Glorie si decadere

Magazin Salajean 29 octombrie 2007 0

Intotdeauna marii sportivi au pendulat catre glorie si decadere.

TUTOVAN a gustat din dulcele pahar al gloriei dar si din cel amar al decaderii. Copilul din Nemsa (langa Medias), devenit un urias de doi metri, a fost indrumat spre clubul Dinamo Bucuresti – volei (1976). Avea un salariu de 5.000 de lei, 1.200 de lei indemnizatie de efort, iar in 1981 a venit la Simleu, primind 160.000 de lei. I s-a spus ca la Zalau are voie sa faca orice, in afara de crima. Intre 1972 si 1980, Mircea Tutovan a fost declarat jucatorul cu cel mai bun serviciu din lume. Campion national de 10 ori, 11 ani a jucat la Dinamo Bucuresti, 350 meciuri in nationala de volei, castigator al Cupei Cupelor, Cupa Campionilor Europei, cel mai tanar participant la Mondiale (Bulgaria), locul 6 in Europa (1976). A primit medalia nationala Serviciul Credincios clasa a III-a, pensionat din Ministerul de Interne. Ca o remarca pentru sportivii de azi: isi pierd noptile, beau, iau droguri, din punct de vedere moral sunt jos de tot.

Si-a dedicat viata slujirii voleiului, cochetand cu spritul.

IVANSUC a fermecat Clujul aproape 10 ani cu driblingurile lui, fiind ultimul romantic al gazonului. Zoltan Ivansuc a devenit simbol fotbalistic al Clujului, iar la Conti era regele salonului cu sprituri celebre cu spectatori. Zoli a jucat la electromotor Timisoara, Metalul Resita, in anul 1965 a castigat Cupa Romaniei cu U Cluj cu un gol de pomina, de la centrul terenului. Petrecea la sprit ore intregi ascultand povestile spectatorilor despre el.

In 1963, Teasca, (antrenor U Cluj) a plecat din cauza lui Zoli. Cand a revenit in 1967 i-a spus lui Ivansuc: Zoli, acum e randul tau sa pleci, si-a inecat neputintele in bautura bufetelor din Campia Turzii…

DOBRIN, marele decar a fost un inegalabil al fotbalului, cu driblinguri, suturi, goluri imprevizibile. Kempes, Muller, Albert, Bonev, Hurtilava, Secularaq, Suarez, Fachetti etc, au fost numai cateva nume rostite la intamplare cu care s-a duelat in timpul carierei. A fost uneori neinteles de antrenori, culminand cu nefolosirea lui de Angelo Niculescu la C.M. 1970 Guadalajara… Acum, la trecerea in nefiinta, ne incearca regretul ca talentul nativ si experienta sa nu au fost folosite, lucru remarcat de unele agentii de presa.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »