Profesorul Dumitru Bârjac, nelipsit de la meciurile de volei de patru decenii

Voleiul zălăuan a sărbătorit în urmă cu patru ani trei decenii de la promovarea în Divizia A1, însă istoria sportului la fileu din municipiu este mai lungă, iar începuturile voleiului au legătură cu Dumitru Bârjac, fost profesor de istorie, inspector şcolar general adjunct şi inspector şcolar de istorie, geografie şi educaţie fizică.
Nelipsit de la meciurile de pe teren propriu ale clubului de volei timp de 40 de ani, Dumitru Bârjac a fost premiat duminică de conducerea echipei Volei Municipal Zalău, în cadrul partidei dintre Volei Municipal Zalău şi Unirea Dej (3 – 2), cu o zi înaintea împlinirii vârstei de 75 de ani.
Dumitru Bârjac a fost cadru didactic până în 2010, ultima dată la Colegiul Naţional „Silvania” Zalău, activând ca şi profesor la această instituţie şcolară din anul 1997. Meseria de dascăl a început-o în ’67, la Şcoala din Aghireş, devenind apoi director al Casei Pionierilor din Zalău şi preşedintele Consiliului Orăşenesc – Organizaţia Pionierilor Zalău.
Timp de şapte ani, profesorul Bârjac a fost inspector şcolar general adjunct, iar în perioada anilor ’70 – ’90 a fost inspector şcolar de istorie, geografie şi educaţie fizică.

De-a lungul anilor, fostul inspector a scris o serie de cărţi, printre numărându-se „Monografia satului Păuşa”, „Monografia satului Guruslău”, „Locuri şi monumente istorice în Sălaj”.
Dumitru Bârjac a fost preşedintele Asociaţiei Sportive „Didactica” Zalău, care a câştigat în 1977 barajul de promovare în Divizia B la volei masculin, meciurile disputându-se pe terenul din grădina Colegiului Naţional „Silvania” Zalău. Un an mai târziu, fostul profesor de istorie a promovat în Divizia B şi cu echipa feminină de handbal, Didactica Zalău. Bârjac a fost crainic sportiv, dar şi cronicar începând cu anul 1972.
Pe lângă faptul că este nelipsit de patru decenii de la meciurile susţinute pe teren propriu de echipa de volei, Dumitru Bârjac a însoţit cele două echipe reprezentative din municipiu şi în multe deplasări, unele dintre ele chiar în străinătate.
Premiul pentru „cel mai fidel suporter” al echipei de volei i-a fost înmânat profesorului Dumitru Bârjac de către Gabriel Şomoi, director de competiţii la Volei Municipal Zalău.

 

3 Thoughts to “Profesorul Dumitru Bârjac, nelipsit de la meciurile de volei de patru decenii”

  1. Anonim

    comunismul n-a murit!

  2. Anonim

    Suflator si turnator de o viata la baieti cu ochi albastri….. Unul de vaza ..

  3. Anonim

    Mereu a fost in locuri „caldute” a stat la catedra doua luni,apoi in functii de conducere.Vesnicul inspector Birjac om cu nasul pe sus,nimenea nu- I sufla in ciorba.

Leave a Comment