Mopediştii nu pot intra, încă, în legalitate

Normele pentru obţinerea permisului pentru moped nu au fost publicate încă, deşi au trecut deja 90 de zile de la schimbarea legii. Modificarea legii privind circulaţia pe drumurile publice prin care se prevedea introducerea mopedelor şi a triciclurilor în categoria autovehiculelor şi obligativitatea obţinerii permisului de conducere pentru acestea a fost adoptată de Parlament în 19 ianuarie. Şcolile de şoferi vor fi autorizate abia după ce Guvernul va stabili normele de aplicare a legii. Norme care întârzie să apară spre nemulţumirea reprezentanţilor şcolilor de şoferi. Conducătorii de mopede sunt obligaţi să aibă permis de conducere, însă nu pot face şcoala de şoferi.

„Ne-au blocat posibilitatea de a face înscrieri. Aşteptăm reglementările, până atunci nu putem face nimic. Solicitări avem zilnic. În fiecare zi, sună şi întreabă cel puţin două-trei persoane. Nu pot să le spun decât să mai revină, căci şi noi aşteptăm publicarea normelor. Nu ştim nici în ce va consta examenul auto şi nici câte ore trebuie să facă o persoană care vrea permis pentru moped. Multă lume s-ar folosi de aceste mopede, mai ales în această perioadă”, a explicat Ludovic Jako, reprezentantul unei şcoli de şoferi din Zalău. În opinia sa, după publicarea normelor pentru obţinerea permisului pentru moped, solicitările vor fi mult mai multe.
De asemenea, un alt instructor auto din judeţ spunea că în ultimele săptămâni a fost întrebat de zeci de persoane cum pot obţine permisul pentru moped. „Nu pot să le spun decât că aşteptăm şi noi publicarea normelor. Nu am făcut liste cu cei interesaţi, căci în situaţia dată nu avem cum să facem înscrieri, însă numărul doritorilor este mare”.
Şcolile nu s-au autorizat încă pentru categoriile de permise AM, A1, B1 necesare pentru mopede, scutere şi ATV-uri. Autoritatea Rutieră Română ar urma să avizeze şcolile de şoferi, dacă Ministerul Transporturilor elaborează normele necesare, ceea ce nu s-a întâmplat până în prezent.

 

Leave a Comment