Zeci de someri salajeni, angajati cu sprijin european

Magazin Salajean 31 octombrie 2011 0

Zeci de someri salajeni, angajati cu sprijin europeanSomerii salajeni sunt beneficiarii unui proiect cu fonduri europene destinat formarii profesionale si cresterii sanselor de angajare.

Cunoasterea cerintelor de pe piata muncii salajene si implementarea de masuri active prin care cererea de forta de munca sa fie corelata cu oferta, au fost temele principale ale unei dezbateri care a avut loc la Zalau. Sesiunea workshop-ului Mobilitate ocupationala si geografica-solutii si bune practici s-a desfasurat in perioada 26-28 octombrie si s-a inscris intre activitatile unui proiect cu fonduri europene sustinut de Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca Salaj. La aceste discutii au participat reprezentanti ai institutiilor din judet (Prefectura Salaj, Consiliul Judetean Salaj, Primaria Zalau, Agentia de Prestatii Sociale, Inspectoratul Judetean Scolar Salaj, Inspectoratul Teritorial de Munca, Casa de Pensii, Casa de Asigurari de Sanatate), reprezentanti ai sindicatelor, ai firmelor de formare profesionala si de plasare a fortei de munca, ai unor societati comerciale, someri din grupul tinta si echipa de implementare a proiectului. Au mai fost abordate teme referitoare la identificarea si anticiparea potentialului de ocupare.

Piata muncii… bate scoala

Potrivit informatiilor furnizate vineri, in cadrul unei conferinte de presa de catre directorul AJOFM Salaj, Romeo Sarca, cu acest prilej au fost lansate propuneri de masuri active corelate cu piata muncii salajene care pot fi aplicate in proiect pentru cresterea ratei de ocupare a persoanelor din judet. Dintre alternativele prezentate in cadrul workshop-ului pot fi amintite: dezvoltarea de programe de formare pentru somerii din mediul rural (cursuri pentru apicultura, acvacultura, cresterea ciupercilor), dezvoltarea antreprenoriatului de catre somerii cu varste peste 45 de ani, promovarea egalitatii de sanse, imbatranirea activa, relansarea creditelor cu dobanzi subventionate sau mici pentru crearea de locuri de munca, asocierea somerilor care au dobandit o calificare pentru realizarea de activitati independente. Cea mai importanta, si poate cel mai greu de pus in practica, este masura prin care se doreste corelarea cerintelor pietei muncii cu specializarile scolare. Romeo Sarca a explicat ca in timp ce stadiul de pregatire scolara este de patru ani, ori mai putin in cazul scolilor de arte si meserii, piata muncii are o alta dinamica: cererea pentru o calificare se schimba mai repede decat dureaza un ciclu de pregatire.

Evaluare, formare si asistenta de 400.000 de euro

Proiectul Salaj Workacces-Program Pilot de Crestere a Gradului de Ocupare in judetul Salaj a fost depus in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 si a beneficiat de finantare de la Fondul Social European. Valoarea proiectului este de 1,758 milioane de lei (400.000 de euro), din care 91 la suta reprezinta fonduri europene, iar 9 la suta contribuie proprie. Beneficiarul proiectului este AJOFM Salaj, iar partener este firma de formare profesionala SC Vecom SRL Zalau. Implementarea proiectului a demarat la inceputul acestui an, acesta urmand a se finaliza la finele lui 2012. Grupul tinta a fost constituit din 200 de someri pentru care s-a urmarit facilitarea integrarii pe piata muncii, prin furnizarea unui program complex de formare, informare si asistenta directa.

In cadrul proiectului, asa cum a evidentiat Romeo Sarca, pana la aceasta data s-a dat in functiune centrul pilot de pregatire a somerilor (dotat cu 19 calculatoare, un copiator, o imprimanta, un videoproiector, sisteme de operare), s-a realizat un site pentru accesul direct la informatii (www.salajworkacces.ro), si au fost desfasurate activitati de evaluare, informare, consiliere si formare profesionala pentru 138 de someri. Directorul AJOFM a aratat ca somerii inclusi in program au beneficiat de un plan individual de evaluare. Au avut loc patru sesiuni de informare in grup cu persoanele incluse in proiect, cu durata de doua ore, informarea individuala a totalizat 122 de ore, consilierea individuala a insumat 125 de ore. Au fost finalizate trei programe de formare profesionala pentru 53 de persoane in meseriile: lucrator finisor in constructii (13 persoane), instalator instalatii tehnico-sanitare (19 persoane), electrician exploatare medie si joasa tensiune (20 de persoane). Totodata, mai sunt in derulare la aceasta data, doua cursuri de formare la care participa 42 de someri salajeni, pentru meseriile: operator calculatoare (18 beneficiari) si frizer coafor-manichiurist-pedichiurist (24 de beneficiari).

Romeo Sarca a dezvaluit ca, desi tinta propusa in proiect a fost angajarea a 14 persoane, ca urmare a desfasurarii cursurilor de formare profesionala, pana la aceasta data, 30 de someri din judet si-au gasit un job.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »