Zeci de copii abandonati din cauza saraciei si educatiei

Magazin Salajean 17 octombrie 2011 0

Zeci de copii abandonati din cauza saraciei si educatiei

Zeci de copii au fost abandonati in Salaj de la inceputul anului. Ingrijirea lor in centrele sociale este pusa sub semnul intrebarii din cauza numarului insuficient de salariati din sistemul judetean de protectie a copilului.

Peste 40 de copii au fost abandonati, de la inceputul anului si pana acum, pe teritoriul judetului de catre parintii lor. Minorii, in cea mai mare parte, provin din familii dezorganizate, aflate in nevoi materiale sau de la mame care nu au implinit 18 ani.

Din cele aflate de la Violeta Milas, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Salaj, in spitalele din judet au fost gasiti zece nou-nascuti. Unul dintre acestia a murit la scurt timp dupa nastere. Doi nou-nascuti au fost primiti in ocrotire de rude si respectiv, de mama. Aceasta din urma a beneficiat de consiliere din partea fundatiei Hope and Home din Baia Mare. Ceilalti sapte au fost preluati in institutiile DGASPC si in asistenta maternala.

Majoritatea copiilor abandonati nu au paternitatea recunoscuta. Ne-am confruntat cu doua cazuri mai dificile, copii abandonati din parinti cu identitate necunoscuta sau de la o mama care a dat la internare date false si a fugit din spital imediat dupa nastere. Anul acesta, numarul copiilor abandonati nu a crescut fata de perioada similara a anului trecut, dar estimam o crestere spre sfarsitul anului, in sezonul rece, a apreciat Violeta Milas.

Peste 60 de minore au copii mici

Pe de alta parte, directorul DGASPC Salaj, a mentionat ca au mai fost gasiti in judet, 30 de copii, dar nu nou-nascuti. Acestia au fost abandonati de familiile lor, din cauza conditiilor vitrege de trai si au fost primiti in centrele de servicii comunitare in regim de urgenta. Reprezentantul DGASPC Salaj a mentionat ca intre acestia, au fost identificati cinci frati din Boghis, a caror mama a fost alungata de acasa. Aceasta a declarat autoritatilor ca pleaca la lucru in strainatate si va reveni sa-si ia copiii (patru de la centrul din Simleu Silvaniei si unul de la Cehu Silvaniei), dupa ce reuseste sa faca economii. Alti trei copii, care aveau tatal decedat, iar mama consumatoare de alcool, au fost preluati in unitatile DGASPC. Acest caz, asa cum explica Violeta Milas este si in atentia autoritatilor locale pe raza carora familia a domiciliat, la ora actuala administratia locala face demersuri pentru reintegrare, in pofida faptului ca minorii au avut nevoie, la institutionalizare, de ingrijire speciala si tratamente medicale. Un caz cu totul aparte, a aratat Violeta Milas, este si cel al unui grup de sase copii abandonati, tatal fiind plecat la lucru, iar mama in detentie. Patru dintre acestia, cu toate ca aveau varste peste sapte ani, nu au fost niciodata la scoala si au avut parte de o viata dezorganizata.

Niciunul dintre copiii abandonati nu este sanatos sau cuminte. Toti au diferite afectiuni si carente mari de igiena, nemaivorbind de cele de educatie. Este foarte greu sa-i recuperezi, sa ii inveti si sa-i adaptezi la traiul ordonat si organizat din astfel de centre, dupa ce au trait o viata nomada. Multi au ingrijit animale (vaci) pe camp, nu au fost la scoala niciodata, nu stiu sa foloseasca grupurile sanitare. Lipsa educatiei si saracia, dar poate si mediul din care provin, face ca la aceasta data, sa avem in evidentele directiei, 66 de minore care au nascut anul acesta, una dintre ele are deja doi copii si il asteapta pe al treilea, a mentionat Violeta Milas.

Salariati putini, mult de munca

Pentru toti copiii care necesita preluare in regim institutionalizat, fie in centre, fie in asistenta maternala se ridica unele semne de intrebare. Nu pentru ca nu ar fi locuri sau pentru ca acestia nu ar beneficia de conditii cu totul speciale de ingrijire. Din contra. Problema este ca DGASPC Salaj nu dispune de personal suficient.

Directorul DGASPC Salaj considera ca salariatii din sistem nu fac fata volumului zilnic de activitate. Cu toate ca sunt in total 170 de posturi vacante, deocamdata nu se pot face angajari. Pe de alta parte, se pare ca din cauza salariilor mici, tinerii absolventi nu sunt interesati sa se angajeze in sistem, desi, de multa vreme sunt libere locuri de munca pentru logopezi si psihologi.

Nici in asistenta maternala lucrurile nu stau mai bine. La aceasta data, sunt 104 asistenti maternali, dar ar fi fost nevoie de inca 50. De la inceputul anului, sapte persoane s-au pensionat, iar alte trei si-au dat demisia, sustinand ca e prea mult de lucru si au prea multe responsabilitati. Majoritatea copiilor preluati de asistentii maternali se adapteaza cu multa greutate noului mediu, sunt bolnavi, ori chiar sunt incadrati in diferite grupe de handicap.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »