de faza grupelor. Jucătoarele au jucat un handbal foarte bun în meciul cu noi, însă aceasta datorată şi unei replici mai palide a noastre. Fetele noastre au făcut multe greşeli, dar multe dintre ele au fost provocate de adversare, prin valoarea lor. Rezervele de la Metz au o valoare foarte apropiată de cea a titularelor. La noi, nici poarta nu a funcţionat deloc, spre deosebire de portarii lor care au avut o evoluţie foarte bună. Nu a durut neapărat înfrângerea, ci diferenţa de scor. Cred că o diferenţă de opt – zece goluri ar fi fost normală”, consideră tehnicianul zălăuan.
Tadici îşi doreşte ca echipa sa să aibă o cu totul altă faţă duminică, afirmând că nu ar fi imposibil de obţinut o victorie. „Îmi doresc să fie un spectacol adevărat, să facem faţă jocului adversarelor, care sunt foarte valoroase şi au soluţii de trei ori cât avem noi. Ne dorim un rezultat strâns şi, de ce nu, chiar să câştigăm, chiar dacă va fi să o facem la un singur gol”.
Meciul retur dintre HC Zalău şi Metz Handball, contând pentru manşa retur a semifinalei Cupei EHF, va avea loc duminică, de la ora 18, în Sala Sporturilor din Zalău.
Preţul unui bilet este de 8 lei, iar acestea vor fi puse în vânzare sâmbătă, între orele 15:30 – 16:30 şi duminică, de la ora 15:30.

Marius Morar

Leave a Comment