La 39 de ani, Gheorghe Guset nu pare dispus sa renunte la sport

Magazin Salajean 28 mai 2007 0

La 39 de ani, Gheorghe Guset nu pare dispus sa renunte la sport

Cel mai valoros si titrat aruncator de greutate din Romania, Gheorghe Guset, legitimat la Clubul Sportiv Municipal Zalau, implineste azi frumoasa varsta de 39 de ani. O varsta la care unii sportivi au spus demult adio sportului, insa greul zalauan nu pare dispus sa renunte nici acum. A inceput sa domine proba de aruncare a greutatii de pe vremea junioratului, cand a devenit campion national. Acelasi titlu l-a castigat si in perioada cat a fost la tineret, dupa care a urmat senioratul, unde Ghita nu a mai avut adversar pe plan national si nu are nici in acest moment. La 38 de ani a trecut chiar si de pragul de 21 de metri, aruncand la Campionatele Nationale de sala 21.04 metri, rezultat cu care a stabilit un nou record personal si care, la acel moment, a fost cea de-a doua performanta mondiala. Tot anul trecut a stabilit si recordul balcanic cu o aruncare de 20.72 de metri, insa rezultatul cel mare a venit de la Moskova, unde Guset a ocupat pozitia a cincea la Campionatele Mondiale de sala. Aceasta a fost cea mai buna clasare din toate timpurile a unui roman la aceasta proba.

Reporter: Ghita, cum se simte un aruncator de greutate la 39 de ani?

Gheorghe Guset: Referindu-ma la mine, un aruncator de greutate se simte excelent si la 39 de ani si la 40 si la 45 de ani. Depinde cum te ajuta organismul si cum ai stiut sa ai grija de tine ca om. Altii, nu stiu cum se simt pentru ca nu cred sa mai fie vreun aruncator care sa aiba varsta mea si sa fie inca in activitate.

Rep: Cat crezi ca vei mai putea practica acest sport?

G.G: Asta numai Dumnezeu poate sti.

Rep: Despre sportivii care vin din urma ce poti sa ne spui?

G.G: Vin sportivi din urma? Asta e intrebarea! Sau mai bine zis, la ce se ofera acum in sport si la modul in care este tratat sportul in Romania nu stiu cine va continua sa mai practice sportul in viitor. Asta este un pacat mare. Inainte de toate, trebuie sa simti ca ai lumea langa tine.

Rep: Crezi ca iti va putea egala cineva performantele la noi in tara?

G.G: Nu pot sa spun ce va fi pe viitor, insa in momentul de fata, cu ce sportivi avem la noi in tara imi este foarte greu sa cred acest lucru. Eu imi doresc sa-mi calce cineva pe urme si sa duca mai departe proba de unde o voi lasa eu.

Rep: Ce impresie ti-a lasat Grand-Prix-ul de la Zalau?

G.G: Grand-Prix-ul de la Zalau a fost un concurs pe care mi l-am dorit de foarte multi ani. Parerea mea este ca a fost un concurs frumos, dar si colegii mei au fost placut surprinsi de felul in care a fost organizat totul. Vreau sa multumesc inca o data pe aceasta cale tuturor celor care au facut posibila organizarea acestui concurs si care au contribuit la buna desfasurare a acestuia.

Rep: George a stabilit la Zalau un nou record personal. Cum crezi ca va arata viitorul sau?

G.G: Este normal ca un sportiv tanar sa se autodepaseasca, pentru ca de aceea se antreneaza. Avand in vedere ca practica aceasta proba de un an, atat eu, cat si antrenoarea noastra suntem foarte multumiti de progresele facute de George. Noi ne dorim foarte mult sa mergem inainte, dar nu putem singuri, fara o sustinere permanenta din partea celor abilitati sa faca acest lucru. Proba pe care o practicam este o proba foarte grea, care implica antrenamente ce te solicita foarte mult. Fara medicamentatia adecvata, fara alimentatia corespunzatoare si tot ce ai nevoie sa-ti desfasori activitatea in conditii optime, nu ai cum sa progresezi si sa faci sport de performanta, asa cum am facut eu de 25 de ani.

Rep: Anul trecut a fost cel mai bun al carierei tale, iar anul acesta l-ai inceput cu unele probleme de sanatate. Totusi, ce sperante ai in competitiile care urmeaza in acest an?

G.G: Intr-adevar, anul trecut a fost cel mai bun an al carierei mele. Un an greu, in care am stabilit doua recorduri. Unul national (21.04 m), iar dupa o saptamana, la Atena, la o temperatura de 39 de grade Celsius, am stabilit recordul balcanic de sala (20.72 m). Totul a culminat cu o clasare foarte buna la Campionatele Mondiale de la Moskova, unde am aruncat 20.60, clasandu-ma pe locul cinci. Aceasta clasare a fost cea mai buna a unui sportiv roman din toate timpurile, in aceasta proba. Avand in vedere ca la inceputul acestui an am avut niste probleme de sanatate care mi-au dat peste cap toata pregatirea de iarna, nu pot spune decat ca imi voi da toata silinta sa fie totul foarte bine.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »