Cu sau fara voia comerciantilor, Piata din Zalau va fi schimbata la fata

Magazin Salajean 10 iunie 2008 0

Cu sau fara voia comerciantilor, Piata din Zalau va fi schimbata la fata

O intalnire incinsa a avut loc ieri intre primarul Radu Capilnasiu si Viorel Fagarasan, directorul Directiei Generale de Administrare a Domeniului Public din cadrul Primariei Zalau, pe de o parte, si peste 100 de pietari care detin tonete in Piata Agroalimentara a municipiului, pe de alta parte, motivul fiind reorganizarea viitoare a pietei. Discutiile au pornit de la faptul ca traditionala piata trebuie transformata intr-o locatie cu hale, atat pentru produse lactate si produse alimentare de larg consum, cat si pentru produse textile, respectiv de pielarie. Asta in contextul in care Planul Urbanistic General (PUG) al orasului Zalau include dezafectarea pietei, aceasta urmand sa fie transformata intr-un complex de hale. Lucrarile vor incepe in acest an si vor presupune si mutarea chioscurilor si a tarabelor, pana la finalizarea noului complex, in alte locatii care vor fi identificate in zona centrala. Planurile de modernizare a pietei agroalimentare se refera la construirea unui complex modern in care micile activitati comerciale sa se poata desfasura la standarde europene, dar si acoperirea Vaii Zalaului, pe tronsonul Piata 1 Decembrie 1918, pana in strada 22 Decembrie 1989. Ca urmare a acestor lucrari, noua artera de circulatie care va lega zona Inspectoratului Judetean Scolar Salaj de fosta strada a Crasnei va permite transformarea strazii Unirii in zona pietonala, prima de acest gen pe care o va avea municipiul salajean.

In intalnirea de ieri, primarul Radu Capilnasiu a expus cetatenilor acest plan de reorganizare, subliniind ca primele constructii care vor trebui eliminate din peisaj vor fi cele de pe partea Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau. Acestea constituie o problema, din cauza ca toata apa de pe acoperisurile lor se scurge pe peretele muzeului si astfel deterioreaza cladirea care adaposteste expozitiile si patrimoniul institutiei de cultura respective. Pentru etapa urmatoare a proiectului se va trece la demararea procedurilor de licitatie publica in vederea desemnarii constructorului pentru acoperirea vaii, interval in care se vor cauta solutii pentru majoritatea comerciantilor care isi desfasoara activitatea in piata.

Capilnasiu a dezmintit zvonurile conform carora pe zona pietei centrale va fi construita o parcare sau ca piata va fi mutata. Exista un Plan Urbanistic Zonal pe zona pietei, in care este prevazut ca in spatele muzeului sa fie o hala agroalimentara. La realizarea acestui proiect vom respecta legea si vom separa activitatea agroalimentara de cea industriala, a mai spus primarul Radu Capilnasiu. Acesta a promis ca, de indata ce va exista un plan al lucrarilor si schite pentru halele necesare comerciantilor, acesta vor fi afisate in piata, ca persoanele interesate sa fie informate in timp util despre actiunile administratiei locale.

De asemenea, comer-ciantii au cerut ca sa li se prelungeasca termenele contractelor pe care le au incheiate cu autoritatile locale, pana la sfarsitul anului, lucru cu care primarul Capilnasiu a fost de acord. Pietarii urmeaza sa se constituie intr-un comitet de lucru pentru a fi reprezentati ca si partener de discutie in relatia cu administratia publica, iar in lunile viitoare, dupa stabilirea viceprimarilor si a consilierilor locali, vor mai avea loc si alte intalniri intre cele doua parti, pentru a se gasi calea de mijloc in privinta modernizarii pietei Zalaului.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »