2007 – un an plin de medalii pentru karateka de la CS Favorit Zalau

Magazin Salajean 29 noiembrie 2007 0

2007 - un an plin de medalii pentru karateka de la CS Favorit Zalau

Sectia de karate de la Clubul Sportiv Favorit Zalau, infiintata in octombrie 2006, are 20 de copii legitimati, dintre care 12 sunt sportivi de performanta. Presedintele sectiei este Remus Clitan, iar antrenor este Calin Marincas, multiplu medaliat la Campionatele Nationale, Europene si Mondiale. In acest an, karateka de la CS Favorit a participat la patru concursuri nationale si trei concursuri internationale. Pe plan national au castigat sapte medalii, intre care trei de aur, doua de argint si doua de bronz, iar pe plan international tot sapte medalii, dintre care patru de argint si trei de bronz. Cei medaliati sunt: Calin Marincas, Iulia Clitan, Szeri Roberta, George Trifan, Dan Poptelecan, Sorin Blaj, Septimiu Pausan, Sergiu Pausan si Marc Crecan. Pe langa acestia s-au mai remarcat: Rares Marincas, Bianca Bogdan si Pall Brigitta. Copiii isi desfasoara antrenamentele in sala de sport a Scolii Generale Mihai Eminescu Zalau.

A ales artele martiale fiindca era batut de prieteni in copilarie

Aflat in al 14-lea an de cand practica artele martiale, antrenorul si sportivul de la CS Favorit Zalau, Calin Marincas, a obtinut in acest an cele mai bune rezultate la un Campionat Mondial, fiind triplu medaliat cu argint la kata individual, kumite individual si kumite pe echipe. Datorita acestor medalii obtinute in concursul din Polonia, dar si a celorlalte rezultate, karateka zalauan are mari sanse sa se afle in acest an pe podium la premierea celor mai buni sportivi din Salaj. Pe langa medaliile obtinute la concursurile nationale, Marincas a mai castigat in acest an medalii de argint si de bronz la Campionatul European din Rusia. Ii pare bine ca in urma cu 14 ani a ales acest sport si spune ca daca ar fi sa o ia de la inceput, tot artele martiale le-ar alege. In urma cu doi ani a castigat locul intai la Hunedoara, spunand ca acolo nu s-a tinut cont ca sportul pe care il practica este olimpic sau neolimpic, primind 500 de lei pentru ocuparea acestui loc. Are dubla legitimare cu Budo Kurai Hunedoara, unde se antreneaza alaturi de Simo Janos, fost component al lotului national.

Reporter: Calin, ce te-a determinat sa alegi acest sport?

Calin Marincas: In copilarie nu prea ieseam cu copiii la joaca. Eram mai retras, iar in momentul in care ma duceam cu ei la joaca luam bataie. Unchii mei erau vecini si prieteni buni de familie cu un antrenor de karate, Cornel Hadade, iar mama a vorbit cu el sa ma duca la sala.

Rep: Ce reactii ai avut la castigarea primei medalii?

C.M: Prima medalie am obtinut-o la Cupa UATM, in anul 2000. A fost medalie de argint castigata in proba de enbu pe echipe. Din cauza organizarii slabe, nu am primit decat o medalie si am fost nevoit, impreuna cu colegul meu de atunci, sa o purtam pe rand. Eu am purtat-o foarte mult timp la gat pe oriunde mergeam. Am si dormit cu ea la gat. Aceasta medalie a venit dupa ce am ocupat de mai multe ori locul patru la Campionatele Nationale.

Rep: Care a fost cel mai greu concurs de pana acum?

C.M: Campionatul Mondial din acest an din Polonia. Au fost adversari puternici, cei mai buni din lume. Fiecare sportiv isi doreste sa obtina cat mai mult, fiindca sunt mai multi bani decat la alte competitii. La Mondiale conteaza foarte mult si faima pe care o au sportivii.

Rep: Pe ce loc crezi ca te vei situa in clasamentul celor mai buni sportivi din judet?

C.M: Nu cunosc cu exactitate rezultatele celorlalti sportivi, dar parerea mea este ca cel mai bun trebuie sa castige. M-as bucura sa fiu pe podium, insa urmeaza sa vedem ce se va hotari.

Rep: Practici acest sport de 14 ani. Cat crezi ca vei mai rezista?

C.M: (rade) As mai vrea inca 30 de ani daca s-ar putea. Totul depinde de sanatate.

Rep: Daca ar fi sa dam timpul inapoi si sa incepi din nou practicarea unui sport, ce domeniu ai alege?

C.M: As alege acelasi sport. Este un sport care mi-a schimbat in bine modul de viata. Pentru mine karate inseamna totul. Alt sport nu cred ca m-ar reprezenta si cred ca ar lipsi ceva din mine.

Rep. De ce medalie te-ai bucurat cel mai mult?

C.M: In 2004 am castigat medalia de aur cu echipa la Campionatele Europene din Macedonia. A fost egalitate, iar eu am castigat meciul decisiv. S-a ales cate un reprezentant din fiecare echipa, iar in echipa noastra eu am fost numit. Atunci mi-am castigat cu adevarat locul in lotul national.

Rep. La CS Favorit Zalau esti si sportiv, si antrenor. Cum e sa lucrezi cu copiii?

C.M: Sunt obisnuit sa antrenez, fiindca am mai condus antrenamente cand eram sportiv la Cluj-Napoca si am avut o grupa de copii. E frumos sa lucrezi cu ei si ma simt foarte bine intre ei.

Rep: Ce parere ai de rezultatele obtinute in acest an de sportivii de la CS Favorit?

C.M: Sunt foarte bucuros si chiar surprins de rezultatele obtinute. Mai ales la Campionatele Nationale si Campionatele Mondiale.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »