Doi sălăjeni, la cea mai mare expoziţie aviatică din Europa

Magazin Salajean 26 mai 2011 0

Doi sălăjeni, la cea mai mare expoziţie aviatică din Europa

Peste 550 de firme expozante din 26 de ţări au fost prezente la expoziţia aviatică de la Friedrichshafen (Germania), unde s-au aflat şi sălăjenii Sorin Mureşan şi Alexandru Vizaknai, cei doi reprezentând un Aeroclub din Ungaria

Diferenţa dintre vis şi realitate este foarte mare, cel puţin când vine vorba de aviaţie. Dorinţa de a zbura există pentru mulţi dintre noi, însă puţini sunt cei care au curajul să urce într-un aparat de zbor, chiar şi atunci când vine vorba de o aeronavă. Nu la fel se poate spune însă despre Sorin Mureşan şi Alexandru Vizaknai, doi sălăjeni pasionaţi de zbor, fiecare deţinând aparate diferite. Vizaknai şi-a achiziţionat în urmă cu şapte ani primul aparat de zbor, un motodeltaplan de tip Apollo Delta Jet, fabricat în Ungaria, la Eger. L-am cumpărat la preţul unei maşini medii, ne-a mărturisit Vizaknai, care a fost primul motedeltaplanist din România care şi-a făcut public propriul aerodrom, din comuna Crasna.

A visat de copil să zboare şi a reuşit să o facă la începutul anilor 1980, când se afla în premilitărie la Cluj, la tabăra de aviaţie şi paraşutism.

Deşi pentru Sorin Mureşan pasiunea pentru zbor a început mai târziu, din anul 2000, acesta a reuşit într-un interval de trei ani să-şi construiască propriul avion, un aparat de tip Pulsar XP, avion modern din fibră de carbon, de viteză. Aparatul se află în prezent la Arad, în vederea testării, omologării şi înmatriculării.

Primele zboruri pentru Sorin Mureşan au fost cu parapanta. Era cel mai accesibil mod de a zbura în ţară, consideră pilotul zălăuan. La scurt timp a trecut la motodeltaplan, avându-l ca instructor pe multiplul campion mondial, Vincze Ferenc. A fost însă o fază tranzitorie, oprindu-se la zborul cu motor la manşă.

Mureşan a devenit din 2007 membru al Aeroclubului din Cluj-Napoca, iar din 2009 membru al Aeroclubului din Eger (Ungaria), printre colegii de club numărându-se şi Alexandru Vizaknai.

Ambii au fost prezenţi luna trecută la cea mai mare expoziţie aviatică din Europa, desfăşurată la Friedrichshafen, în Germania. Au fost prezente peste 550 de firme expozante din 26 de ţări.

S-au adunat 33.400 de vizitatori care au fost foarte entuziasmaţi de aparatele de zbor expuse (parapantă, motoparapantă, motodeltaplane, girocoptere, elicoptere, planoare şi aviaone). Au fost expuse şi echipamente de siguranţă (paraşute, paraşute balistice şi atenatoare de şoc), echipamente de bord şi radio, diferite motoare, printre care şi cel cu reacţie. A avut loc şi o demonstraţie aeriană în care producătorii au scos în evidenţă performanţele şi avantajele aparatelor expuse, iar câţiva piloţi de acrobaţie şi-au demonstrat virtuozitatea.

Au fost prezente 18 echipe de televiziune şi 727 de jurnalişti din 32 de ţări (44 la sută dintre ei fiind din afara Germaniei).

Din păcate, România nu a avut nicio firmă expozantă chiar dacă era expus şi steagul nostru. O chestie care frapează, spune Sorin Mureşan.

Mureşan şi Vizaknai au reprezentat firma Halley KFT, care a expus avionul Apollo Fox, motodeltaplanul Delta Jet 2 şi un concept nou de elicopter monolog, denumit hungarocopter.

Următoarea ediţie a expoziţiei aviatice de la Friedrichshafen, cea de-a XX-a este programată tot în luna aprilie a anului viitor, unde cei doi sălăjeni speră să poată fi din nou prezenţi.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »