De la Doh, pe podiumul de la Tirana

Magazin Salajean 14 septembrie 2011 0

De la Doh, pe podiumul de la Tirana

In urma cu patru ani, Ioana Dan era o eleva care nu avea nicio tangenta cu sportul, mai ales cu atletismul, la Scoala Generala din comuna Maeriste. Fiind o fata de la tara, nascuta in satul Doh, avea o situatie materiala destul de instabila, astfel ca de cele mai multe ori facea naveta pe jos pana la scoala si inapoi. Este un exemplu foarte bun care demonstreaza inca o data, daca mai era cazul, ca esentele tari se tin in sticlute mici, iar performantele au venit de cele mai multe ori din partea copiilor de la tara, care au putut fi convinsi de catre antrenori ca, pe langa satisfactia obtinerii unor rezultate deosebite, sportul are si un rol educativ.

Antrenorul Nicolae Radu Rus a ales cartea castigatoare in urma cu patru ani. Ioana Dan a fost descoperita de mine in urma cu patru ani la Cupa Vaii. Am avut asentimentul ei si dorinta ei de a face atletism si a se implica in aceasta activitate. Nu a prea stiut ea cu ce se mananca, dar impreuna am facut o treaba buna. In 2007 am adus-o la club, iar in 2008 a fost deja medaliata la Campionatele Nationale de juniori II, dupa care rezultatele au continuat sa apara. Acest an a fost anul de gratie, ceea ce era si normal avand in vedere ca e in ultimul an de juniorat, ne-a dezvaluit antrenorul de la CSS Zalau.

Performanta obtinuta duminica, in Albania, la Campionatul Mondial de alergare montana, de catre Ioana Dan, nu a fost trecuta cu vederea de directorul Clubului Sportiv Scolar, Marin Silaghi. Acesta i-a invitat ieri la sediul clubului atat pe sportiva, cat si pe antrenorul Nicolae Radu Rus. Ioana a obtinut o medalie de argint la un campionat mondial. Eu am tinut neaparat sa am intalnire atat cu sportiva, cat si cu domnul antrenor Radu Rus, pentru a o felicita si a-i inmana macar un buchet de flori pentru performanta obtinuta. Este clar ca in clasamentul celor mai buni sportivi de la finalul anului vom tine cont de acest rezultat. In cei patru ani de cand este la acest club a obtinut rezultate deosebite, care au culminat cu medalia de argint de la mondiale, a afirmat directorul Marin Silaghi.

Antrenorul sportivei considera ca greul de abia acum incepe pentru Ioana Dan, care, dintr-o junioara in curs de afirmare a devenit o certitudine. Ioana ne-a facut o surpriza deosebit de placuta , dar a fost o urmare fireasca a rezultatelor din acest an si, nu in ultimul rand, a anilor anteriori, pentru ca a avut o ascendenta permanenta in pregatire si in rezultate. Nu pot decat sa ma bucur foarte mult pentru acest rezultat si sa-i urez putere de munca, fiindca greul de abia acum incepe. Pana acum a fost o junioara in curs de afirmare. Acum deja este o certitudine. Apar alte sarcini atat pe linie scolara, cat si pe linie sportiva pe care trebuie sa le onoreze.

Vizibil emotionata, la fel ca antrenorul sau, Ioana Dan ne-a declarat ca nu credea in urma cu patru ani ca va ajunge intr-un timp atat de scurt sa obtina o medalie mondiala. Sunt foarte bucuroasa pentru acest rezultat. Cursa a fost destul de grea si ma bucur ca am reusit sa o duc cu bine pana la capat. Ii multumesc domnului profesor, care m-a antrenat, a fost alaturi de mine si sper sa ramana in continuare. In urma cu patru ani nu credeam ca voi ajunge pana la acest nivel.

Neintelegeri intre CSS si CSM Zalau

Avand in vedere ca este in ultimul an de juniorat, Ioana Dan va ramane la CSS Zalau doar pana la finalul anului, dupa care va fi nevoita sa se legitimeze la un alt club. Antrenorul sportivei ne-a declarat insa ca, din pacate, Zalaul nu este interesat de Ioana Dan, astfel ca trebuie sa gasim in alta parte un club unde sa-si desfasoare activitatea in continuare. Este normal sa te duci acolo unde esti dorit, daca la tine acasa nu este interesat nimeni. Atata timp cat nu suntem intelesi nici macar de autoritatile locale si judetene nu ai cum sa ramai acasa. Noi incercam sa ne luptam doar cu adversarii din curse, nu si cu cei din viata de zi cu zi, pentru ca este prea mult.

La randul sau, directorul Clubului Sportiv Municipal Zalau, singurul club din oras cu sectie de seniori, a precizat ca nu s-a pus niciodata problema ca Ioana Dan sa nu poata fi legitimata la CSM Zalau. Suntem interesati de Ioana Dan pentru ca este o atleta valoroasa, care a demonstrat ca merita sa se investeasca in ea si pe viitor. Noi am vrut si pana acum sa avem o colaborare cu CSS Zalau la sectia de atletism, insa nu am ajuns la o intelegere cu domnul Rus. Vom face insa tot posibilul ca Ioana Dan sa continue de la anul activitatea la clubul nostru. Eu am venit cu propunerea de a face o colaborare intre CSS Zalau, LPS Avram Iancu Zalau si CSM Zalau chiar intr-o sedinta de Consiliu Local, ne-a declarat Silviu Muresan.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »