Marian Simion a vizitat secţia de box de la CSM Zalău

Fostul vicecampion olimpic la box, actualmente antrenor al lotului naţional de seniori, participă cu echipa României, în perioada 5 – 8 februarie, la un turneu internaţional în Ungaria, prilej cu care a vizitat şi secţia de box a Clubului Sportiv Municipal Zalău

Lotul naţional de seniori al României va participa în perioada 5 – 8 februarie la un turneu internaţional de box, organizat la Debrecen (Ungaria), iar din delegaţia ţării noastre face parte şi diretorul CSM Zalău, Silviu Mureşan, care va fi prezent la această gală în calitate de arbitru. Echipa naţională de seniori, antrenată de fostul vicecampion olimpic, Marian Simion, a ajuns la Zalău marţi dimineaţa, iar înaintea plecării spre Debrecen, fostul pugilist şi componenţii lotului naţional au vizitat secţia de box de la CSM Zalău. „Avem un turneu la Debrecen, unde participăm cu un lot schimbat faţă de anii anteriori. Aveam două < piese > grele, Bogdan Juratoni şi Mihai Nistor, cu care am obţinut rezultate bune anul trecut, însă acum încercâm să punem accentul pe sportivi tineri. Vrem să-i ducem la cât mai multe turnee internaţionale, unde pot acumula experienţă şi, încet, încet, să alcătuim un lot pentru Jocurile Olimpice din 2016. Toate persoanele din noua conducere a Federaţiei Române de Box îşi doresc să readucem boxul românesc acolo unde a fost în urmă cu câţiva ani şi sper să reuşim acest lucru. Avem un lot format din şapte sportivi foarte tineri, dintre care, patru au vârsta de 19 ani. Sper să ne întoarcem cu rezultate bune, cu toate că este un turneu foarte puternic, la care particiă sportivi din multe ţări”, a declarat Marian Simion.
Fost vicecampion olimpic în 2000, la Sydney, Simion consideră că boxul românesc are resursele necesare pentru a reveni în elita mondială. „Obiectivul principal al meu şi al Federaţiei Române de Box este să ne calificăm la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. Vrem să participăm doar la turnee internaţionale, unde sportivii se luptă cu boxeri valoroşi, iar în acest fel ne putem da seama care este, cu adevărat, valoarea pugiliştilor noştri şi la ce capitole trebuie să punem accentul cu pregătirea. Există potenţial să ajungem, din nou, pe un podium olimpic, dar este nevoie de multă muncă atât din partea noastră, a antrenorilor, cât şi din partea sportivilor. Avem nevoie şi de oameni cu potenţial din punct de vedere financiar, deoarece banii care provin de la stat sunt foarte puţini. Nici eu nu m-am născut campion. Am început, ca orice sportiv, de jos, dar mi-am dorit foarte mult să ajung să fac performanţă în acest sport. Am avut şi o susţinere financiară care mi-a permis să particip la orice turneu de pregătire”, a mai spus antrenorul lotului naţional.
Directorul de la CSM Zalău, Silviu Mureşan, a participat şi la ediţiile anterioare ale turneului din Ungaria, Memorialul „Bocskai Istvan”, fiind impresionat de numărul mare de participanţi, dar mai ales de valoarea sportivilor. „Eu am mai arbitrat la acest turneu şi am rămas surprins de numărul mare de participanţi, dar şi de valoarea pugiliştilor. În fiecare an au participat sportivi care şi-au propus medalii la Jocurile Olimpice. Fără nicio exagerare pot spune că la acest turneu participă toată elita boxului mondial. Avem o echipă tânără, dar una care poate readue boxul românesc acolo unde a fost odinioară. Nu cred că era o soluţie să mergem, în continuare, cu sportivi consacraţi. La ediţia de anul trecut, reprezentativa Cubei a participat cu un lot foarte tânăr, cel mai mare sportiv având vârsta de 22 de ani. Am văzut şi la Campionatul Naţional de anul trecut că avem sportivi care vin din urmă, dar care au nevoie se susţinere din toate punctele de vedere pentru a ajunge să facă performanţă”.
Marian Simion ne-a dezvăluit că are o relaţie foarte bună cu actualul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Leonard Doroftei, cu care a fost coleg şi la lotul naţional, spunând că pe vremea lui Rudel Obreja era foarte multă stricteţe în federaţie. „Pe vremea domnului Rudel Obreja era foarte multă stricteţe, iar acum avem o colaborare foarte bună cu actualul preşedinte, Leonard Doroftei. Am fost coleg cu el la lotul naţional timp de opt ani. Am împărtăşit problemele din boxul românesc şi ne-am bucurat de rezultatele pe care le-am obţinut. Suntem prieteni foarte buni şi împreună cu el, dar şi cu ceilalţi oameni din conducerea federaţiei, ne dorim să revigorăm boxul românesc”.
Întrebat ce impresie i-a lăsat Lucian Bute în meciul cu Jean Pascal, pe care românul l-a pierdut, Marian Simion a afirmat că ştia încă dinaintea partidei că Bute nu-l va putea învince pe francez. „Eu ştiam încă dinaintea meciului că Lucian Bute nu va reuşi să-l învingă pe Pascal. Am boxat de două ori cu Pascal şi l-am învins de fiecare dată înainte de limită, însă, la acea vreme, eu eram deja un pugilist consacrat, iar el era la început de carieră. Nu am nimic cu Lucian, pentru că am fost colegi la lotul naţional, dar consider că nu era pregătit pentru meciurile cu Carl Froch şi Jean Pascal. Valoric, sunt foarte apropiaţi, dar Lucian a boxat cu puţină teamă. Cred că Bute a realizat mult, în primul rând pentru el, apoi pentru România şi cred că ar fi bine să pună punct carierei. Este greu să revi în fruntea boxului mondial la 34 de ani”.
Lotul care va reprezenta România la turneul de la Debrecen cuprinde şapte pugilişti: Amiş Enver, Adrian Dragomir, Florin Bujor, Mirel Jitaru, Marian Piţa, Marian Vişan şi Alexandru Bibiricea.

Leave a Comment