Consiliul Judetean va aloca in acest an 1,2 milioane de lei pentru sport

Magazin Salajean 4 februarie 2008 0

Consiliul Judetean va aloca in acest an 1,2 milioane de lei pentru sportDupa ce a acordat anul trecut 1 milion de lei pentru sportul din Salaj, acesta fiind si primul an in care s-a schimbat sistemul de finantare, Consiliul Judetean va aloca in acest an cu 200 de mii mai mult. Presedintele Consiliului Judetean, Tiberiu Marc, a precizat ca institutia pe care o reprezinta nu poate finanta tot sportul din judet, ci doar sa acorde o parte din banii necesari. Consiliul Judetean nu-si poate propune sa finanteze tot sportul din Salaj, ci isi propune sa acodre un suport pentru sportul de performanta si sportul de masa. Totodata, Tiberiu Marc a mai spus ca majoritatea proiectelor de finantare cerute de echipele si cluburile din Salaj s-au dublat fata de anul trecut. O parte dintre cei care au beneficiat anul trecut de proiect de finantare, au cerut dublu in acest an. Pentru noi, ideea de finantare nu inseamna exclusivitate sau asumarea integrala a finantarii. Sustinerea financiara este in declin, fiindca cei care au finantat in trecut sportul refuza sa o mai faca, ramanand acum aproape totul in seama sectorului public. Sper totusi ca alaturi de noi sa vina si alti sustinatori in cofinantarea activitatii sportive. La fel ca anul trecut, Consiliul Judetean va aloca si in acest an cea mai mare parte din suma pentru sportul de performanta. 90 la suta din suma o vom aloca pentru sportul de performanta, iar 10 la suta pentru sportul de masa.

Bancile nu sunt interesate de sport

La conferinta de presa de joi de la Consiliul Judetean au fost invitati si reprezentantii bancilor din Zalau, insa acestia au refuzat sa se prezinte la intalnire. La sedinta de azi am invitat mai multi actori, dar, din pacate, nu sunt prezenti. Daca ne asumam raspunderea, cred ca intreaga comunitate trebuie sa se implice in sustinerea sportului. Daca nu, stingem lumina si plecam acasa. Daca vrem performanta in Salaj este nevoie de mai multi bani din mai multe parti. Nu am vrut sa obtinem bani prin sponsorizari, ci vroiam impreuna cu bancile sa-i sensibilizam pe salariati in utilizarea cardului de afinitate. Sunt cluburi in tara care folosesc asemenea formula de finantare, cum ar fi echipa de fotbal Dinamo Bucuresti sau echipa de hochei din Miercurea Ciuc. Si la noi in judet am putea lua in calcul aceasta varianta. Daca cei din Zalau nu sunt disponibili sa ne ajute, vom incerca in alta parte, a fost de parere presedintele Consiliului Judetean.

Mai multa atentie pentru juniori

O alta problema care a fost discutata in sedinta de joi a fost cea a echipelor de juniori. Tiberiu Marc a precizat ca trebuie sa se acorde mai multa atentie echipelor de juniori, dar si copiilor care evolueaza in sporturi individuale. Daca privim componenta echipelor de seniori a VM Remat Zalau si HC Zalau, observam ca sunt foarte putini jucatori sau jucatoare din Zalau. Trebuie sa construim mai mult la nivelul juniorilor pentru a ne putea baza pe jucatorii nostri si la echipele de seniori. La fel ca la echipele de seniori, rezultatele au fost sub asteptari si la grupele de juniori. Sper insa ca in acest an rezultatele sa fie mai bune si vom vedea impreuna cu antrenorii care este solutia cea mai buna pentru a imbunatati rezultatele. Totodata, sper ca si oamenii sa fie mai mult alaturi de echipa, mai ales in momentele dificile. La fel ca anul trecut, Consiliul Judetean va spijini si in acest an sportivii care vor participa la Campionatele Mondiale, Campionatele Europene sau Jocurile Olimpice ce vor avea loc in acesta vara la Beijing. Singurul sportiv salajean care are asigurata deja prezenta la Olimipada este aruncatorul de greutate, Gheorghe Guset.

Problema handbalistelor nu s-a rezolvat

La intalnirea de la Consiliul Judetean au fost prezenti si reprezentantii celor doua cluburi de performanta din Zalau, VM Remat Zalau si HC Zalau. Din partea clubului de volei au fost prezenti directorul general Petru Pernes, vicepresedintele Doru Pop care este si consilier pe probleme de sport la CJ si antrenorul principal Aurel Vlaicu, iar de la echipa de handbal, presedintele Andrei Hodis si secretarul Gheorghe Sana. A fost discutata si problema celor sapte handbaliste de la HC Zalau (Mihaela Smedescu, Mihaela Ivan, Maria Carstoaica, Georgiana Coadalata, Lia Cristina Santamarean, Mirela Nichita si Mihaela Viscreanu), care risca in continuare sa fie scoase in strada de firma TenarisSilcotub. Aceasta din cauza ca societatea respectiva a refuzat la inceputul acestui an sa prelungeasca contractul de colaborare cu HC Zalau pentru spatiile date in chirie, in care locuiesc cele sapte handbaliste. Presedintele clubului zalauan, Andrei Hodis, a declarat ca spera ca TenariSilcotub sa lase fetele in spatiile respective pana la finalul actualului sezon. Inca nu s-a rezolvat problema handbalistelor, dar sper sa ajungem la o intelegere cu TenarisSilcotub, iar fetele sa poata sta pana la finalul sezonului. Cred ca TenarisSilcotub ne va intelege, fiindca nimanui nu i-ar conveni sa se mute in timpul campionatului. Acesta a fost de parere ca sporturile de sala sunt exact ceea ce trebuie pentru un oras cum este Zalaul. In acest moment, in afara de firma Cemacon, Primarie si Consiliul Judetean, echipa de handbal mai este finantata doar de patru societati, care nu vor sa-si faca deocamdata cunoscut numele. Sunt sigur ca mai multe firme la un loc ar putea sa suplineasca suma alocata in trecut de Silcotub, a declarat Andrei Hodis. Fata de anul trecut, numarul spectatorilor prezenti la meciurile de handbal si volei a crescut, insa, asa cum este normal la orice meci sustinut pe teren propriu, echipele au nevoie si de incurajare din partea publicului prezent.

Modificari in echipa de volei

Asa cum a afirmat si presedintele Consiliului Judetean, contractele jucatorilor de volei si a handbalistelor de la HC Zalau aproape ca s-au dublat fata de anii anteriori, motiv pentru care si finatarea a trebuit marita. Cu toate acestea, rezultatele celor doua echipe de performanta din Zalau au fost sub asteptari, fapt pentru care conducerea clubului Remat va face o analiza a jucatorilor la finalul lunii viitoare. Directorul general al clubului, Petru Pernes, a spus ca in luna martie vor avea loc unele schimbari in echipa de volei. Cu toti jucatori avem contract pana la sfarsitul lunii mai, iar in martie vrem sa vedem cine pleaca si cine ramane la echipa, in functie de randamentul pe care l-au dat fiecare.

Aspecte pozitive si negative

Presedintele Tiberiu Marc a vorbit la intalnirea de joi si despre aspectele pozitive si negative din 2007. Astfel, la aspecte pozitive, Consiliul Judetean a punctat: revigorarea, dar intr-o mica masura, a sportului din judet; rata de absorbtie mare in comparatie cu aspectul de prim concurs de proiecte; dirijarea fondurilor catre obiective bine definite prin analiza; premii consistente pentru atingerea obiectivelor si semnarea de parteneriate cu cluburile VM Remat Zalau si HC Zalau. La aspecte negative au fost trecute: neintelegerea din partea entitatilor sportive a caracterului partenerial propus de programul CJS; probleme in decontarea la timp a sumelor de catre cluburile sportive, rezultate sportive usor sub asteptari si neimplicarea comunitatii in sprijinul moral si financiar.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »