Zeci de mii de sălăjeni nevoiaşi nu mai primesc făina şi uleiul de la UE

Andreea Vilcovschi 18 ianuarie 2013 1
Zeci de mii de sălăjeni nevoiaşi nu mai primesc făina şi uleiul de la UE

Peste 36.000 de sălăjeni nevoiaşi care beneficiază de produse alimentare în cadrul PEAD 2011-2012 nu vor mai primi, în acest an, cele şapte kg de ulei ce li se cuvin. Dintre aceştia, aproape 28.000 de persoane nu-şi vor putea ridica nici cele 16 kg de făină, ce ar trebui livrate fiecărui beneficiar.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) Bucureşti a înştiinţat Consiliul Judeţean Sălaj că “făina albă de grâu şi uleiul ce ar fi trebuit să fie primite în cadrul Planului anual european de furnizare ajutoare alimentare în beneficiul persoanelor cele mai defavorizate (PEAD) 2011-2012, nu vor mai fi livrate peste cantităţile primite la 31 decembrie 2012”, se arată într-un comunicat de presă al administraţiei judeţene.

Până la finele anului trecut, în Sălaj au fost livrate, din cele peste 582 de tone de făină albă de grâu, doar 165 tone, cantitate distribuită la 10.312 persoane din cele patru oraşe şi din comunele Crasna, Hereclean şi Meseşenii de Jos. În ceea ce priveşte uleiul, judeţul a primit 11,5 tone, dintr-un total de aproape 255 tone, produsul ajungând la 1.645 de beneficiari din Zalău şi Meseşenii de Jos.

Tiberiu Marc, preşedintele CJ Sălaj, arată cu degetul înspre APIA Bucureşti, instituţie pe care o consideră vinovată pentru blocajul apărut: “Este prima dată când pentru două produse importante nu se asigură întreaga cantitate, pentru toţi beneficiarii, şi asta cred că este o deficienţă majoră a celor care au contractat alimentele şi au urmărit derularea programului, respectiv APIA Bucureşti”. Oficialul sălăjean este de părere că acest program “ar trebui serios revizuit”, dat fiind faptul că “sunt situaţii în care anumite persoane nevoiaşe sunt excluse de la acest program, în timp ce apar alte situaţii, în care persoane care se încadrează în categoriile de beneficiari fac parte din familii cu venituri uneori consistente”. În plus, mai spune Marc, “sunt necesare garanţii că produsele se vor livra la nivelul cantităţilor necesare şi nu vor mai apărea situaţii precum cea din acest an, când făina şi uleiul, produse de bază, nu mai ajung la beneficiari”.

În ceea ce priveşte celelalte alimente incluse în program situaţia actuală privind cantităţile primite se prezintă astfel: mălai – 150 tone primite dintr-un total de 182 tone; paste făinoase – 23 tone (din 29 tone); biscuiţi – 18 tone (din 22 tone); orez – 208 tone (din 255 tone); zahăr – 118 tone (din 146 tone); fasole – 27 tone (din 36 tone); mazăre – 40 tone (din 57 tone); roşii în bulion – 46 tone (din 58 tone); bulion de tomate – 23 tone (din 29 tone).

Comunele Bălan, Bănişor, Cizer, Crişeni, Dobrin, Gârbou, Hida, Pericei, Românaşi, Sălăţig, Sărmăşag, Şimişna, Sânmihaiu Almaşului şi Vârşolţ vor primi produsele alimentare din cadrul PEAD în funcţie de graficele de livrare a alimentelor convenite cu APIA Bucureşti, se mai arată în comunicatul menţionat.

Alimentele sunt distribuite în judeţ prin intermediul Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. În Sălaj există circa 38.000 de beneficiari care pot beneficia de alimente prin programul PEAD. Fiecare beneficiar are dreptul la: 16 kg făină albă de grâu, 0,8 kg paste făinoase, 0,6 kg biscuiţi, 7 kg orez, 7 kg ulei, un kg fasole boabe, două cutii mazăre în conservă, o cutie bulion, două cutii roşii în bulion şi 4 kg zahăr.

Comentarii

comments

Un Comentariu »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. Romi 20 ianuarie 2013 at 08:56 - Reply

    Napastuitii nu mai primesc ajutoare europene!

Lasa un Raspuns »