Zilele toride pot dăuna grav sănătăţii

Magazin Salajean 20 iunie 2011 0

Zilele toride pot dăuna grav sănătăţii

Luna lui Cireşar înseamnă, în fiecare an, o alternanţă de temperaturi caniculare şi averse de ploaie cu descărcări electrice. Zăpuşeala este greu de înlăturat, iar miezul zilei, când mercurul din termometre poate urca foarte mult, pune la încercare starea de sănătate a populaţiei. Moleşeala, stările de leşin, insolaţiile şi durerie musculare sunt doar câteva din rezultatele negative pe care le are expunerea la temperaturi ridicate şi care trebuie prevenite prin câteva măsuri simple de protecţie.

Dacă pentru unii, luna iunie înseamnă startul la vacanţe şi concedii estivale, pentru alţii Cireşarul poate aduce câteva probleme de sănătate care nu pot fi trecute cu vederea. Pentru evitarea stărilor de rău cauzate de temperaturile ridicate, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj recomandă evitarea expunerii prelungite la soare în intervalul orar 11 – 17 şi o hidratare corectă a organismului. „Este recomandat să se bea zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă sau echivalentul acestuia la fiecare 15 – 20 de minute. Nu trebuie consumat alcool – inclusiv bere sau vin – din cauză că acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii şi trebuie evitate băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) întrucât acestea sunt diuretice”, a spus purtătorul de cuvânt al DSP Sălaj, Mihai Cheşeli.

Înlocuiţi afumăturile cu fructe

De asemenea, alimentaţia este deosebit de importantă în lupta cu zăpuşeala. Meniul zilnic trebuie să se bazeze pe fructe şi legume proaspete, cu un conţinut ridicat de apă, cireşele, căpşunile, pepene, merele, roşiile şi castraveţii spălaţi foarte bine fiind uşor de găsit în pieţe, în această perioadă. „Evitaţi, în schimb, afumăturile, pastele făinoase, salamurile şi alte produse de carne prelucrată. Astfel de produse pot provoca, în această perioadă, colite şi fermentaţii intestinale. Meniul poate să conţină însă legume fierte în abur, stropite cu puţin unt sau ulei, brânzeturi, peşte la grătar. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă”, a declarat purtătorul de cuvânt.;

Deschideţi ferestrele noaptea

Specialiştii recomandă pentru zilele calde de vară purtarea pălăriilor de soare şi a unei îmbrăcăminţi ample, lejere, din fibre naturale (pânză, in, bumbac n.r.), de culori deschise, iar pe parcursul zilei sunt binevenite duşurile călduţe, fără a vă şterge de apă. „Aparatele de aer condiţionat trebuie reglate astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală, iar ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 de grade Celsius. Dacă nu există aer condiţionat în locuinţă/la locul de muncă, trebuie petrecute două, trei ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat, gen cinematografe, spaţii publice sau magazine”, a spus Cheşeli.

Potrivit sursei citate, creşterea temperaturii din locuinţe poaet fi limitată prin închiderea ferestrelor pe timpul zilei, tragerea draperiilor şi a jaluzelelor şi deschiderea geamurilor seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer în perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă.

Atenţie sporită în cazul bolnavilor cronici şi al copiilor

Pentru copiii mici şi pentru sugari, este recomandată realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer, hidratarea corespunzătoare şi păstrarea sistemului de alimentaţie nemodificat prin introducerea de alimente noi. Părinţii trebuie să acorde atenţie îmbrăcăminţii celui mic, care trebuie obligatoriu să poarte pe cap o căciuliţă atunci când este scos din casă în orele caniculare din zi.

Pentru persoanele vârstnice şi cu afecţiuni cronice trebuie creat un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului şi este strict interzis consumul de alcool şi cafea în timpul caniculei. Totodată, trebuie menţinută cu rigurozitate igiena personală, prin efectuarea a câte trei, patru duşuri pe zi.

Tratamentul medicamentos trebuie continuat conform indicaţiilor medicului, dar este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »