Peste 120 de competitii pentru echipa de oina Zorile Voivodeni

Magazin Salajean 18 februarie 2010 0

Peste 120 de competitii pentru echipa de oina Zorile Voivodeni

Dupa o pauza de 27 de ani, oina din Voivodeni a revenit in atentia oamenilor de sport din Salaj. Anul trecut, Asociatia Sportiva Zorile Voivodeni, in parteneriat cu Directia Judeteana pentru Sport Salaj, Federatia Romana de Oina si CS Casa Augustin Cluj-Napoca au organizat la Voivodeni editia a III-a a Cupei cu acelasi nume. Se implineau 27 de ani de la organizarea ultimei editii, adica a doua, prima fiind organizata in 1977, la exact 30 de ani de la infiintarea primei echipe de oina in Voivodeni. Competitia va continua in acest an cu editia a IV-a, tot in acest an urmand sa aiba loc si Cupa Tineretului Dragos Voda, competitie progra-mata in 2 mai.

In judetul Salaj, jocul de oina isi are originea in jocurile practicate primavara si vara de copii si tineri, sub denumirea de jocul de-a lupta la baieti si o alta varianta de-a ciocota la fete si de-a tirul incepand cu anul 1912, care avea elemente asemanatoare jocului de oina: bataia mingii din par de vaca cu un baston, alergarea, prinderea, aruncarea cat si apararea. Tot ca joc pregatitor jocului de oina s-a practicat incepand cu anul 1940 jocul una si fuga, care avea caracteristici apropiate jocului de oina, jucatorii fiind impartiti in doua echipe, una care era la bataie si alta la taut sau prindere. Prima echipa cu reguli apropiate regula-mentului actual de oina a luat fiinta la initiativa invatatorului pensionar Simion Coceriu, in anul 1947, cand s-au organizat si primele meciuri intre doua echipe de tineri din satul Voivodeni.

La inceput, terenul se marca cu niste bete – jaloane ce se infingeau in sol, stabilind linia de bataie, cercurile in care stateau jucatorii de la prindere, iar materialul de joc era un bat rotund, de 80 – 100 de centimetri, asemanator cu cel folosit azi si minge de piele. Prima competitie castigata de echipa Zorile Voivodeni a fost pe reugiunea Cluj, in 1951, in acelasi an participand si la faza zonala a Cupei Satelor, desfasurata la Sibiu, unde echipa din Voivodeni a ocupat locul patru. Insa, la fel ca si pe plan national, si in judetul nostru, competitiile de oina au inceput sa fie tot mai rare dupa 1952, o amploare mai mare avand jocul de fotbal.

Opt ani mai tarziu insa, adica in anul 1965, oina incepe sa se raspandeasca din nou in randul elevilor si tinerilor din satul Voivodeni, aparand noi echipe organizate dupa un regulament nou. S-a participat, din nou, la toate competitiile organizate: Cupa Sperantelor, Cupa Tineretului, Cupa RSR, Campionatul Regional de oina si Cupa UNCAP. In cadrul Cupei Tineretului, echipa Zorile Voivodeni a participat la opt finale pe tara, rezultatele cele mai bune fiind: locul cinci in 1973 la Timisoara, locul unu in 1975, la Cupa Congresului al X-lea de la Bucuresti, locul cinci in 1976 la Tulcea si locul patru in 1977, la Zalau.

S-a mai participat si la fazele judetene si fazele zonale ale Campionatului Republican, dar si la Cupa Romaniei. Cele mai bune rezultate au fost locul doi la faza zonala in 1975 si 1976 si locul trei la faza zonala din 1977, organizata la Sibiu. In cadrul Cupei UNCAP, Zorile Voivodeni a participat la trei editii din patru, cate s-au organizat dupa 1974, castigand locul II la prima editie de la Slatina, locul unu in 1975 la Targu Mures si locul unu in 1977 la Sebes. In 1974, echipa din Voivodeni a castigat si Cupa Maramuresului, organizata la Baia Mare. Acestea sunt doar cateva dintre competitiile la care a participat Zorile Voivodeni, in total fiind peste 120 de participari la competitii organizate atat pe plan judetean, cat si pe plan national. In Salaj, Primul joc oficial de oina a fost organizat la Jibou, in anul 1979, insa, neavand adversar, echipa Zorile Voivodeni a fost nevoita sa sustina doar un meci demonstrativ.

Primele stiri scrise pe plan national despre existenta jocului de oina dateaza din anul 1963 si sunt furnizate de istoricul Nicolae Iorga, in cartea Observatii si probleme banatene, amintind si de lupta mica – o varianta a jocului de oina. Renumitul pedagog Spiru Haret a fost cel care a introdus oina in scoli, in 1897, odata cu venirea sa la conducerea invatamantului romanesc, tot in acel an incepand sa aiba loc si primele concursuri locale. Primul regulament apare in 1898, elaborat de Dimitrie Ionescu impreuna cu alti sase profesori – regulamentul pe foi volante. Apare apoi un nou regulament in 1903, urmat de modificarile esentiale din 1950. Ultimele modificari ale regulamentului jocului de oina au loc in 1964.

Chiar daca in Voivodeni nu mai exista posibilitatea sustinerii unei echipe de oina, populatia fiind imbatranita, se incearca, ca un remember, continuarea Cupei Zorile Voivodeni, rezervata veteranilor. In schimb, se continua la nivel de comuna, in Dragu, echipa de elevi si tineri din localitate participand anul trecut la Cupa Satelor, organizata la Gorj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »