Ziua Nationala Fara Tutun

Magazin Salajean 16 noiembrie 2006 0

Fumatul este unul dintre cele mai controversate comportamente nesanatoase. Multa vreme s-a considerat ca decizia de a fuma reprezinta o alegere in cunostinta de cauza; ca oamenii sunt bine informati in momentul in care incep sa fumeze si, implicit, isi asuma responsabilitatea acestui comportament si consecintele lui. Deoarece studiile arata ca 95% dintre fumatori incep sa fumeze inaintea varstei de 20 de ani, se pune intrebarea, in ce masura acesti tineri detin informatii pertinente referitoare la comportamentul de fumator si la riscurile pe care le implica.

Avand in vedere ca azi, 16 noiembrie este Ziua Nationala Fara Tutun, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Salaj si-a propus sa atraga inca o data atentia asupra riscurilor pe care le implica fumul de tigara. Astfel, potrivit lui Valer Merce – coordonatorul CPECA, tinerii si nu numai ei ar trebui sa stie ca nicotina este un drog care influenteaza sistemul nervos intr-un mod negativ, producand grave probleme de sanatate, inclusiv dependenta.

Studiile arata ca fumatul la tineri este asociat cu normele grupului de apartenenta privind fumatul, iar dintre factorii de ordin social asociati cu fumatul, cel mai semnificativ este imaginea celui care fumeaza. Industria tutunului, prin reclamele si campaniile publicitare realizate, promoveaza imaginea fumatorului rebel, liber, matur si puternic. Astfel, adolescentii ajung sa considere fumatul un comportament care corespunde acestei imagini. Prin urmare, nu-i de mirare ca orice adolescent fumator e convins ca fumatul il face mai atractiv si matur in ochii celor din jur, facilitandu-i integrarea in grup.

Cred ca, pe langa o campanie agresiva in care sa aratam implicatiile negative ale consumului de tigari, la fel de importanta este scoaterea in evidenta a beneficiilor renuntarii imediate la acest viciu. Orice fost fumator va constata o imbunatatire a formei sale fizice, prin cresterea rezistentei organismului, evitandu-se astfel contactarea unor boli grave, adesea incurabile. Apoi, nu este de trecut cu vederea nici suma de bani economisita zilnic, care poate fi folosita in alte scopuri, a mai adaugat Valer Merce.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »