Zeci de familii din Recea amenintate cu evacuarea

Magazin Salajean 3 noiembrie 2009 0

Zeci de familii din Recea amenintate cu evacuarea

Problemele cu care se confrunta circa 20 de familii din localitatea Recea, comuna Varsolt, sunt departe de a se fi incheiat. Ploile din ultima perioada au cauzat, in aceasta zona, noi alunecari de teren. Din pacate, in ultima perioada, alunecarile de teren de la Recea au avansat. Din cauza ploilor cazute in ultima perioada, aceste alunecari au agravat si mai mult situatia, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, prefectul judetului Salaj, Andrei Todea. Reprezentantul Guvernului in teritoriu a facut cunoscut ca a fost informat de catre reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Porolissum Salaj ca, la Recea, in ultimele zile, structura de rezistenta a mai multor case a avut de suferit de pe urma alunecarilor de teren. Am fost informati de catre ISU Salaj cu privire la faptul ca mai multe case au fost afectate de noile alunecari de teren.

Astfel se impun masuri urgente la nivel local, si anume consolidarea acelor case ori, daca va fi cazul, stramutarea oamenilor, spune prefectul. Prezent la fata locului, Andrei Todea sustine ca numarul locuintelor afectate de alunecarile de teren se ridica la 20. Insa, doar trei case se afla intr-o situatie mai grava.

Prin grija Consiliului Judetean Salaj, care a alocat 400 de milioane de lei vechi, s-a demarat o expertiza la fata locului, in urma careia vom ajunge la anumite concluzii: consolidarea versantului care aluneca ori, in cel mai rau caz, evacuarea oamenilor. Deocamdata, se vor face foraje care sa ne permita evaluarea situatiei. Expertiza se va finaliza in maximum o luna, a facut cunoscut prefectul. Acesta a adaugat ca, in cazul in care se va ajunge la concluzia ca suma necesara stabilizarii versantului de la Recea va fi foarte mare, autoritatile vor incerca sa caute solutii pentru stramutarea celor 20 de familii in alta parte. Daca sumele pentru stabilizarea versantului se vor incadra in limite rezonabile, ar exista solutia de executare a unor drenaje, care sa stopeze alunecarile de teren, sustine Andrei Todea.

Insa, situatia in care se afla cele 20 de familii, in pragul iernii, trebuie rezolvata urgent. In acest sens, prefectul a subliniat ca s-a constituit deja o comisie care sa evalueze costurile necesare pentru a consolida, provizoriu, casele afectate. In urma acestei evaluari, concluziile vor fi trecute intr-un proiect de Hotarare de Guvern, pentru a se acorda ajutoare de urgenta. Speram ca, saptamana viitoare, in sedinta de Guvern, sa se aprobe sumele necesare pentru a consolida, pentru moment, casele afectate, a incheiat Andrei Todea.

Alunecarile versantului din Recea, pe drumul comunal DC 102, au fost observate pentru prima data in urma cu 10 ani, insa, odata cu trecerea anilor, problema a luat amploare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »