Mai rau nu se putea

Magazin Salajean 14 decembrie 2011 0

Mai rau nu se puteaRomania a fost eliminata luni seara de la Campionatul Mondial de handbal, din Brazilia, pierzand cu 27 – 28 meciul din optimile de finala, cu Croatia, echipa in fata careia nu a mai pierdut niciodata intr-un meci oficial.

Durerea infrangerii este cu atat mai mare cu cat fetele lui Voina au avut un avantaj de doua goluri cu cinci minute inainte de final (27 – 25), dar nu au stiut sa gestioneze acest avans.

Romania nu numai ca nu a reusit sa obtina o medalie la turneul final din Brazilia, ci a reusit performanta de a ocupa chiar locul 13. Nationala tarii noastre nu a mai fost eliminata in faza optimilor din 1997, de catre Macedonia, calificandu-se atunci pe locul 12.

Fostul selectioner al Romaniei considera ca este regretabil faptul ca Romania s-a clasat pe un rusinos loc 13 in Brazilia, desi era una dintre cele mai experimentate reprezentative aflate la acest turneu final. In urma unei evaluari facute se pare ca Romania nu poate termina mai sus de locul 13 la Campionatul Mondial din Brazilia, adica in afara obiectivului stabilit de federatie. Este un rezultat neasteptat, mai ales ca am avut una dintre cele mai experimentate echipe. Este regretabil ca s-a terminat in acest fel pentru ca nationala Romaniei este munca mai multor antrenori si a mai multor cluburi din Liga Nationala. In ciuda faptului ca se duce o politica de discreditare a campionatului intern, eu spun ca tot ce e acum la echipa nationala provine din campionatul romanesc. Campionatul intern produce jucatoare de perspectiva, dar trebuie sa urmaresti acele jucatoare si sa cunosti valoarea lor. Acum se vede munca depusa in ciclul olimpic trecut, cu locul doi si locul patru la Mondialele din 2005 si 2007. Am un mare regret ca nu am obtinut o medalie sau macar locul patru si la Olimpiada de la Beijing, insa acest lucru a fost cauzat de anumite ordinarii dirijate. Am tacut pe parcursul acestui ciclu olimpic pentru ca nu am vrut sa fie afectata echipa nationala, insa a venit vremea sa spunem lucrurilor pe nume, a declarat managerul Gheorghe Tadici.

Tehnicianul echipei HC Zalau a aratat ca echipa Romaniei are in continuare sanse de a ajunge la Jocurile Olimpice de la Londra, insa evolutia de la Mondialele din Brazilia va ramane o pata neagra pentru handbalul feminin romanesc. Sunt aproape sigur ca Romania se va califica la Jocurile Olimpice de la Londra. Cred insa ca Romania isi putea castiga singura acest drept, nu sa depinda de alti factori.

Ca Romania sa mai aiba sanse de participare la Jocurile Olimpice de la Londra, de anul viitor, editia din acest an a Campionatului Mondial va trebui sa fie castigata de o echipa din Europa. Insa, chiar daca va ajunge in recalificari, Romania va avea o grupa dificila, toate meciurile urmand sa le sustina in deplasare.

Este clar ca dupa acest esec trebuie regandita strategia echipei nationale, Tadici considerand ca daca acest lucru se va intampla in perioada imediat urmatoare, nationala feminina de handbal poate reveni la forma avuta in perioada 2004 – 2008. Sper ca handbalului feminin sa ia cele mai bune decizii in perioada imediat urmatoare, pentru ca nationala poate reveni la ceea ce a fost in perioada 2004 – 2008, de a juca o finala de Campionat Mondial, indiferent de care, mica sau mare. Cred in viitorul si in potentialul echipei nationale pentru urmatoarele doua cicluri olimpice, daca strategia care va fi regandita se va face fara interese.

Daca Romania ar fi acces in sferturile de finala, la urmatorul meci ar fi fost prezent in Brazilia si presedintele FR Handbal, Cristian Gatu. Totul s-a sfarsit insa luni seara. Un final urat, un final care a demonstrat inca o data ca Romania nu mai are puterea sa gestioneze un avantaj, pe final de meci. Un final trist care ar trebui sa le dea de gandit la modul cel mai serios oamenilor care conduc destinele handbalului feminin romanesc.

Indiferent ca va fi Voina, va fi Tadici sau oricine altcineva, nationala este a noastra, a romanilor, a celor care in ultimii ani am avut tot mai putine momente de bucurie, iar cei care au putere de decizie ar trebui sa se gandeasca in primul rand la noi, care am suferit in ultimele zile in fata micilor sau marilor ecrane.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »