„Scandalul de rasism” de la Zalău continuă la CNCD

Handbal Club Zalău contestă amenda de 5.000 de lei dată de Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, făcând, totodată, o sesizare cu privire la comportamentul pe care l-a avut jucătoarea Melinda Geiger şi conducerea clubului HCM Baia Mare. „Dacă va fi nevoie, voi ajunge şi la doamna ministru, Elisabeta Lipă”, a declarat Tadici.

Deşi a trecut mai bine de o lună de la partida HC Zalău – HCM Baia Mare, „scandalul de rasism” este departe de a se fi încheiat. Federaţia Română de Handbal s-a autosesizat la scurt timp după postrarea făcută de handbalista Melinda Geiger pe o reţea de socializare, prin care a acuzat publicul zălăuan de rasism, iar cazul a fost judecat la Comisia de Disciplină. Decizia acesteia a fost de a amenda clubul zălăuan cu suma de 2.000 de lei şi disputarea ultimelor trei etape de pe teren propriu fără spectatori. Managerul Gheorghe Tadici a reacţionat imediat, făcând recurs la Comisia de Apel, care a anulat decizia Comisiei de Disciplină, dându-se doar un avertisment clubului HC Zalău.
La începutul acestei luni, după trei săptămâni de la disputarea meciului dintre HC Zalău şi HCM Baia Mare, Comisia de Disciplină din cadrul FRH a luat o decizie şi în cazul handbalistei Melinda Geiger, de la care a pornit practic tot acel scandal de rasism. Jucătoarea clubului băimărean a fost amendată cu suma de 1.000 de lei.
Cazul a ajuns şi la Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), care a amendat atât Federaţia Română de Handbal, cât şi clubul din Zalău, arbitrii şi observatorul jocului. 5.000 de lei este suma cu care a fost amendată atât federaţia, cât şi clubul HC Zalău, în timp ce observatorul meciului a primit o amendă de 3.000 de lei, iar arbitrii, câte 2.000 de lei.
Gheorghe Tadici nu este de acord cu amenda primită de la CNCD, trimiţând luni probe care să ateste faptul că la partida dintre HC Zalău şi HCM Baia Mare nu au avut loc manifestări rasiste.
„Este cât se poate de clar, şi a spus-o şi un reprezentant cu rang înalt al organelor de ordine, că o manifestare discriminatorie sau de rasism înseamnă atunci când în mod premeditat, un grup de persoane afişează lozinci discriminatorii sau rasiste, iar acest lucru nu s-a întâmplat la Zalău. Dacă, într-adevăr, un specator izolat a strigat ceva, trebuia depistat şi scos afară din sală, dar nu putem vorbi de atitudine discriminatorie din partea unui public întreg. Chiar dacă preşedintele Alexandru Dedu a negat acest lucru, eu susţin că deciziile CNCD au venit şi ca urmare a declaraţiilor făcute în presă şi a postărilor sale de pe Facebook. A spus-o în mod public că nu este de acord cu propria lui Comisie de Apel şi, mai mult, a cerut revocarea membrilor acestei comisii şi demisia de onoare e preşedintelui (Florin Ichim, n.r.), care este unul dintre cei mai buni avocaţi din România”, a reacţionat Gheorghe Tadici.
Managerul clubului zălăuan a făcut şi o sesizare la CNCD cu privire la comportamentul jucătoarei Melinda Geiger şi a conducerii clubului HCM Baia Mare.
„Nici preşedintele FRH, nici alte persoane care au judecat acest caz nu au sesizat sau nu au vrut să sesizeze faptul că în mesajul postat de Geiger, manifestarea de rasism sau discriminatorie a fost scrisă negru pe alb. Adică, spectatorii zălăuani au fost catalogaţi drept animale şi că se comportă mai rău decât în junglă. Este lesne de înţeles că cele două cazuri se judecă diferit. Lucrurile, însă, nu se opresc aici. Noi am trimis la CNCD toate dovezile necesare pentru a demonstra că nu se poate vorbi de scandări rasiste, dar am făcut şi o sesizare cu privire la comportamentul jucătoarei Melinda Geiger şi a clubului HCM Baia Mare. Dacă va fi nevoie, voi ajunge şi la doamna ministru Elisabeta Lipă”, a mai precizat Tadici.
Reamintim că la finalul meciului dintre HC Zalău şi HCM Baia Mare, desfăşurat în 9 februarie şi încheiat cu scorul de 26 – 36, jucătoarea clubului HCM Baia Mare, Melinda Geiger, a postat un mesaj dur pe facebook la adresa spectatorilor zălăuani, pe care i-a acuzat de rasism. Aceasta susţine că o parte dintre spectatorii zălăuani i-ar fi adresat mesaje rasiste jucătoarei franceze, Alllison Pineau, spunând că se comportă mai rău decât într-o junglă şi că sunt mai rău decât animalele.

2 Thoughts to “„Scandalul de rasism” de la Zalău continuă la CNCD”

  1. Anonim

    te-ai trezit si tu Morar? despre performatele nationalei si antrenorului suedez nimic?

  2. suporter dedicat

    @ 1:50 Antrenorul suedez este beneficiarul muncii antrenorilor romani de multi ani incoace, inclusiv in acest ciclu olimpic a profesorului Tadici, dovada ca a fost la C.M si preolimpice cu 98% din jucatoarele selectionate de el din 2005 incoace !!!!???? Pupincuristi si sclavi romani se gasesc la tot pasul, pt ca nu fac nimic pt societate, sant frustrati de serviciu , trecatori degeaba prin viata . Citeste C.V ul lui Tadici vreo 2-3 ore si apoi poti sa-l pupi pe picioare , amarasteanule !!!

Leave a Comment