Zeci de zalauani au divortat pe cale administrativa

Magazin Salajean 13 octombrie 2011 0

Zeci de zalauani au divortat pe cale administrativa

Cateva zeci de cupluri din Zalau s-au aratat interesate de desfacerea casatoriei fara proces. De la inceputul anului, 21 de cupluri de zalauani s-au prezentat la Serviciul de stare civila din cadrul Primariei Municipiului Zalau pentru a divorta pe cale amiabila. Manuela Ghiurutan, purtatorul de cuvant al administratiei locale a precizat ca nu toate cele 21 de dosare au fost solutionate. Din totalul dosarelor depuse, trei au fost clasate pentru neprezentarea sotilor dupa termenul de 30 de zile, alte trei cazuri sunt in curs de solutionare, iar 15 divorturi s-au pronuntat pe cale administrativa.

Cei doi soti care depun dosarul de divort pe cale administrativa sunt obligati sa vina impreuna, sa depuna cererea pentru desfacerea casatoriei. Acestia, dupa 30 de zile, trebuie sa se adreseze, tot impreuna, primariei, sa dea o declaratie scrisa prin care informeaza ca-si mentin cererea. Daca nu se prezinta la Serviciul de stare civila dupa 30 de zile sau vine numai unul din soti, dosarul se claseaza. Abia dupa ce sotii declara ca isi mentin decizia de a se separa, platesc taxa de 500 de lei instituita prin hotarare de Consiliu Municipal.

Potrivit legislatiei, pentru a fi desfacuta casatoria in fata ofiterului de stare civila, este nevoie de consimtamantul ambilor soti. Casatoria poate fi desfacuta daca sotii nu au copii minori, daca se inteleg asupra numelui pe care il vor purta si sa nu fie pusi sub interdictie. Noul Cod Civil a adus unele schimbpri in acest sens, doar in cazul divorturilor care se desfac la notar, mai precis, aici pot divorta si cuplurile care au copii minori.

Potrivit datelor furnizate de Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, in primele noua luni ale anului, la nivel national in Registrul unic al certificatelor de divort prin acordul sotilor au fost inregistrate si eliberate 6.463 certificate de divort, respectiv 5.586 in mediul urban si 877 in mediul rural. Din totalul certificatelor, 4.502 au fost eliberate de oficiile de stare civila ale primariilor, iar 1.961 de birouri notariale.

In Salaj, de la inceputul anului si pana la finele lunii septembrie, au fost solutionate 24 de divorturi, 15 in mediul urban si 9 in mediul rural.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »