Zi de suflet pentru veteranii de război

Magazin Salajean 2 mai 2011 0

Zi de suflet pentru veteranii de război

Aproximativ 1.400 de veterani şi văduve după veterani de război din judeţul Sălaj au serbat, vineri, Ziua Veteranilor din România, printr-un eveniment organizat de conducerea Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război (ANVR) – Filiala Sălaj, sub patronajul Instituţiei Prefectului Judeţului Sălaj, cu sprijinul Consiliului Judeţean Sălaj şi al Primăriei Municipiului Zalău. Activităţile dedicate zilei au avut loc la sediul Casei Armatei din Zalău, în prezenţa sărbătoriţilor şi a autorităţilor locale şi judeţene, printre care: preşedintele ANVR – Filiala Sălaj, Teofil Dreptate; prefectul judeţului Sălaj – Vegh Alexandru; edilul Zalăului – Radu Căpîlnaşiu; secretarul de stat al judeţului – Cosmin Vlaicu; comandantul Garnizoanei Zalău – Emil Gherman; precum şi alţi reprezentanţi ai instituţiilor publice sălăjene.

Activităţile festive au început prin intonarea Imnului de Stat al României, urmată de proiecţia unor secvenţe de film istoric şi evocarea semnificaţiei Zilei Veteranilor. Pentru început, vreau să subliniez faptul că veteranii, invalizii şi văduvele veteranilor de război sunt un segment al statului: credincios, cu moralitate şi care îşi achită obligaţiile la timp şi în mod corect. Faţă de cei aproximativ 9.000 de membri câţi au fost la înfiinţarea Asociaţiei, în prezent au rămas doar 1.408, dintre care 308 sunt veterani şi invalizi de război, iar restul sunt văduve ale veteranilor de război. Cel mai tânăr membru a împlinit anul acesta 87 de ani, iar cel mai înaintat în vârstă este de 99 de ani. În această zi comemorăm şi trecerea în nefiinţă a trei dintre membri, care anul acesta ar fi împlinit 100 de ani. Este inevitabilă trecerea timpului, însă vom rămâne în istorie ca eroi, martiri şi veterani de război care am luptat pentru ţară. Cu ocazia acestei zile, le mulţumesc şi le urez tuturor sănătate şi viaţă lungă!, a afirmat Teofil Dreptate. Totodată, preşedintele ANVR – Filiala Sălaj a cerut autorităţilor prezente la manifestare un sprijin privind sursele de finanţare pentru această categorie de militari trecuţi în rezervă.

Sărbătorirea Zilei Naţionale a Veteranilor de Război este o recunoaştere târzie, dar binemeritată, venită după aproape jumătate de secol de la cel de-Al Doilea Război Mondial, pentru supravieţuitorii de pe câmpul de luptă, ai lagărelor sovietice şi naziste, ai temniţelor şi, nu în ultimul rând, ai injustiţiei regimului totalitar. După 1989, calitatea de veteran de război şi meritele pe câmpurile de luptă au fost recunoscute şi prin lege, oferindu-se veteranilor un pachet de drepturi şi facilităţi ca recunoştinţă ce o merită din plin de la societatea românească. Mai important, însă, decât orice ajutor material este ca atât instituţiile statului cât şi societatea civilă să înveţe să trateze veteranii cu mai multă căldură, cu mai multă dragoste şi, nu în ultimul rând, cu respect. Cred că nu e nici prea scump şi nici prea mult. Pentru că, să nu uităm, ei sunt cei care, la chemarea patriei, nu au pus întrebări, nu au cerut nimic în schimb, au lăsat acasă familia şi au răspuns prezent pentru apărarea fiinţei naţionale. Le doresc astfel tuturor veteranilor, văduvelor de război şi văduvelor de veterani de război sănătate şi cât mai multe clipe fericite alături de cei dragi, a afirmat Vegh Alexandru.

O altă parte a evenimentului de vineri a fost îmbinarea generaţiilor tinere cu cele înaintate în vârstă. Astfel, două clase de elevi de la Şcoala Gimnazială Corneliu Coposu Zalău le-au oferit sărbătoriţilor câte o garoafă în semn de mulţumire pentru aportul adus ţării şi, implicit, pentru viitorul generaţiilor următoare. Programul s-a încheiat prin susţinerea unui moment artistic de către Fanfara Promenada.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »