Ziua Mondiala a Rinichiului, marcata la Zalau

Magazin Salajean 15 martie 2010 0

Ziua Mondiala a Rinichiului, marcata la ZalauPentru a marca pe plan local Ziua Mondiala a Rinichiului, reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj, in parteneriat cu Spitalul Judetean de Urgenta Zalau si Hemovest Zalau au organizat, vineri, o masa rotunda la Clubul Spitalului Judetean. La eveniment au participat doctorii si asistentii medicali din unitatile mentionate. Doctorul Iancu Pitea, reprezentant al Centrului de Hemodializa Hemovest Zalau, a prezentat in cadrul intrunirii, cateva aspecte privind numarul in crestere a bolnavilor cronici de rinichi, dar si masuri ce trebuie luate pentru a depista, in faza incipienta, astfel de afectiuni.

Ziua Mondiala a Rinichiului este o data cu semnificatie deosebita pentru pacientii cu boli de rinichi din intreaga lume. Anul acesta, Societatea Nationala de Nefrologie isi propune sa aduca bolile rinichiului in atentia publicului larg, a medicilor si autoritatilor. Pentru prima data, a realizat un ghid pentru bolnavi – un program de instruire a pacientului, a distribuit ghiduri si pliante pentru populatie, si a prezentat concluzii in ceea ce priveste preventia primara, a mentionat dr. Pitea.

Desi frecvente si periculoase, bolile de rinichi pot fi tratate eficient daca sunt descoperite din timp. Anual, Ziua Mondiala a Rinichiului abordeaza o tema specifica. Daca anul trecut evenimentul a vizat legaturile dintre hipertensiunea arteriala si boala cronica de rinichi, in 2010 motto-ul zilei mondiale a rinichiului este Protejeaza-ti rinichii, controleaza diabetul!.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »