11 femei arbitru in Salaj

Magazin Salajean 2 septembrie 2010 0

11 femei arbitru in Salaj

Din cele 11, cinci au categoria a II-a, iar celelalte sase sunt stagiare

Prima femeie care a arbitrat in Romania a fost ploiesteanca Maria Patrascu, aceasta intrand in arbitraj dupa 1995. In 2000 se afla printre cei 17 arbitri romani de pe lista FIFA, alaturi de o alta femeie, Cristina Ionescu, dar si de zalauanul Ioan Onicas. In ultima perioada insa, arbitrajul feminin a luat amploare si la nivel de judete, nu numai la nivel national, astfel ca tot mai multe femei se inscriu la cursurile de arbitraj.

In Salaj, primele femei arbitru au inceput cursurile in urma cu aproximativ doi ani, acestea avand in prezent categoria a II-a. Gabriel Barjac, arbitru activ care face parte din Lotul A al arbritrilor asitenti, dar care ocupa si functia de vicepresedinte in cadrul Comisiei Judetene de Arbitri, ne-a declarat ca echipele si conducatorii le trateaza cu mai mult respect la meciuri decat pe baieti. Din moment ce au ales sa faca cursul de arbitri, inseamna ca le place. Neavand experienta, nu stapanesc inca bine fenomenul, dar sunt printre ele si cateva fete care se descurca bine. In general, lumea se comporta mai frumos cu ele in timpul meciurilor. Sunt putin protejate de atatea injurii. Jucatorii si antrenorii le trateaza cu mai mult respect, a afirmat Barjac.

Cele 11 femei arbitru care oficiaza la meciurile din ligile judetene sunt: Diana Raluca Barjac, Talida Lucaciu, Roxana Rus, Roxana Botis, Amalia Surcan, Alexandra Mitrea, Larisa Muresan, Luiza Muresan, Bianca Raluca Barjac, Luminita Petrut si Andrada Zaha. Primele cinci au categoria a II-a, iar ultimele sase sunt stagiare.

La nivel national, exista sapte femei arbitru, dintre care trei evolueaza la centru, iar patru la linie: Cristina Ionescu, Cristina Dorceoman, Teodora Albon (toate trei la centru), Monica Rigo, Carmen Neagu, Irina Mart si Petruta Iugulescu (toate patru la linie).

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »