Fotbalistul Bodiş Norbert, de la Viitorul Zalău, în prima ligă din Ungaria

După aproape opt ani în care a evoluat la Viitorul Zalău, Bodiş Istvan Norbert s-a transferat în 2012 la Academia de Fotbal „Bozsik Josef” din Nyiregyhaza. În 2015 a ajuns la formaţia Balmaz Kamilla Gyorgyfurda, cu care a promovat în Liga I din Ungaria la finalul sezonului 2016 – 2017.

Aproape opt ani la Viitorul Zalău

Viitorul Zalău rămâne clubul de copii şi juniori din Sălaj cu cei mai mulţi jucători promovaţi spre „fotbalul mare”, printre aceştia numărându-se şi Bodiş Norbert, un fotbalist zălăuan ce a activat la Viitorul încă din primul an de la înfiinţarea clubului.
„Vroiam foarte mult ca Norby să ajungă la un club serios, unde se dorea performanţă. Încă de la început, el a visat să ajungă la un nivel ridicat. Cred că seriozitatea a fost unul dintre factorii importanţi în toţi aceşti ani. Îmi amintesc şi acum că primul turneu la care a participat s-a desfăşurat la Târgu Mureş, iar el a jucat foarte puţin. Grupa lui a câştigat primul loc, iar la final, băiatul a venit la mine şi mi-a spus:”tată, eu nu merit această medalie, pentru că nu am muncit pentru ea, am jucat doar două minute”. Cunoşteam şi alţi antrenori în 2004, dar ne doream să fie pregătit de un antrenor tânăr, iar acum ne bucurăm că l-am ales pe Daniel Sabou şi clubul Viitorul”, a precizat tatăl fotbalistului, Bodiş Istvan.

„Este un fotbalist cu un caracter deosebit”

Bodiş Norbert a participat cu Viitorul Zalău la diferite turnee naţionale şi internaţionale, i-a plăcut întotdeauna să fie printre primii, indiferent la ce categorie de vârstă evolua. Seriozitatea este cuvântul care-l caracterizează cel mai bine, o spune chiar antrenorul care l-a învăţat tainele „sportului rege”.
„Bodiş Norbert este unul dintre cei mai serioşi juniori care au trecut pe la Viitorul. Este un fotbalist cu un caracter deosebit, iar acest lucru a contat mult în ascensiunea lui. Chiar dacă sunt înzestraţi cu calităţi, mulţi fotbalişti tineri se pierd tocmai din cauza faptului că nu dau dovadă de seriozitate. Norby le are pe amândouă. Când s-a întors din Ungaria după ce a promovat în Liga I, a venit la mine la Baza Sportivă de la Hereclean. A făcut un gest care m-a emoţionat”, a declarat antrenorul Daniel Sabou, membru fondator al clubului Viitorul.

Trei ani a evoluat la Academia de Fotbal „Bozsik Josef” din Nyiregyhaza

2012 este anul în care zălăuanul Bodiş Norbert a ajuns la Academia de Fotbal „Bozsik Josef” din Nyiregyhaza. Echipa din Ungaria participase la „Cupa Viitorul”, iar antrenorii care l-au văzut evoluând au luat imediat legătura cu managerul clubului, Daniel Sabou.
După trei ani, Bodiş Norbert a făcut pasul spre un club de seniori din Ungaria, Balmaz Kamilla Gyorgyfurda.
„Antrenorul echipei din Balmazujvaros a spus că şi-l doreşte definitiv pe Norby, nu sub formă de împrumut, iar pentru a putea fi transferat legal, i-a făcut în primul an contract de jucător amator”, îşi aminteşte tatăl jucătorului.
În primul an, Bodiş a evoluat la echipa a doua a clubului, care activa în Liga a IV-a din Ungaria, iar în 2016 a fost promovat la prima echipă, cu care a activat în eşalonul secund. Din 38 de partide, Norby a evoluat în 31, iar în penultimul meci, Balmaz Kamilla Gyorgyfurda a învins echipa de pe primul loc, Academia Puşcaş, care era promovată deja în Liga I.
În urma rezultatelor obţinute pe parcursul campionatului, echipa la care activează Bodiş Norbert s-a situat pe poziţia secundă, loc ce-i permite să evolueze în Liga I în sezonul viitor.

Bugetul echipei, de locurile 8 – 10

Balmazujvaros este un oraş mic, cu aproape 18.000 de locuitori, iar marea majoritate a bugetului provine de la autorităţile locale.
„Echipa a avut în Liga a II-a un buget mult mai mic decât al cluburilor cu care s-a luptat la promovare. Bugetul a fost cam de locurile 8 – 10, dar băieţii şi-au dorit foarte mult să promoveze”, a mai precizat tatăl fotbalistului.

„Am făcut foarte multe sacrificii pentru a ajunge la acest nivel”

Nu a împlinit încă 20 de ani, dar Bodiş Norbert va avea şansa să evolueze pe prima scenă a fotbalului din Ungaria. Recunoaşte că a muncit enorm şi a făcut sacrificii foarte mari pentru a ajunge aici, dar speră ca într-o zi să ajungă chiar la un club cu renume din fotbalul european.
„În primul rând, trebuie să le mulţumesc părinţilor, care m-au susţinut în toţi aceşti ani şi antrenorului Daniel Sabou, care a avut de la început încredere în mine. Tot timpul mi-a spus că voi ajunge la un club mare şi că voi juca la cel mai înalt nivel. Am muncit mult pentru a avea rezultate şi pentru a reuşi în acest sport. Am făcut multe sacrificii, dar cel mai important este că am crezut în mine. Într-o zi, îmi doresc să ajung la un club cu renume din Europa”, ne-a declarat fotbalistul.
Mândru de ceea ce a realizat fiul său, Bodiş Istvan este convins că Norby va obţine şi alt fel performanţe în carieră.
„Întotdeauna am avut încredere în el. Este un tip foarte ambiţios şi a muncit enorm pentru a ajunge la acest nivel. Chiar dacă promovarea în Liga I se poate considera deja o performanţă, sunt convins că va obţine şi în viitor rezultate bune”, a afirmat tatăl fotbalistului.
Liga I din Ungaria se reia în data de 15 iulie, iar Balmaz Kamilla Gyorgyfurda va începe în această săptămână pregătirile pentru noul sezon.
Bodiş Norbert este student la Facultatea de Informatică Economică din Debrecen, având bursă de merit.

Leave a Comment