Exclusiv: Un nou caz de dopaj în sportul sălăjean

Pugilistul Adrian Popuţea a fost suspendat pe o perioadă de şase luni după ce a fost depistat că a folosit Metilhexanamină

După atleta Simona Maxim, care a fost depistată pozitiv în luna august a acestui an, în timp ce se afla în cantonament cu lotul naţional, în vederea pregătirii pentru Campionatul Mondial de la Moscova, a venit rândul pugilistului Adrian Popuţea să „calce” pe bec.
Sportivul legitimat la Clubul Sportiv Municipal Zalău a participat în luna august la Campionatul Naţional de la Reşiţa, iar pe perioada competiţiei, Popuţea a fost supus unui control anti-doping. Rezultatul testelor a venit ca un fulger pentru pugilistul pregătit de Ioan Dragoş, care susţine că nu se aştepta la o astfel de veste. În urma controlului efectuat, ofiţerii Agenţiei Naţionale Anti-Doping (ANAD) au observat că, în suplimentele de efort pe care Popuţea şi le-a administrat în timpul Naţionalelor s-a aflat şi Metilhexanamină.
Medaliat cu bronz la finalul Campionatului Naţional, Adrian Popuţea vroia să participe în această vară şi la Centura de Aur, una dintre cele mai puternice competiţii organizate în România însă, după ce a fost depistat pozitiv, sportivul zălăuan a fost suspendat pe o perioadă de şase luni de către Federaţia Română de Box.
Popuţea recunoaşte că a folosit un energizant pe perioada desfăşurării Campionatului Naţional, dar nu ştia că acesta conţine şi Metilhexanamină. „Efectiv, nu ştiam că acel energizant pe care l-am luat conţine şi această substanţă – metilhexanamină. Am luat energizantul înainte de meci, dar nu m-a ajutat foarte mult, iar după meci m-am simţit foarte obosit şi am luat, din nou. Controlul mi s-a făcut după câteva zile, dar nu aveam nicio emoţie, fiindcă nu mi-am putut închipui că se va găsi această substanţă, din moment ce nici eu nu ştiam de ea. Până la urmă, este o greşeală de-a mea, pe care mi-o asum, însă viaţa merge înainte şi nu mă gândesc niciun moment să renunţ la cariera de sportiv. Poate acest lucru chiar mă va ambiţiona şi voi reveni în forţă în luna februarie a anului viitor”, ne-a precizat Popuţea, a căruia suspendare va expira în 7 februarie 2014.
Antrenorul acestuia, Ioan Dragoş, a încercat să ascundă, pe cât posibil, lucrurile, spunând că Popuţea a luat acel energizant doar la finalul meciului. „El a făcut o greşeală pe care a recunoscut-o. A luat energizantul în care se afla acea substanţă doar după meci, pentru că s-a simţit foarte rău. Prea multe nu am ce să spun despre acest lucru”, a afirmat Dragoş.
Dacă antrenorul sportivului a încercat să-i ţină partea sportivului, directorul CSM Zalău, Silviu Mureşan, s-a arătat profund nemulţumit de fapta lui Popuţea. „Sunt profund nemulţumit de ceea ce s-a întâmplat. Eu am avut discuţii cu el înainte de a începe pregătirea pentru Campionatul Naţional şi chiar mi-a spus că îşi doreşte foarte mult să devină campion naţional în acest an. Sunt dezamăgit de ceea ce a făcut Popuţea, pentru că a avut întotdeauna susţinere din partea noastră. El nu este în primii ani de carieră, are în spate o serie de competiţii şi de rezultate şi ştia că se fac astfel de controale. De altfel, în trecut, el a mai participat la controale antidoping şi ştia că se vor face şi în acest an. Nu l-a încurajat nimeni să recurgă la o astfel de decizie. Mai mult, noi l-am ajutat cu suplimentele de efort prescrise de medic şi nu cred că era nevoie să se complice şi cu altfel de substanţe”, a declarat Mureşan.
Considerat cel mai bun produs, la ora actuală, din boxul sălăjean, Adrian Popuţea practică acest sport de 12 ani, timp în care a susţinut 180 de meciuri. 150 au fost câştigate, iar 60 de victorii le-a obţinut înainte de limită. Este multiplu medaliat la Campionatele Naţionale şi Cupa României rezervate cadeţilor, juniorilor, tineretului şi seniorilor. Pe lângă medalia de Bronz obţinută la Centura de Aur din 2008, Popuţea a mai câştigat în 2009 medalia de bronz la Campionatul European Studenţesc, din Rusia.

Leave a Comment