Cupa „Lyceum” la baschet s-a lăsat cu scandal

Mihai Mărieş, coordonatorul echipei de baschet Asestar Zalău, care a pregătit echipa Colegiului Naţional „Silvania” pentru Cupa Lyceum, susţine că a fost scos cu forţa din sala de sport a Colegiului Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” de către Nicu Lăpuşan, fostul director al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret (DJST) Sălaj, actualmente consilier pe probleme de sport în cadrul instituţiei

Competiţia de baschet din cadrul Cupei „Lyceum” a avut şi momente lipsite fair-play din partea celor implicaţi. Partida dintre Colegiul Naţional „Silvania” Zalău şi Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” Zalău s-a lăsat cu scandal.
Mihai Mărieş, cel care în urmă cu mai bine de un an a înfiinţat echipa de baschet Asestar Zalău, a ajuns la o înţelegere cu directorul Colegiului Naţional „Silvania” Zalău, Vasile Bulgărean, pentru a pregăti şi a conduce echipa de baschet de pe margine la Cupa Lyceum. Regulamentul nu i-a permis acest lucru, iar Mărieş s-a aşezat pe o bancă situată lângă cea de rezerve, de unde, la un moment dat, a început să dea indicaţii. „Domnul Bulgărean m-a rugat să pregătesc echipa Colegiului Naţional Silvania pentru Cupa Lyceum. Problema se punea dacă pot sau nu să ocup loc pe banca echipei la această întrecere, dar mi s-a spus din start că nu se poate, cu toate că nu scrie niecăieri în regulament că este interzis acest lucru. Am stat pe o altă bancă, lângă cea de rezerve, de unde am dat câteva indicaţii”, ne-a relalat Mihai Mărieş.
Nicu Lăpuşan, reprezentantul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret (DJST) Sălaj, care a şi coordonat această competiţie, i-a cerut acestuia să treacă pe partea opusă a sălii de sport din cadrul Colegiului Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian”, moment în care tânărul Mărieş l-a făcut nebun pe fostul director al DJST Sălaj. „Domnul Lăpuşan a venit la mine şi mi-a spus să trec pe cealaltă parte a săli. Un sportiv de-al meu m-a întrebat ce se întâmplă, iar eu i-am răspuns că < cred că e nebun >. Dânsul a venit imediat la mine şi m-a scos afară din sală, prinzându-mă de mână şi de ceafă. Regret gestul pe care l-am făcut, dar nu mi se pare deloc normală atitudinea pe care a avut-o domnul Lăpuşan. Era un loc public şi nu avea niciun drept să mă scoată afară din sală. L-am sunat pe domnul Vasile Bulgărean, dânsul a venit la sală şi i-a cerut domnului Lăpuşan să-i arate, dar nu îl avea la el”, a mai precizat instructorul clbului Asestar Zalău.
De cealaltă parte, Nicu Lăpuşan susţine că l-ar fi atenţionat pe Mărieş că nu are dreptul să dea indicaţii de pe margine şi că era normal să-l scoată din sală, având în vedere gestul tânărului.
„El ştia că nu poate ocupa loc pe banca echipei CNS Zalău, ci doar pe partea cealaltă a sălii, dar s-a pus lângă banca de rezerve. În prima fază l-am atenţionat şi l-am trimis pe partea opusă, dar la un moment dat a făcut un gest cu degetul la tâmplă şi le-a spus persoanelor din faţa lui că sunt nebun. M-am ridicat şi l-am scos afară din sală, pentru că nu voi accepta niciodată ca un puşti să aibă o astfel de reacţie la adresa mea. Nu am nimic cu nimeni, dar mă deranjează enorm de mult nesimţirea. Domnului Bulgărean i-am explicat că acest tânăr nu poate fi delegatul echipei CNS Zalău, din moment ce nu este cadru didactic al acestei instituţii. Delegat a fost profesorul de sport, Katona Alexandru. Apreciez faptul că acest băiat promovează baschetul în Sălaj şi pregăteşte echipa CNS Zalău, dar în regulamentul competiţiei scrie că echipa trebuie să fie însoţită de un cadru didactit din instituţia respectivă de învăţmânt”, a replicat fostul director al DJST Sălaj.
Mihai Mărieş s-a arătat deranjat şi de faptul că Banto Roland, instructorul echipei Baschet Club 2B Sports Zalău, a participat la această competiţie în calitate de arbitru, iar soţia acestuia este antrenoare la echipa Liceul Pedagogic „Gheorghe Şincai Zalău”. „Nu am nimic cu domnul Banto, dar nu mi se pare normal ca el să arbitreze o competiţie în care evoluează şi echipa la care sotia lui este antrenoare. Părerea mea că această competiţie trebuia anulată, fiindcă s-a pus problema de incompatibilitate”, este de părere instructorul Asestar Zalău.
Lăpuşan a explicat imediat decizia luată: „M-am consultat cu toţi antrenorii în acest sens şi au fost de acord. Având în vedere că numărul celor care practică acest sport este redus în Sălaj, la fel se întâmplă şi în cazul arbitrilor. Pe vremuri, nu era nicio problemă dacă Ezechil Romitan arbitra echipa CNS-ului sau Bartha Tiberiu, pe cea a Liceului Pedagogic”.
Din păcate, astfel de momente nu aduc deloc beneficii imaginii sportului sălăjean şi nici învăţământului, având în vedere că este vorba de o competiţie între licee. Este regretabil faptul că, din cauza orgoliilor între anumiţi conducători de echipe, lucrurile ajung să degenereze chiar sub ochii elevilor.
Ediţia din acest an a Cupei Lyceum la baschet a fost câştigată de Liceul Pedagogic „Gheorghe Şincai Zalău”, iar Colegiul Naţional „Silvania” Zalău s-a clasat pe poziţia secundă. Pe lângă cele două echipe au mai participat: Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” Zalău, Liceul Teoretic „Ion Agărbiceanu” Jibou şi Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalău.

9 Thoughts to “Cupa „Lyceum” la baschet s-a lăsat cu scandal”

  1. Maries asta - un nesimtit care crede ca a pus coada la pruna

    Am fost in sala ca sa vad ce circ monstru a facut nesimtitul asta, punand in pericol desfasurarea unei competitii cu traditie in judet…
    Iar Bulgareanu a venit umil sa-i cante in struna…
    Pana la urma regula e una de bun simt, profesorii de sport ai scolilor participante trebuie sa antreneze echipele sportive si nu stiu ce „adus de pe strada”…

    1. Vlad

      Nu ai dreptate, nici Maries nu are, nu trebuia procedat asa dar, nu e ok sa il fi dat afara totusi jucatorii promovati sunt munca lui! Si, fie ovrba intre noi cred ca e mana lui Banto, totusi MM a antrenat gratuit copii de la asestar asta ti-o spun sigur!

  2. La tupeu

    Nu-l bate nimeni…

  3. Vlaicu Marian

    Nu, defapt tanarul are dreptate! El a cerut regulamentul inainde de a-l face nebun. Daca esti numit nesimtit pentru asta e bun!

  4. Dorel N

    In urma cu ceva timp cand reusea sa invinga U Mobitelco nu era nesimtit acuma este? Asa brusc, peste noapte? Un copil a facut ce nu a reusit sa faca astia multi de la putere care il scot afara! Tinere pleaca din tara!

  5. David

    Bai anonimule chiar a pus coada la pruna. Tot in acest ziar scria acum ceva timp:”Baschetul revine sub meses dupa 40 de ani” era un articol cu proiectul lui deci nu vorbi asa la adresa unui copil care incearca sa faca ceva! Daca asa sustii tineretul esti un sclav! De ce nu a facut Banto sau Lapusan ceva pentru baschetul salajean…Maries le-a dat clasa!

  6. Banto Rolland

    Domnule David domnule Dorel N., sunteti invitat i sa construitirice proiect doresti atata timp cat ai resurse. Sper doar ca nu vei proceda ca altii si nu vei recurge in stilul acestora la minciuna si dezinformare. Totodata ma bucura faptul ca sunt inca persoane in Zalau care doresc sa faca ceva pt acesti minunati copii. Sunteti asadar invitat sa va expuneti rparerile insa repet, aveti grija la ce promiteti si la ce veti putea realiza in fapt. Cu stima, Rolland B.

  7. Anonim

    Domnule banto daca va referiti la minciuna explicatine de ce ati fost dat afara din sala de la CNS? pentru ca ati mintit directiunea? apropo cand ne dati banii inapoi ca cei de la CNS parca aveau gratuit conform intelegerii?

  8. Anonim

    Si ce resurse ati avut domnule banto? de unde? de la copii 70 de RON pe luna pe antrenamente de nimic uitati-va ca dvs cresteti copii, iar cand cresc realizeaza ca nu au vazut nimic si pleaca unii chiar la Mihai Maries printre care si ceva prieteni de ai mei cum ar fi Tudor Cornea sau Lobby…eu nu am nimic cu mihai nu il cunosc dar va cunosc pe dvs…asa ca lasati-ma cu glumele dvs faceti afaceri nu baschet in zalau app terenul de la pedagogic e ultima chestiune prin care ati reusit sa furati? sau mai aveti altele in program?

Leave a Comment