Marius Pasca, antrenor FC Zalau: Fara un buget consistent nu putem discuta de o promovare in Liga a II-a

Magazin Salajean 18 iunie 2012 0

Marius Pasca, antrenor FC Zalau: Fara un buget consistent nu putem discuta de o promovare in Liga a II-aFC Zalau nu a reusit promovarea in Liga a II-a nici la finalul sezonului 2011 – 2012, dar a avut unul dintre cele mai bune sezoane de cand a promovat in Liga a III-a. Gruparea de la poalele Mesesului a terminat sezonul 2011 – 2012 pe pozitia a patra, cu 52 de puncte acumulate. Dupa un inceput ezitant de retur, FC Zalau si-a revenit reusind sa inregistreze sapte victorii consecutive. S-a oprit insa la Cluj, terminand la egalitate, 1 – 1 meciul cu Universitatea II. Victorie acasa cu Seso Campia Turzii, in etapa a 28 si la Targu Mures, in penultima etapa, dar esec in ultima etapa, pe teren priopriu, in fata ocupantei locului trei, Unirea Tarlungeni.

Odata cu finalul sezonului, s-a incheiat si contractul antrenorului Marius Pacsa, care a pus anumite conditii pentru a ramane la echipa si in sezonul urmator. Tehnicianul zalauan considera ca, cu mai multa atentie, se putea obtine o clasare mai buna in sezonul recent incheiat. In ceea ce priveste insa o promovare in Liga a II-a, Pasca este de parere ca, atata timp ca clubul nu dispune de un buget consistent, nu se poate pune problema unei promovari.

In cei peste zece ani de antrenorat, Pasca a pregatit echipe ca Minerul Sarmasag, in Liga a III-a, unde si-a si inceput cariera de antrenor, FC Armatura Zalau, in Liga a II-a, pentru o perioada scurta de timp, FC Silvania Simleu Silvaniei in Liga a II-a si FC Zalau, cu care a inceput din Liga a IV-a, iar in 2008 a promovat in Liga a III-a.

In zilele urmatoare se va stabili daca voi continua la FC Zalau

Reporter: Marius, final de sezon la FC Zalau, pentru tine, final de contract. Vei continua la echipa?

Marius Pasca: Am avut o intalnire cu domnul Ioan Morar (presedinte FC Zalau, n.r.) si i-am prezentat unele doleante ale mele vis-a-vis de echipa si de planurile de viitor. In zilele urmatoare se va sti daca cerintele mele vor fi acceptate si daca vom continua impreuna.

Rep.: Ai avut mai multe mandate la FC Zalau. Care a fost cel mai reusit?

M.P.: Prin prisma clasamentului si a punctelor acumulate as putea spune ca actuala editie a fost una reusita, dar nu sunt multumit pe deplin.

Rep.: Ati incheiat pe locul patru sezonul, dar cu mai multa atentie, probabil, se putea chiar un loc pe podium. Ce v-a impiedicat sa obtineti o clasare pe unul dintre primele trei locuri?

M.P.: Daca am fi fost mai atenti in ultimele patru etape din tur si la inceputul returului, cu siguranta ca aveam 8 – 10 puncte in plus. Au fost anumite probleme in jurul echipei, care au afectat bunul mers al lucrurilor. Inceputul returului a fost la fel de greu, cauza fiind si lipsa unui teren de antrenament, avand in vedere ca gazonul era foarte moale si nu am putut intra pe el. La toate acestea s-au adaugat si cateva greseli individuale si colective facute in primele patru etape din retur. Dupa ce am putut efectua antrenamentele pe Stadionul Municipal, am reusit sa punem la punct o serie de relatii si trasee de joc, iar rezultatele din ultimele etape ne-au fost favorabile. Tin sa le multumesc pe aceasta cale, pentru colaborarea reusita, domnului primar Radu Capilnasiu, doamnei viceprimar Daniela Cota si tuturor celor din Consiliul de Administratie care, atunci cand am trecut prin momente dificile, au fost alaturi de echipa si de antrenor. Nu in ultimul rand, ii multumesc domnului Ioan Morar care, in ciuda divergentelor de opinii pe care le-am avut uneori, a fost alaturi de echipa si s-a implicat in bunul mers al clubului.

Rep.: Una peste alta, locul patru, ceea ce o singura data s-a mai obtinut de la promovarea in Liga a III-a. In cat timp s-ar putea vorbi de o promovare in Liga a II-a?

M.P.: Din pacate, totul depinde de buget. Cand ai un buget consistent poti sa-ti formezi un lot de 22 – 24 de jucatori de valori apropiate, ceea ce inseamna concurenta pe posturi, care nu poate fi decat in beneficiul echipei.

Cand rezultatele lasa de dorit, primul care plateste este antrenorul

Rep.: Sapte jucatori sunt la final de contract. Jula, Gorga, Cornaci, Balan, Teglas, Cosma si Maior. Jula si Gorga au anuntat de mai multa vreme ca s-ar putea sa-si puna ghetele-n cui. Pe care ti-i doresti si in sezonul viitor?

M.P.: In mare masura depinde de strategia pe care o va face Consiliul de Administratie. Dar, neavand posibilitatea de a aduce jucatori noi, as prefera sa ramana tot lotul. Totusi, cu 2 – 3 jucatori noi, am putea spera la o clasare mai buna in sezonul viitor.

Rep.: De ce s-a renuntat la portarul George Cosma?

M.P.: Pentru viitorul lui am considerat ca este mai bine sa-si caute o echipa la care sa joace meci de meci. Era greu sa-l depaseasca pe Claudiu Chis, care a crescut de la meci la meci. Pe de alta parte, am dorit sa-l promovam pe Alex Gudea, de la juniori. Un portar cu reale calitati, care speram sa confirme sperantele puse in el.

Rep.: Marius, ai activat atatia ani ca jucator la diferite echipe, iar acum ai peste zece ani de antrenorat. Unde este mai dificil, in teren sau pe margine?

M.P.: Sunt doua lucruri total diferite. Viata unui sportiv, in general, nu este usoara, se fac multe sacrificii. Ca antrenor, responsabilitatea este mult mai mare. In general, de antrenor depinde parcursul echipei. Este foarte important ce le transmiti jucatorilor. Un antrenor trebuie sa aiba capacitatea de a stimula interesul jucatorilor, iar ei sa fie receptivi la ideile tale, la filozofia ta ca antrenor vis-avis de joc si sa puna in practica toate cerintele tale, ca antrenor. Din pacate, rezultatele unui antrenor nu depind numai de el. Sunt anumiti factori colaterali care isi lasa amprente asupra vietii unei echipe si, implicit, a rezultatelor. Cand rezultatele lasa de dorit, primul care plateste este antrenorul.

La Minerul Sarmasag am avut jucatori cu caracter, la FC Silvania am avut parte de un presedinte care a fost suta la suta alaturi de mine, iar la FC Zalau am luat-o de la zero impreuna cu domnul Morar

Rep.: Ai antrenat in cei peste zece ani Minerul Sarmasag si FC Zalau, in Liga a III-a, Armatura Zalau si FC Silvania Simleu, in Liga a II-a. Unde te-ai simtit cel mai bine?

M.P.: Fiecare etapa pe care am parcurs-o a fost importanta pentru mine, ca antrenor. Am debutat la Minerul Sarmasag, la 33 de ani. A fost greu la inceput, dar am avut sansa sa lucrez cu jucatori cu caracter deosebit: Meleg, Oprea, Taut, Szoke, Szanto, Crisan, Colibanschi, Csalanos si Pet

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »