Ioan Onicas, oprit de la delegari pe perioada nedeterminata

Magazin Salajean 4 august 2010 0

Ioan Onicas, oprit de la delegari pe perioada nedeterminata

Asistentul zalauan Ioan Onicas este protagonistul celei mai discutate faze din startul sezonului 2010 – 2011 al Ligii I. Delegat sambata seara la partida dintre Steaua Bucuresti si Universitatea Craiova, arbitrul Onicas a gresit la faza din minutul 57, cand a ridicat fanionul pentru pozitie de ofsaid la craioveanul Gargorov, desi acesta se afla in pozitie regulamentara de joc. Pus la zid de ziarele centrale de specialitate, arbitrul Ioan Onicas ne-a declarat ca este normal sa plateasca pentru greseala comisa, insa nu accepta sa fie acuzat ca ar fi facut intentionat acea greseala.

In acel moment eu am vazut pozitie de ofsaid. Daca ulterior s-a dovedit ca am gresit mi se pare normal sa platesc. Imi pare rau pentru echipa care a fost dezavantajata, insa noi trebuie sa luam decizia intr-o fractiune de secunda. Nu avem reluari la care putem urmari in acel moment faza respectiva. Un lucru este cert: nu am facut-o cu intentie, asa cum afirma unii, fiindca stiam ce urmeaza, asa cum, de altfel, s-a si intamplat.

Cine crede ca am facut intentionat acea greseala este un om fara judecata, este de parere asistentul zalauan, care oficiaza de 14 ani la meciurile din primul esalon. Presedintele Comisiei Centrale de Arbitri, Vasile Avram, a acceptat eroarea lui Onicas, dar a precizat ca la experienta si valoarea pe care o are putea sa o evite. Masurile pe care le luam impotriva arbitrilor centrali si asistenti nu le putem face publice, asa cum cer FIFA si UEFA.

Cine nu se concentreaza, nu avem ce face, trebuie sa-i dam o perioada lunga de gandire. Onicas e un arbitru bun, a aratat ca are valoare si in Liga I, si pe plan international, am discutat si cu el, insa greseala pe care a facut-o este evidenta. Avea si repere in functie de care putea judeca, la experienta lui trebuia sa stie asta si sa se foloseasca de liniile careului de 6 metri, a afirmat seful arbitrilor.

Membru in CCA, Dan Petrescu a comentat si el faza golului anulat eronat Craiovei de catre asistentul Ioan Onicas in meciul cu Steaua si spune ca arbitrul din Zalau s-a aflat intr-o situatie extrem de dificila. Asistentul Onicas a gresit, dar este o faza grea, extrem de grea, pentru ca in situatiile in care un jucator iese, si altul intra, e dificil sa judeci. Din experienta noastra de fosti arbitri, va spunem ca faza e dificila. La experienta pe care o are Onicas, trebuia totusi sa vada, a spus Dan Petrescu.

Ioan Onicas are 250 de meciuri arbitrate in Liga I si a fost contestat pentru prima data abia la finalul sezonului trecut, la partida dintre FC Timisoara si CFR Cluj. In 2008 a fost delegat la finala Campionatului Mondial Under 18, iar in total are 33 de meciuri internationale. In 2001, 2002 si 2003 a fost desemnat arbitrul numarul 2 al Romaniei, iar anul trecut s-a clasat pe locul III in clasamentul celor mai buni asistenti romani.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »