Zeci de salajeni – muscati de capuse

Magazin Salajean 17 august 2011 0

Zeci de salajeni – muscati de capuse

In plina luna a lui Gustar, salajenii nu scapa de necazurile provocate de capuse, insecte care prin muscatura lor, pot transmite boli cat se poate de grave. Trei persoane, intre care un bebelus, au ajuns, in week-end, la Urgenta cu diverse plagi si reactii alergice dupa ce au suferit asemenea intepaturi. Situatia, insa, este mult mai grava daca se face o evidenta a salajenilor care au fost muscati de capuse din martie si pana in prezent, numarul lor trecand de 80.

Aproape la fiecare trei zile, in Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean de Urgenta Zalau ajung pacienti care prezinta plagi rezultate in urma unor muscaturi de capuse, iar aceste cazuri sunt dese mai ales in week-end-uri, cand numeroase familii ies la iarba verde pentru a scapa de zapuseala verii. Ultimele trei asemenea cazuri au fost inregistrate la finele saptamanii trecute, ne-a declarat purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean, Codruta Puscas. „Au fost adusi trei pacienti cu plagi cauzate prin muscatura de capusa: un barbat in varsta de 41 de ani, din localitatea Verveghiu, o femeie in varsta de 52 de ani, din Zalau si un baietel de doar sapte luni. Toti au fost tratati in Urgenta, medicii reusind tratarea plagilor fara internare”, a declarat purtatorul de cuvant.

Acesti trei pacienti fac parte din randul celor peste 80 de persoane care au fost tratate de medicii Spitalului Judetean, de la inceputul lunii martie si pana in prezent, dupa ce au suferit muscaturi de capusa. Spre comparatie, anul trecut, s-au inregistrat doar 49 de astfel de cazuri.

Infectati cu boala Lyme

Desi aceasta insecta este una comuna pentru Salaj, ea poate da adevarate probleme de sanatate populatiei. O simpla muscatura de capusa poate duce la depresii grave, la diferite tipuri de babesioze si la febra de Colorado, la encefalita sau la boala Lyme. De altfel, cu aceasta ultima boala mentionata au fost diagnosticati, de la inceputul anului si pana in prezent, cinci pacienti, mai multi decat cei depistati cu boala Lyme in intreg anul trecut. „In cursul anului 2010, s-au inregistrat trei cazuri de persoane diagnosticate cu boala Lyme. Persoanele erau adulte si proveneau din mediul urban. De la inceputul anului 2011 pana in prezent au fost confirmate cinci cazuri de imbolnavire, toate persoanele fiind adulte. Patru dintre acestea provin din mediul urban”, ne-a spus purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Salaj, Mihai Cheseli.

Potrivit lui Cheseli, pacientii au dezvoltat forme medii de boala, fiind internati si tratati cu antibiotice in Sectia Boli Infectioase a Spitalului Judetean de Urgenta Zalau. “Boala Lyme este o boala transmisibila cu caracter sistemic, al carei agent etiologic se transmite prin intepatura de capusa. Tabloul clinic include manifestari dermatologice, musculoscheletale, neurologice si cardiace”, a adaugat Mihai Cheseli.

Populatiile de capuse au sporit

Salajenii trebuie sa acorde atentie sporita picnicurilor organizate la iarba verde cu atat mai mult cu cat populatiile de capuse au crescut foarte mult in ultimii ani. Ca urmare, cetatenii trebuie sa aiba grija sa nu stea direct pe iarba, ci pe paturi si chiar sa evite anumite zone, daca le stiu populate de capuse. De asemenea, in aceasta perioada, este recomandata imbracamintea adecvata, care sa acopere in intregime corpul, la iesirile in aer liber, mai ales in zonele impadurite.

Simptomele pot aparea inca din prima zi de la muscatura pana la trei saptamani, uneori ele fiind insotite de aparitia unor pete rosiatice la locul leziunii.

Locul muscaturii de capusa este dureros si iritant, dar este foarte important ca el sa fie dezinfectat. Alte manifestari locale care apar dupa muscatura de capusa includ aparitia unei papule rosii sau a unei vezicule, pustule ulcerate, escare, alaturi de dureri si tumefactie locala.

In cazurile mai grave, este necesar vaccinul antitetanic si pacientul trebuie sa se prezinte in cel mai scurt timp la o unitate medicala pentru tratamentul de specialitate.

Capusele pot cauza paralizie

Tot ca urmare a muscaturii de capusa – desi mai rar – poate aparea si o anume paralizie flasca, cu evolutie ascendenta. Aceasta apare daca un anumit tip de capuse secretante de toxine raman atasate de suprafata gazdei prea mult timp. Neurotoxina este secretata in saliva vascoasa a capusei doar dupa cateva zile,iar paralizia poate fi cauzata chiar si de o singura capusa, mai ales daca aceasta este localizata la baza capului sau in vecinatatea coloanei si a maduvei spinale. Printre simptomele acestei paralizii se numara anorexia, letargia, slabiciunea musculara si tulburarile de coordonare.

Si viespile sunt o problema

In aceasta vara nu doar capusele sunt cauzatoare de probleme de sanatate, ci si viespile si albinele. Potrivit statisticilor medicale, si numarul persoanelor care se prezinta la medic cu plagi si reactii alergice rezultate in urma intepaturilor acestor insecte a sporit in ultimele luni. Doar in week-end-ul trecut, la Spitalul Judetean au ajuns cinci asemenea cazuri: o femeie in varsta de 19 ani, din Zalau, care a fost muscata de o viespe, un barbat de 40 de ani, tot din Zalau, intepat de o albina, un zalauan de 33 de ani si un barbat de 56 de ani, din Hida, intepati de viespi, precum si o batrana in varsta de 76 de ani, din Panic, de asemenea, intepata de o viespe.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »